Soia fermentată: produsele alimentare care prelungesc viața

Persoanele care consumă în mod regulat produse fermentate din soia, cum ar fi miso şi natto, ar avea un risc redus de deces prematur, conform unui studiu efectuat în Japonia.
O echipă de cercetători japonezi a analizat obiceiurile alimentare şi efectele acestora în cazul a peste 90.000 de persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 74 de ani, pentru a afla dacă produsele din soia au anumite urmări asupra stării de sănătate.
Produsele de soia, precum natto - obţinut din soia fermentată - miso şi tofu, sunt consumate pe scară largă în ţările asiatice şi sunt tot mai căutate în ţările occidentale.
Autorii cercetării nu au identificat o asociere semnificativă între consumul de soia în general şi decesul prematur din orice cauză, însă, au constatat că „un aport mai mare de produse fermentate din soia (natto şi miso) a fost asociat cu un risc redus de deces”.
Cercetătorii au constatat că persoanele care au consumat cele mai multe produse fermentate din soia prezentau un risc mai mic de deces din orice cauză, arată surse citate de agerpres.ro.
Natto, cel mai mic risc
Bărbaţii care au consumat cel puţin 50,2 grame pe zi de soia fermentată şi femeile care au mâncat cel puţin 46,6 grame pe zi au prezentat un risc de deces redus cu circa 10 procente în comparaţie cu semenii lor care au consumat cele mai mici cantităţi din astfel de produse.
Participanţii la studiu au fost monitorizaţi timp de 14,8 ani.
Cel mai mic risc de deces a fost asociat cu consumul a cel puţin 26,2 grame de natto pe zi , riscul de deces fiind redus cu 24 de procente în urma bolilor cardiovasculare, la bărbaţi, şi un risc de deces redus cu 21 de procente, la femei.
Produsele fermentate din soia sunt mai bogate în fibre, potasiu şi componenţi bioactivi în comparaţie de cele care nu sunt fermentate, ceea ce poate explica asocierea.
Autorii au făcut apel la prudenţă în interpretarea concluziilor, întrucât studiul este unul observaţional şi nu stabileşte o cauză directă.
-
-
Soluții rapide de reabilitare totală cu 4 sau 6 implanturi13.10.2025, 10:40
-
-
-
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.