Stresul, detectat într-o picătură din lichidele corpului. Testul ar putea ajuta piloții

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
FOTO: pexels.com
FOTO: pexels.com

Stresul poate fi detectat într-o picătură de salivă, transpirație, sânge sau urină, cu ajutorul luminii ultraviolete. Un dispozitiv special realizat poate detecta, astfel, hormonii de stres, care se găsesc în aceste lichide. Testul ar putea fi de ajutor în multe situații, inclusiv piloților sau militarilor.

Stresul este numit adesea "ucigașul tăcut" datorită efectelor sale ascunse și misterioase asupra bolilor de inimă și a sănătății mintale, potrivit sciencedaily.com.

Acum, cercetatorii de la Universitatea din Cincinnati au dezvoltat un nou test care poate măsura cu ușurință hormonii de stres obișnuiți, folosind transpirație, sânge, urină sau salivă.

În cele din urmă, ei speră să își transforme ideile într-un dispozitiv simplu pe care pacienții îl pot utiliza la domiciliu, pentru a-și monitoriza sănătatea. Rezultatele au fost publicate în revista American Chemical Society Sensors.

"Am vrut ceva simplu și ușor de interpretat", a spus Andrew Steckl, un profesor de inginerie electrică la Colegiul de Inginerie și Știință Aplicată al UC. "Acest lucru nu vă poate oferi toate informațiile, dar vă spune dacă aveți nevoie de un profesionist care să vă ajute", a spus Steckl.

Cercetătorii UC au dezvoltat un dispozitiv care utilizează lumina ultravioletă pentru a măsura hormonii de stres într-o picătură de sânge, transpirație, urină sau salivă. Acești biomarkeri de stres se găsesc în toate aceste fluide, deși în cantități diferite, a spus Steckl.

"Ea măsoară nu doar un biomarker, ci mai mulți și poate fi aplicat la diferite fluide corporale, ceea ce este unic", a spus el.

Piloții sau militarii ar putea avea nevoie de test

Steckl a studiat biosenzorii de ani de zile în laboratorul său de Nanoelectronică. Ultimul articol din jurnal face parte dintr-o serie de lucrări de cercetare pe care grupul său le-a scris în domeniu, inclusiv un articol care oferă o revizuire a metodelor pentru depistare a biomarkerilor de stres.

Acest lucru nu înlocuiește testele de laborator, dar le-ar putea indica pacienților dacă au un nivel de stres care să-i alarmeze sau nu.

UC a primit finanțare nerambursabilă pentru acest proiect de la Fundația pentru Științe Naționale și Laboratorul de Cercetare a Forțelor Aeriene din S.U.A. Steckl a afirmat că militarii studiază stresul acut la piloții săi și la alții care au activități în care sunt rpesați să facă performanță. 

"Pilotii sunt plasați sub stres enorm în timpul misiunilor. Controlorul de la sol ar dori să știe când pilotul ajunge la capătul capacității sale de a controla misiunea în mod corespunzător și să-l poată scoate înainte de un sfârșit catastrofal", a spus Steckl.

Dar dispozitivul UC are aplicații pe scară largă, a spus Steckl. Laboratorul său urmărește posibilitățile comerciale.

"Nu veți înlocui un test de sânge al laboratorului complet, nu asta este intenția", a spus Steckl. „Dar dacă sunteți capabili să faceți testul la domiciliu pentru că nu vă simțiți bine și doriți să știți unde stați, acest lucru va spune dacă starea dumneavoastră s-a schimbat puțin sau foarte mult.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel