Soia fermentată: produsele alimentare care prelungesc viața

Persoanele care consumă în mod regulat produse fermentate din soia, cum ar fi miso şi natto, ar avea un risc redus de deces prematur, conform unui studiu efectuat în Japonia.
O echipă de cercetători japonezi a analizat obiceiurile alimentare şi efectele acestora în cazul a peste 90.000 de persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 74 de ani, pentru a afla dacă produsele din soia au anumite urmări asupra stării de sănătate.
Produsele de soia, precum natto - obţinut din soia fermentată - miso şi tofu, sunt consumate pe scară largă în ţările asiatice şi sunt tot mai căutate în ţările occidentale.
Autorii cercetării nu au identificat o asociere semnificativă între consumul de soia în general şi decesul prematur din orice cauză, însă, au constatat că „un aport mai mare de produse fermentate din soia (natto şi miso) a fost asociat cu un risc redus de deces”.
Cercetătorii au constatat că persoanele care au consumat cele mai multe produse fermentate din soia prezentau un risc mai mic de deces din orice cauză, arată surse citate de agerpres.ro.
Natto, cel mai mic risc
Bărbaţii care au consumat cel puţin 50,2 grame pe zi de soia fermentată şi femeile care au mâncat cel puţin 46,6 grame pe zi au prezentat un risc de deces redus cu circa 10 procente în comparaţie cu semenii lor care au consumat cele mai mici cantităţi din astfel de produse.
Participanţii la studiu au fost monitorizaţi timp de 14,8 ani.
Cel mai mic risc de deces a fost asociat cu consumul a cel puţin 26,2 grame de natto pe zi , riscul de deces fiind redus cu 24 de procente în urma bolilor cardiovasculare, la bărbaţi, şi un risc de deces redus cu 21 de procente, la femei.
Produsele fermentate din soia sunt mai bogate în fibre, potasiu şi componenţi bioactivi în comparaţie de cele care nu sunt fermentate, ceea ce poate explica asocierea.
Autorii au făcut apel la prudenţă în interpretarea concluziilor, întrucât studiul este unul observaţional şi nu stabileşte o cauză directă.
-
-
Remedii naturiste imediate pentru alergia la ambrozie28.08.2025, 10:44
-
-
-
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.