Expunerea copiilor la soare, periculoasă. Medic: Sub vârsta de 6 luni nu este recomandat expunerea directă la soare

Monika Baciu |
Data publicării:
Expunerea copiilor la soare, periculoasa – FOTO: Pexels@Ashley K Bowen
Expunerea copiilor la soare, periculoasa – FOTO: Pexels@Ashley K Bowen

Expunerea copiilor la soare este recomandată a fi evitată în intervalul orar 10:00-16:00.

Expunerea copiilor la soare trebuie limitată la orele prânzului, atunci când radiațiile ultraviolete sunt la nivel ridicat. Medicii pediatri vin cu recomandări. Părinții trebuie să își protejeze copiii și să îi familiarizeze cu loțiunile cu factor de protecție.

”Indiferent de vârstă protecția pielii de razele ultraviolete este esențială, astfel prevenim leziunile tegumentare repetate și apariția cancerului de piele la vârsta adultă. În copilărie punem baza obiceiurilor noastre.

Dacă de la vârsta fragedă îi învățăm pe copii la folosirea corectă a cremelor de protecție solară, ulterior va fii firesc să le folosească înainte de expunere la soare.

Din fericire există o gamă variată de creme de protecție, cei mici de obicei le adoră cremele colorate sub formă de spray ușor de aplicat”, explică medicul pediatru Timea Szavardi, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Deshidratarea, vinovată de apariția stresului. Dr. Cezar: Un corp deshidratat este ca un oraș aglomerat, colmatat

Recomandări pentru părinți

Medicul pediatru vine cu o serie de recomandări pentru părinți, astfel:

- între orele 10-16 să evităm expunerea directă la soare

- sub vârsta de 6 luni nu este recomandat expunerea directă la soare

- peste vârsta de 6 luni să folosim creme de protecție cu SPF minim 30, să aplicăm uniform pe toată suprafața pielii, să acoperim capul cu o pălărie, să-l îmbrăcăm în haine lejere și să nu-l lăsăm timp îndelungat la soare

- este recomandat să aplicăm prima dată cremele de protecție solară pe o poțiune mică a pielii, cel mai bine pe dosul palmei sau a piciorului, dacă a doua zi nu apare nici o reacție, putem aplica pe tot corpul

- în vederea absorbției adecvate, este recomandat aplicarea cremelor de protecție cu 30 de minute înainte de expunere la soare

- în caz de dermatită atopică să folosim creme special concepute pentru pielea atopică

- dacă suntem lângă piscină și copii ies din apă, dupa uscare este indicat reaplicarea cremei de protecție indiferent dacă este sau nu rezistentă la apă

- este foarte importantă protecția ochilor și pentru cei mici cu ochelari de soare cu filtru UV (pentru cei sub 2 anișori există ochelari de soare cu bandă fixatoare), astfel putem prevenii apariția cataractei la vârsta adultă

Vezi și: Cafeaua reîncălzită devine amară. În cât timp trebuie să consumăm o cafea proaspătă

Radiațiile solare, nocive pentru piele

Radiațiile solare sunt nocive pentru piele. Culoarea deschisă a pielii și expunerea la razele ultraviolete cresc riscul de cancer de piele. Medicul dermatolog Olga Simionescu a explicat în exclusivitate pentru DC Medical cum ne afectează razele soarelui.

Medicul dermatolog subliniază importanța protecției. În zilele toride de vară trebuie să ne protejăm pielea, dar și capul de radiațiile solare. Oricât de mare ar fi tentația să stăm la soare trebuie să avem în vedere că la orele prânzului radiațiile ultraviolete sunt cele mai puternice, dar și cele mai nocive pentru piele.

”Vara, principalul inamic al tegumentului uman este soarele. Sunt radiațiile ultraviolete de la mijlocul zilei care ard și cele de dimineață și după amiază de tip A predominant. Este foarte important protecția mecanică, portul pălăriilor cu boruri largi, ai ochelarilor de soare și protecția chimică cu produși cu un factor care să depindă de tipul tegumentului uman”, a explicat medicul dermatolog Olga Simionescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Citește mai departe AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel