Spălatul vaselor ne ajută să fim sănătoși. Care este legătura între sănătate și spălatul vaselor

Monika Baciu |
Data publicării:
Spalatul vaselor – FOTO: Pexels@Cottonbro
Spalatul vaselor – FOTO: Pexels@Cottonbro

Spălatul vaselor este o activitate casnică nu tocmai plăcută, însă este sănătoasă.

Spălatul vaselor, activitatea casnică nu tocmai plăcută, este considerată de specialiști una extrem de sănătoasă. Un nou studiu sugerează că spălarea vaselor pentru mâini reduce în mod eficient riscul copiilor de a dezvolta alergii.

Care este legătura

Cercetătorii de la Universitatea din Göteborg din Suedia au descoperit că "ipoteza igienei" sau expunerea copiilor la câteva bacterii le poate stimula sistemul imunitar și toleranța la diferite tipuri de alergii.

Oamenii de ştiinţă au făcut legătura între factorii stilului de viaţă, din copilărie, precum deţinerea unui animal de companie, consumul de peste sau traiul într-o fermă şi un risc mai scăzut de a dezvolta alergii. Acum acest nou studiu sugerează că spălatul vaselor cu mâna poate fi următorul comportament adăugat pe această listă.

„Dacă eşti expus în primii ani de viaţa în special, la microbi stimulezi în diverse moduri sistemul imunitar motiv pentru devine mai tolerant. Noi credem spălatul vaselor poate fi important din acest punct de vedere”, a declarat autorul studiului dr. Bill Hesselmar de la Spitalul pentru copii Queen Silvia din Gothenburg, Suedia.

Vezi și: Artrita reumatoidă, boala care poate afecta și ochii. Medic: Artrita reumatoidă severă poate provoca în continuare dizabilități fizice

Expunerea la bacterii întărește sistemul imunitar

Hesselmar şi echipa sa au intervievat părinţii a 1.029 de copii suedezi cu vârste între 7 şi 8 ani. Ei au descoperit că micuţii care locuiesc în case în care vasele se spala cu mâna şi nu cu maşina de spălat vase prezentau mai puţine alergii.

Doar 23% dintre copiii ai căror părinţi spălau vasele cu mâna se confruntau cu eczeme comparativ cu 38% dintre micuţii ai căror familii foloseau maşina de spălat vase.

Cercetătorii au mai descoperit că rezultatele erau amplificate atunci când copiii consumau alimente fermentate sau produse aduse direct din ferme.

Rezultatele au arătat că copiii părinților care spală vasele sunt cu 40% mai puțin susceptibili să dezvolte alergii în comparație cu cei din gospodăriile cu mașini de spălat vase.

Doar 23 la sută dintre copiii ai căror părinți fac spălat vase de mână au avut antecedente de eczeme, comparativ cu 38 la sută dintre familiile care au avut mașini de spălat vase.

Rezultatele au fost consecvente chiar și după ce au luat în considerare alți factori, cum ar fi istoricul alergiilor în familie, vizitele regulate la îngrijirea de zi și prezența animalelor de companie în casă. Cercetătorii au spus că este nevoie de studii suplimentare pentru a demonstra că spălarea vaselor de mână poate fi utilizată pentru a preveni alergiile.

"Este o constatare interesantă și foarte surprinzătoare. Dar trebuie să vedem dacă putem confirma acest lucru", a declarat el pentru New York Times.

Vezi și: Expunerea copiilor la soare, periculoasă. Medic: Sub vârsta de 6 luni nu este recomandat expunerea directă la soare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel