Spitalul din România, model în prelevarea de organe EXCLUSIV

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Prelevare de organe
Prelevare de organe

Spitalul din România care poate fi un model în materie de transplant pentru celelalte unități medicale se află în vestul țării. Și despre el a vorbit medicul Radu Zamfir, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, invitat la emisiunea Academia de Sănătate a DC Medical.

„Este păcat că în anumite spitale și numai în anumite spitale sunt donatori, iar în altele nu", o spune Radu Zamfir, chirurg și directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, invitat la emisiunea Academia de Sănătate a DC Medical.

39 din cele 42 de spitale județene sunt incluse la această oră în programul național de transplant. Înainte au mai fost și altele, dar s-ar retras, a precizat Zamfir.

Spitale sancționate că nu fac prelevare de organe?

„În multe țări din lume, ministerul (n. r. Sănătății) știe să premieze acele spitale în care există preocupare pentru activitatea de donare de organe", afirma Irinel Popescu, moderatorul emisiunii.

La întrebarea acestuia dacă are de gând introducerea unor prevederi legislative pentru sancționarea acelor spitale ce nu se implică în activitatea de donare de organe, medicul Radu Zamfir a spus că stimularea acelor spitale să se implice se poarte face cu modificări legislative sau cu indicații clare din partea ministerului care „să motiveze, nu neapărat să le oblige pe acele centre ce nu sunt încă în programul de transplant să intre în el".

Spitalul din România ce are cultura donatorului

Zamfir a mai subliniat ideea de cultură a donatorului pe care a întâlnit-o pusă în practică în două spitale din România:

„Dacă ar fi să mă gândesc la un spital, primul care îmi vine în minte este ori Spitalul din Oradea, ori Spitalul Floreasca. (...)".

„Spitalul Județean Oradea poate fi un model în care cultura donatorului este implementată și în care orice salariat al acelui spital cred că știe ce e acela un donator de organe", completează Irinel Popescu.

Zamfir a ținut să sublinieze implicarea doctorului Carmen Pantiș din Oradea, coordonatoarea Programului de Transplant de la Spitalul Județean Oradea, în prelevarea de organe.

„E un model la care au acces toate celelalte spitale din România. (...) este un model reproductibil (n. r. în România)", a adăugat Irinel Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel