Sorina Pintea, noi declarații: Nu mai e clor în apă, dar „consumați cu prudență”

Dana Lascu |
Data publicării:
Apa este recomandată în timpul și după exercițiile fizice în mediu cald
Apa este recomandată în timpul și după exercițiile fizice în mediu cald

La mai puțin de patru ore după ce explicase ce s-a întâmplat ieri, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a mai convocat o conferință de presă pe tema scandalului apei de la robinet. De data asta vestea a fost bună: nu s-a mai găsit clor în probele de apă prelevate din sectoarele 4,5 și 6. Dar a venit și completarea: până luni, când ies și restul rezultatelor analizelor, ne recomandă în continuare „prudență”!

„În urmă cu cinci minute, doamnele doctor de la Direcția de Sănătate Publică ne-au prezentat buletinul de analize al probelor recoltate astăzi (joi - n.r.). S-au recoltat 14 probe în sectoarele 4, 5 și 6 ale Capitalei, iar nivelul clorului în apă este în limitele admise", a explicat Sorina Pintea, la cea de-a doua conferință de presă organizată pe tema scandalului apei potabile din București.

Cu toate acestea, ministrul și experții care o însoțeau, recomandă în continuare „prudență" populației când vine vorba de consumul apei de la robinet. De ce? Pentru că - susțin oficialii - abia peste câteva zile vom avea și rezultatele finale ale anchetei microbiologice, adică rezultatele analizelor privind încărcatura de metale grele și microorganisme din probele de apă prelevate.

„În cele 14 probe care au fost astăzi prelevate și au fost analizate în laboratorul DSP, valorile (de clor, n.r.) se înscriu în intervalele normale. Întrucât astăzi DSP a prelevat probe de apă și le-a înaintat INSP ca să determinăm și parametrii pentru care laboratorul nostru nu are capacitate de analiză, așteptăm rezultatele de la INSP, vor veni luni. Compuși organici volatili, sub-produși dezinfecție care rezultă în urma reacțiilor chimice care au loc în apă și atunci când se folosește clor în cantitate mare. (...) Din punct de vedere microbiologic cu Apa Nova nu au fost probleme. Cu apa din rețeaua publică furnizată și distribuită de Apa Nova București niciodată nu au fost probleme de microbiologie. Zilnic prelevăm probe de apă din rețeaua de distribuție a municipiului București și de la stațiile de tratare", a subliniat și dr. Laura Ciucă, specialist în igienă de la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.

Dar ce înseamnă „prudența" pentru omul de rând?

„Prudența", fără ca termenul să fie explicat pe înțelesul tuturor de către autorități, este recomandată până luni când „Institutul Național de Sănătate Publică va da rezultatele pentru metale grele și microorganisme. Este vorba de probe microbiologice, a căror analiză durează 48 de ore", susține specialistul DSPMB.

„Până vom avea rezultatele probelor microbiologice, având în vedere acel gust și proba de metale, având în vedere sesizările privind gustul de metal, recomandăm categoric prudență", a completat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a refuzat, însă, cu obstinație să explice ce înseamnă „prudența" pentru omul de acasă. „Luați termenul așa cum e", a replicat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel