Soia fermentată: produsele alimentare care prelungesc viața

Angela Sabău |
Data publicării:
Colesterolul este redus cu 3-4% de soia, arată un studiu  FOTO: pexels.com
Colesterolul este redus cu 3-4% de soia, arată un studiu FOTO: pexels.com

Persoanele care consumă în mod regulat produse fermentate din soia, cum ar fi miso şi natto, ar avea un risc redus de deces prematur, conform unui studiu efectuat în Japonia.

O echipă de cercetători japonezi a analizat obiceiurile alimentare şi efectele acestora în cazul a peste 90.000 de persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 74 de ani, pentru a afla dacă produsele din soia au anumite urmări asupra stării de sănătate.

Produsele de soia, precum natto - obţinut din soia fermentată - miso şi tofu, sunt consumate pe scară largă în ţările asiatice şi sunt tot mai căutate în ţările occidentale.

Autorii cercetării nu au identificat o asociere semnificativă între consumul de soia în general şi decesul prematur din orice cauză, însă, au constatat că „un aport mai mare de produse fermentate din soia (natto şi miso) a fost asociat cu un risc redus de deces”.
Cercetătorii au constatat că persoanele care au consumat cele mai multe produse fermentate din soia prezentau un risc mai mic de deces din orice cauză, arată surse citate de agerpres.ro.

Natto, cel mai mic risc

Bărbaţii care au consumat cel puţin 50,2 grame pe zi de soia fermentată şi femeile care au mâncat cel puţin 46,6 grame pe zi au prezentat un risc de deces redus cu circa 10 procente în comparaţie cu semenii lor care au consumat cele mai mici cantităţi din astfel de produse.
Participanţii la studiu au fost monitorizaţi timp de 14,8 ani.

Cel mai mic risc de deces a fost asociat cu consumul a cel puţin 26,2 grame de natto pe zi , riscul de deces fiind redus cu 24 de procente în urma bolilor cardiovasculare, la bărbaţi, şi un risc de deces redus cu 21 de procente, la femei.

Produsele fermentate din soia sunt mai bogate în fibre, potasiu şi componenţi bioactivi în comparaţie de cele care nu sunt fermentate, ceea ce poate explica asocierea.
Autorii au făcut apel la prudenţă în interpretarea concluziilor, întrucât studiul este unul observaţional şi nu stabileşte o cauză directă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel