Somn, ce riști dacă dormi mai puțin de șase ore pe noapte

Sforăitul e mai periculoe pentru femei decât pentru bărbați
Sforăitul e mai periculoe pentru femei decât pentru bărbați

Persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe noapte pot prezenta un risc crescut de apariție a bolilor cardiovasculare în comparație cu cei care dorm între șapte și opt ore, sugerează un nou studiu. Cercetarea este prima de acest gen care arată că somnul măsurat obiectiv este asociat cu ateroscleroza.

Noul studiu a inclus 3974 de angajați bancari din Spania. Participanții nu aveau boală cardiacă cunoscută, iar două treimi erau bărbați. Toți au purtat un actigraf, un dispozitiv mic, care măsoară continuu activitatea sau mișcarea, timp de șapte zile pentru a măsura somnul. Ei au fost împărțiți în patru grupuri: cei care au adormit mai puțin de șase ore, cei care au dormit între șase și șapte ore, cei care au dormit între șapte și opt ore și cei care au dormit mai mult de opt ore.

Participanții au fost supuși ecografiei la inimă 3-D și CT-ului cardiac pentru a căuta boli de inimă. Participanții care au dormit mai puțin de șase ore au avut cu 27% mai multe șanse de a avea ateroscleroză comparativ cu cei care au dormit între șapte și opt ore. În mod similar, cei care au avut o calitate slabă a somnului au avut cu 34% mai multe șanse de a avea ateroscleroză comparativ cu cei care au avut o bună calitate a somnului.

,,Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă globală majoră și o prevenim și o tratăm folosind mai multe abordări, printre care se numără și produsele farmaceutice, activitatea fizică și regimul alimentar. Dar acest studiu subliniază că trebuie să includem somnul ca unul dintre armele pe care le folosim pentru combaterea bolilor de inimă", a spus José M. Ordovás, cercetător la Centrul Național de Investigații Cardiovasculare Carlos III (CNIC) din Madrid, director de nutriție și genomică la Centrul de cercetare privind îmbătrânirea de la Universitatea Tufts, autorul studiului.

Alcoolul și cafeaua dăunează somnului

Consumul de alcool și cafeină a fost mai mare la participanții cu somn scurt și întrerupt. În timp ce unele studii arată că băutul cafelei poate avea efecte pozitive asupra inimii, Ordovás a spus că poate depinde de cât de repede o persoană metabolizează cafeaua.

,,În funcție de genetică, dacă metabolizați cafeaua mai repede, aceasta nu va afecta somnul, dar dacă metabolizați încet, cofeina poate afecta somnul și crește șansele bolilor cardiovasculare", a spus cercetătorul.

În ceea ce privește alcoolul ,,mulți oameni cred că este un inductor bun al somnului, dar există un efect de rebound. Dacă beți alcool, vă puteți trezi după o scurtă perioadă de somn și veți avea dificultăți în a vă întoarce la culcare. Și dacă vă întoarceți la culcare, aveți un somn de slabă calitate", a precizat Ordovás.

Somn sub 6 ore și peste 8 ore, risc de ateroscleroză

Calitatea somnului a fost definită de cât de des s-a trezit o persoană în timpul nopții și de frecvența mișcărilor în timpul somnului care reflectă fazele de somn. De asemenea, studiul a sugerat că somnul mai mult de opt ore pe noapte poate fi asociat cu o creștere a aterosclerozei. Numărul participanților care au dormit mai mult de opt ore a fost mic. Studiul a constatat însă că femeile care au dormit mai mult de opt ore pe noapte au avut un risc crescut de ateroscleroză.

,,Este important să ne dăm seama că o durată mai scurtă a somnului, dar care este de bună calitate, poate depăși efectele dăunătoare ale unei lungimi mai scurte", susțin oamenii de știință britanici. Conform Medicalxpress.com somnul alături de dietă și exerciții fizice este un pilon cheie al unui stil de viață sănătos.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel