Somn. Nu puteți dormi? Risc de fibrilația atrială

Dana Lascu / 17 feb 2019 / 09:27
Ce poți face ca să combați insomnia. Foto: Pixabay
Ce poți face ca să combați insomnia. Foto: Pixabay

Dacă aveți probleme cu somnul în timpul nopții, puteți fi expus riscului de fibrilație atrială, o frecvență cardiacă neregulată care poate provoca palpitații cardiace și este o cauză principală de accident vascular cerebral (AVC).

Un studiu publicat online, pe 25 iunie 2018, de HeartRhythm, a analizat patru lucrări și a găsit o legătură între fibrilația atrială și somnul prost. Într-un studiu, persoanele cu fibrilație atrială au avut treziri mai frecvente în timpul nopții, comparativ cu cele care nu aveau această afecțiune.

În celelalte studii, o calitate slabă a somnului, inclusiv trezirea frecventă în timpul nopții și mai puțin somnul REM (mișcarea rapidă a ochilor), a prezis care dintre persoanele va dezvolta fibrilație atrială, notează specialiștii de la Harvard Health Publishing.

Apneea de somn, risc mai mare

Nu este clar modul în care somnul prost și puțin poate fi un factor de risc posibil pentru fibrilație atrială, dar cercetătorii au observat că alte studii au arătat că apneea de somn - o tulburare în care respirația dumneavoastra se oprește și repornește - este de asemenea asociată cu un risc mai mare de fibrilație atrială, deși nici aici motivul exact nu este cunoscut.

Cercetătorii au sugerat ca oamenii să vorbească cu medicul lor despre orice problemă de somn și să încerce să păstreze un program de somn - de exemplu, mergând la culcare la aceiași oră în fiecare noapte; crearea unui mediu de dormit rece și întunecat; și evitarea cofeinei după amiaza și seara, înainte de culcare.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy