Singur în mulțime: depășirea singurătății cu acceptare și înțelepciune

Prin natură, ființele umane sunt creaturi sociale. Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânim, dinamica personală și stilul de viață se schimbă, ceea ce poate duce la singurătate și izolare. Cercetătorii de la Universitatea din California, Școala de Medicină din San Diego au căutat să identifice caracteristicile comune ale oamenilor în vârstă care se simt singuri în centrele de tip azil de bătrâni.

"Singurătatea rivalizează cu fumatul și obezitatea în impactul său asupra scurtării longevității", a declarat autorul principal Dilip V. Jeste, MD, decan principal asociat pentru Centrul de îmbătrânire sănătoasă și profesor de psihiatrie și neuroștiințe la UC San Diego School of Medicine. „Este o preocupare din ce în ce mai mare în domeniul sănătății publice și este important să identificăm cauzele care stau la baza singurătății din perspectivele persoanelor în vârstă, astfel încât să putem ajuta la rezolvarea acesteia și la îmbunătățirea stării generale de sănătate, bunăstare și longevitate a populației noastre îmbătrânite", notează Eurekalert.

Jeste a menționat că există puține studii calitative publicate despre singurătatea în rândul adulților mai în vârstă din sectorul de viață independent al comunităților, unde zonele comune, ieșirile sociale planificate și activitățile comunale sunt destinate să promoveze socializarea și să reducă izolarea. "Deci de ce mulți adulți mai în vârstă care trăiesc în acest tip de locuințe încă mai trăiesc sentimente puternice de singurătate?" întrebă Jeste.

Noul studiu, publicat online în numărul de 10 ianuarie 2020 al Îmbătrânirii și sănătății mintale, a descoperit că experiența oamenilor de a trăi cu singurătate este modelată de o serie de factori personali și de mediu.

Cercetătorii au efectuat interviuri individuale de o oră și jumătate cu 30 de adulți cu vârste cuprinse între 67 și 92 de ani, parte a unui studiu general care evaluează funcțiile fizice, psihice și cognitive ale 100 de adulți în vârstă care trăiesc în sectorul de viață independent al unei comunități de vârstnici din San Diego.

În acest cadru comunal, 85 la sută dintre locuitori au raportat niveluri de singurătate moderate până la severe. "Singurătatea este subiectivă", a spus Jeste. „Oameni diferiți se simt singuri din diferite motive, în ciuda faptului că au oportunități și resurse pentru socializare. Aceasta nu este o dimensiune unică pentru toate subiectele."

Trei teme principale au apărut din studiu:

Pierderile asociate vârstei și abilitățile sociale inadecvate au fost considerate factori de risc primari pentru singurătate. "Unii rezidenți au vorbit despre pierderea soților, fraților și prietenilor ca fiind cauza singurătății lor. Alții au menționat cum crearea de noi prieteni într-o comunitate senină nu poate înlocui prietenii decedați cu care au crescut", a spus prima autoare, Alejandra Paredes, doctorand la Departamentul de Psihiatrie de la UC San Diego School of Medicine.
Sentimentul de singurătate a fost frecvent asociat cu o lipsă de scop în viață. „Am auzit comentarii puternice de genul:„ Este cam gri și încarcerant ", a spus Jeste. „Alții au exprimat sentimentul de„ a nu fi atașat, de a nu avea prea mult sens și de a nu se simți foarte optimisti "sau„ a fi pierdut și a nu avea control ".

Echipa de cercetare a descoperit, de asemenea, că înțelepciunea, inclusiv compasiunea, părea a fi un factor care împiedica singurătatea. „Un participant a vorbit despre o tehnică pe care a folosit-o de ani buni, spunând„ dacă vă simțiți singur, atunci ieșiți și faceți ceva pentru altcineva ". Este proactiv ", a spus Jeste. Alți factori de protecție au fost acceptarea îmbătrânirii și confortul cu a fi singur. "Un rezident ne-a spus:" Am acceptat procesul de îmbătrânire. Nu mi-e teamă de el. Am urcat munți. Vreau să mă mișc, chiar dacă trebuie să mă târăsc. Trebuie să fiu realist cu privire la îmbătrânirea , dar consider și accept viața ca pe o tranziție ", a remarcat Jeste. "Un alt rezident a răspuns:„ S-ar putea să mă simt singur, dar asta nu înseamnă că sunt singur. Sunt mândru că pot trăi singur ".
Potrivit Centrului Național pentru Statistică în Sănătate, până în 2029, peste 20 la sută din populația Statelor Unite va avea peste 65 de ani. „Este extrem de important să ne adresăm bunăstării persoanelor în vârstă - sunt prieteni, părinți și bunicii din generațiile tinere ", a spus Jeste. Studiul nostru este relevant pentru a înțelege mai bine singurătatea în cadrul locuințelor pentru persoanele în vârstă și alte centre, astfel încât să putem dezvolta intervenții eficiente.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel