Sorbitolul, zahărul natural. Unde îl găsim

Monika Baciu |
Data publicării:
sorbitolul - FOTO: Freepik@zakiroff2000
sorbitolul - FOTO: Freepik@zakiroff2000

Sorbitolul este un zahăr natural care este utilizat pe scară largă, datorită diferitelor sale proprietăți, de asemenea, în produse cosmetice și farmaceutice.

Sorbitolul, numit și D-sorbitol, 50-70-4, E420 și D-glucitol, este un tip de carbohidrați. Se încadrează într-o categorie de alcooli de zahăr numiți polioli. Acest compus solubil în apă se găsește în mod natural în unele fructe, inclusiv mere, caise, curmale, fructe de pădure, piersici, prune și smochine, potrivit Healthline.

Este, de asemenea, fabricat din sirop de porumb pentru utilizarea în alimente ambalate, băuturi, și medicamente. În comerț, sorbitolul este utilizat pentru a păstra umiditatea, pentru a adăuga dulceață și pentru a oferi textură produselor, precum și pentru a sprijini sănătatea digestivă și orală.

Sorbitolul, beneficii și întrebuințare

Sorbitolul este un alcool de zahăr utilizat pe scară largă din mai multe motive. În primul rând, alcoolii de zahăr sunt adesea folosiți în alimente și băuturi în locul zahărului tradițional pentru a reduce conținutul lor de calorii. Sorbitolul conține aproximativ două treimi din caloriile zahărului de masă și oferă aproximativ 60% din dulceață.

De asemenea, nu este complet digerat în intestinul subțire. Ceea ce a mai rămas din compusul de acolo se mută în intestinul gros, unde este în schimb fermentat, sau defalcat pe bacterii, rezultând în mai puține calorii fiind absorbite.

Vezi și: Dietele, riscul mortal al presiunii sociale. Bălănică, despre greșeala care duce la EȘEC: Alegem împotriva noastră, în defavoarea sănătății. Dacă pornim la pas prin România găsim covrigării, pizzerii

În al doilea rând, îndulcitorul este adesea adăugat la alimentele comercializate persoanelor cu diabet zaharat. Asta pentru că are un efect foarte mic asupra nivelului de zahăr din sânge atunci când este consumat, în comparație cu alimentele făcute cu îndulcitori tradiționali, cum ar fi zahărul de masă.

În al treilea rând, spre deosebire de zahărul de masă, alcoolii de zahăr precum sorbitolul nu contribuie la formarea cavităților. Acesta este unul dintre motivele pentru care sunt adesea folosite pentru a îndulci guma de mestecat fără zahăr și medicamentele lichide.

De fapt, Food and Drug Administration (FDA) a recunoscut că alcoolii de zahăr, cum ar fi sorbitolul, pot fi benefici pentru sănătatea orală. Acest lucru se bazează pe un studiu care a constatat că sorbitolul poate reduce riscul cavității în comparație cu zahărul de masă, deși nu în aceeași măsură ca alți alcooli de zahăr

În cele din urmă, este folosit pe cont propriu ca un laxativ pentru a combate constipația. Este hiperosmotic, ceea ce înseamnă că atrage apa în colon din țesuturile înconjurătoare pentru a promova mișcările intestinului. Acesta poate fi achiziționat în acest scop, la cele mai multe magazine alimentare și de la farmacii fără prescripție medicală.

Vezi și: Senzația de sufocare, cauze psihologice. De ce ai impresia că bluzele te strâng de gât

Efecte secundare și precauții

Consumul de sorbitol sau alți alcooli de zahăr în cantități mari poate provoca balonare și diaree la unele persoane, mai ales dacă nu sunteți obișnuit să le consumați în mod regulat. Acest lucru poate fi un rezultat nedorit pentru unii, dar efectul dorit pentru cei care îl folosesc pentru a promova activitatea intestinului.

Din fericire, alte efecte secundare la sorbitol par a fi mai puțin frecvente. Cea mai frecvent raportată plângere este diareea, deși poate fi însoțită de crampe abdominale sau greață.

Vezi și: Durerile de picioare, tratament simplu. Un singur gest îți poate îmbunătăți starea

Mâncarea și băuturile, tot mai dulci în ultimii 10 ani. Dependența de zahăr este o problemă globală

n timp ce efectele nocive ale consumului de prea mult zahăr adăugat sunt bine cunoscute, încrederea în îndulcitorii nenutritivi ca soluție implică, de asemenea, riscuri. În ciuda lipsei lor de energie dietetică, recenziile recente sugerează că un consum de îndulcitori nenutritivi poate fi legat de diabetul de tip 2 și de bolile de inimă, mai mult, că poate perturba microbiomul intestinal.

Și pentru că sunt dulci, ingerarea îndulcitorilor nenutritivi ne influențează palatele și ne încurajează să ne dorim mai multe alimente dulci.

Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru copii, care încă își dezvoltă preferințele gustative pe tot parcursul vieții.

Aspartamul, substanța de la raft care "ne epuizează și DISTRUGE creierul". Cu toții o mâncăm FĂRĂ să știm - listă produse

Importanța reducerii dulciurilor din alimentație

Este știut faptul că zahărul creează dependență și cu cât mâncăm mai mult, cu atât am vrea și mai multe produse sau băuturi dulci. Mai mult, această dependență are un impact negativ asupra calității vieții, căci vine la pachet cu o serie de boli metabolice și cardiovasculare.

Astfel, cea mai bună variantă pentru a scăpa de această dependență este nevoie ca receptorii ”pentru dulce” din creier să ia o pauză, cu alte cuvinte, trebuie evitat atât zahărul, cât și mierea de albine naturală, dat și siropurile, melasa și îndulcitorii artificiali, ori tot efortul va fi în zadar.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel