Statine pentru colesterol LDL, când începi tratamentul pentru arterele înfundate la picioare

Dana Lascu |
Data publicării:
Picioare
Picioare

Statinele sunt asociate cu mortalitatea redusă la pacienții cu boală arterială periferică, chiar și atunci când au început târziu tratamentul, după diagnostic, raportează un studiu prezentat ieri la Congresul ESC 2019 și la cu Congresul Mondial de Cardiologie, care se desfășoară simultan la Paris.

Studiul prezentat la Paris la Congresul Asociației Europene de Cardiologie, arată că pacienții care opresc tratamentul prezintă un risc similar de boală arterială periferică și de complicații, la fel ca cei care nu îl încep niciodată. Cercetarea arată importanța începerii și aderării la medicația pe tot parcursul vieții, de preferință la o doză mare.

Aproximativ 200 de milioane de oameni din întreaga lume au boală arterială periferică (PAD), o afecțiune în care arterele la nivelul picioarelor sunt înfundate. Acest lucru restricționează fluxul de sânge la picioare și crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord (infarct). Aproximativ 30% dintre pacienți au dureri și crampe la nivelul picioarelor atunci când se plimbă - denumită claudicație intermitentă - în timp ce alții fac gangrenă la picioare din cauza circulației deficitare.

Statinele sunt recomandate tuturor pacienților cu PAD, împreună cu renunțarea la fumat, exerciții fizice, alimentație sănătoasă și scădere în greutate. Statinele reduc riscul de accident vascular cerebral și atac de cord prin reducerea colesterolului rău LDL, adică cel cu lipoproteină cu densitate mică, ceea ce provoacă blocarea arterelor, boală numită ateroscleroză.

Aderența la tratament și doza

Însă aderența la tratamentul cu statine este scăzută: în ultimii cinci ani, doar 57% dintre pacienții din Europa au luat medicația conform indicațiilor. În 2016-2017, doar o treime din pacienții aflați în tratament cu statine au atins obiectivul de colesterol LDL sub 1,8 mmol / L (70 mg / dl).

Noul studiu a examinat dacă respectarea terapiei cu statină a influențat supraviețuirea la pacienții cu PAD simptomatică. Studiul a înscris 691 de pacienți internați la spital între 2010 și 2017, care au avut urmărire mediană de 50 de luni.

La începutul studiului, 73% dintre pacienți au fost pe statine, crescând la 81% la 50 de luni. Doza de medicament a crescut, de asemenea, între cele două perioade de timp, fapt ce s-a tradus într-o scădere semnificativă a colesterolului rău LDL de la 97 la 82 mg / dL.

Pacienții care au încetat să ia o statină au avut o rată de mortalitate similară (33%) cu cei care nu au luat niciodată medicamentul (34%). Aderarea la statine de-a lungul celor 50 de luni a fost legată de o rată de deces de 20%.

Luarea statinelor în doze mari pe parcursul studiului a fost legată de cea mai mică rată a mortalității (10%), în timp ce reducerea dozei în timpul studiului a fost legată de cea mai mare rată de deces (43%).

Autorul studiului, Dr. Jörn Dopheide de la Spitalul Universitar din Bern, Elveția, a declarat, într-un material publicat pe site-ul Societății Europene de Cardiologie, că „studiul arată că respectarea prescripției statinelor este esențială pentru cel mai bun prognostic. Arătăm, de asemenea, că nu este niciodată prea târziu să începeți medicația și să beneficiați de pe urma acesteia. În plus, este esențial să nu reduceți doza, deoarece nivelul de colesterol LDL crește din nou, crescând astfel riscul general pe deasupra riscului rezidual pentru evenimente ulterioare. "

În concluzie el arată că „toți pacienții cu PAD ar trebui să ia statine, de preferință statine foarte puternice, cum ar fi rosuvastatina 40 mg sau atorvastatin 80 mg, sau la cea mai mare doză tolerabilă. În rarele cazuri de intoleranță la statină, care a fost de aproximativ 2% în studiul nostru, trebuie luate în considerare terapii alternative de reducere a lipidelor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel