Stres: Șase efecte secundare la care să te aștepți

Job  FOTO: pexels.com
Job FOTO: pexels.com

Stresul poate declanșa efecte secundare mai puțin cunoscute, atât psihice, cât și fizice, la care s-ar putea să nu vă așteptați.

1. Probleme de memorie

Dacă uitați destul de des sau vă este greu să vă amintiți unele lucruri, stresul poate fi vinovatul.

Într-adevăr, stresul și anxietatea vă pot împiedica să vă amintiți unele lucruri sau chiar să învațați ceva nou, potrivit publicației Harvard Health(link direct).

De fapt, un studiu din noiembrie 2018 (link direct), publicat în Neurologie a demonstrat că adulții cu un nivel mai ridicat de cortizol („hormonul stresului”) au prezentat o memorie afectată și un volum mai mic de creier.

 

2. Scade libidoul

Stresul intensificat sau cronic poate interfera cu nivelul hormonilor  din corpul nostru, producând cantități mai mari de cortizol și epinefrină, iar efectul poate reduce interesul sau dorința sexuală.

Un studiu din octombrie 2013 (link direct), publicat în Journal of Sexual Medicine a descoperit că nivelurile ridicate de stres cronic erau corelate cu scăderea libidoului la femei. Cercetătorii au ajuns la concluzia că distragerea psihologică și creșterea cortizolului au jucat un rol major.

 


3. Mușchi încordați

Prezența stresului semnalează corpul că este în pericol, ceea ce înseamnă eliberarea hormonilor care ne pregătesc mușchii să răspundă la o posibilă amenințare și să protejeze în caz de vătămare. Acest lucru poate fi util pe termen scurt (dacă te aleargă un urs), dar poate cauza probleme dacă suntem constant sub stres.


Potrivit North American Spine Society (link direct), stresul și anxietatea îți pot intensifica percepția asupra durerii musculare și îți pot reduce capacitatea de a face față durerilor. 

 

 


4. Furia


Iritabilitatea este un simptom comun al stresului cronic și prelungit. Acest lucru poate avea de-a face cu reacția chimică a organismului la stres.

Când corpul eliberează substanțe chimice ca răspuns la o amenințare percepută, inima și respirația lucrează să ajute. Un studiu (link direct) din ianuarie 2015, publicat în American Heart Journal, a descoperit că nivelurile ridicate de furie păreau legate de stresul mental și de un risc cardiovascular crescut, în timp ce o altă lucrare (link direct) din noiembrie 2015 din The Journals of Gerontology: Series B a descoperit o asociere între furie și stresori la personalul medical care lucreză în centrele de îngrijire. 

 

5 Probleme digestive


Stresul cronic poate provoca o serie întreagă de complicații ale sistemului digestiv, inclusiv stomac, constipație și diaree.

Acest lucru se datorează faptului că intestinul și sistemul nervos central sunt în continuă comunicare, conform John Hopkins Medicine(link direct). De fapt, sunt atât de strâns conectate încât intestinul este adesea denumit „al doilea creier”.


6. Dureri de cap

 

Stresul provoacă acel răspuns de luptă sau de zbor. Când corpul intră în această stare și produce hormoni precum adrenalina și cortizolul, provoacă modificări vasculare care pregătesc mușchii pentru a face față pericolului. Dar acest lanț de evenimente poate oferi, de asemenea, o migrenă sau durere de cap, potrivit Clinicii Cleveland (link direct).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel