Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Cercetătorii au descoperit substanțe toxice în sticlă și în decorațiunile de pe recipientele băuturilor alcoolice.
Substanțe toxice, sticle. Cercetători de la Universitatea din Plymouth, Marea Britanie, au observat că sticlele de bere, vin și băuturi spirtoase conțin niveluri potențial dăunătoare de metale grele - elemente toxice ca plumb și cadmiu - în decorațiunile lor exterioare. Studiul lor are la bază teste pe sticle și pe decorațiunile de pe acestea, procurate din magazine și supermarketuri, informează sciencedaily.
Cercetarea, publicată în Știința și Tehnologia Mediului, a fost realizată de Andrew Turner, profesor specializat în Geochemie acvatică și Stiința Poluării la Universitatea din Plymouth, Anglia.
Echipa sa a demonstrat că elemente precum cadmiu, plumb și crom sunt prezente în sticle, dar la concentrații în care riscurile pentru mediu și pentru sănătate au fost considerate ca fiind de mică importanță. Însă, în decorațiunile de pe sticle – smălțuite – au descoperit concentrații mari de cadmiu (de până la 20.000 de părți per milion) la unele băuturi spirtoase, dar și la bere și vin - unde concentrațiile de plumb au fost la nivele mari (până la 80.000 ppm).
Supuse unui experiment, elementele smălțuite de pe sticlă au curs, iar conținutul chimic a demonstrat că mai multe fragmente depășeau substanțele toxice potrivit legislației americane și, susțin autorii cercetării, ar putea fi considerate "periculoase".
"A fost întotdeauna o surpriză să văd astfel de niveluri ridicate de elemente toxice în produsele pe care le folosim zilnic. Acesta este doar un alt exemplu și faptul că elementele dăunătoare sunt folosite în mod inutil acolo unde există alternative. (...) Potențialul adăugat pentru aceste substanțe de a se scurge în alte produse în timpul procesului de reciclare este un motiv evident și suplimentar de îngrijorare", declară profesorul Turner, citat de sursa amintită.
Pentru cercetare s-au folosit sticle de bere, vin și băuturi spirtoase cumpărate de la magazine de cartier și supermaketuri din orașe mici și mari în intervalul septembrie 2017 și august 2018, cu dimensiuni cuprinse între 50 ml și 750 ml.
În ce privește culoarea sticlelor folosite în analiză, ele au fost fie clare/transparente/fără culoare, mate, verzi, de un verde ce absorbă ultravioletele, fie maro. Aveau în exterior, smălțuite, diverse imagini, modele, logo-uri, texte de o culoare sau mai multe. Din 89 de fragmente de sticle analizate cu raze X: 76 au fost găsite pozitive pentru niveluri scăzute de plumb și 55 pentru cadmiu; cromul a fost detectat în toate flacoanele verzi și în cele de sticlă ce absoarbe ultravioletele, dar a fost doar în 40% din sticlă brună și nu a fost găsit în fragmentele de sticlă clară/transparentă.
Studiul, AICI.
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.