Suc de portocale: De ce nu ar trebui să-l bei dimineața pe stomacul gol
Consumul de suc de portocale proaspăt în fiecare dimineață este un obicei sănătos. Însă nu băut pe stomacul gol.
Sucul de portocale proaspăt stors este preferat de foarte mulți dintre noi, la micul dejun. Cu pâine prăjită sau chiar cu cereale, multora le place această băutură dulce, plină de vitamine.
Sucul de portocale este lăudat și de nutriționiști. Marsha McCulloch subliniază că este încărcat cu vitamine, substanțe nutritive și antioxidanți. Un pahar de suc de portocale (150 ml) ne oferă mai mult de două treimi din valoarea zilnică recomandată de vitamina C. Singura problemă? Conținutul său ridicat de zahăr.
Evită sucul de portocale pe stomacul gol
Pentru Elodie Gennarino, crono-nutriționist și Alexandra Melin, dietetician-nutriționist, apa rămâne esențială dimineața, pe stomacul gol.
„Corpul trebuie rehidratat după o noapte fără apă, iar sucul de portocale poate părea agresiv pentru organism, la câteva minute după ce te-ai dat jos din pat.”, explică specialiștii. Potrivit lui Elodie Gennarino, "grăsimile și zahărul provoacă colesterolul”.
Vești proaste pentru cei care vor să slăbească
Consumat în exces, sucul de portocale nu este neapărat un aliat al dietei și uneori poate fi chiar opusul, mai ales când vine vorba de suc la cutie. Și, dintr-un motiv întemeiat, potrivit celor doi specialiști, „un suc de fructe la cutie ar conține la fel de mult zahăr ca un pahar de suc carbogazos”. Astfel, problema nu rezidă doar în aportul caloric, ci și în valorile nutriționale ale băuturii, care conține o rată ridicată de carbohidrați. Mai mult, 100 ml suc de portocale conțin 9,58 grame de zahăr.
Deși aportul de calorii al unei băuturi nu are un impact semnificativ asupra senzației de sațietate, așa cum reiese din acest studiu, cei care doresc să slăbească ar trebui să prefere apa sau o băutură cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi ceaiul sau cafeaua neîndulcită. Riscurile pot fi și mai mari dacă bei mai mult de unul sau două pahare zilnic.
Consumul de suc de portocale în fiecare zi poate crește glicemia
Potrivit dr. Jacques Fricker (nutriționist) și Mathilde Touvier (cercetător în epidemiologie nutrițională), consumul zilnic al unui suc de fructe poate crește nivelul zahărului din sânge.
„În ceea ce privește comportamentul alimentar, reglarea greutății și a insulinei, diabetul spre exemplu, este mai bine să mănânci fructe decât să le bei.”, ne sfătuiesc ei.
Fructele stoarse și băute zilnic nu sunt ideale pentru arsurile la stomac
Dacă ai arsuri la stomac, evită să bei suc de portocale dimineața. Nutriționistul Ryan Raman spune că această băutură poate provoca dureri în esofag și în sistemul digestiv. O opinie susținută de Alexandra Melin și Elodie Gennarino, care explică faptul că aciditatea citricelor poate fi agresivă pentru persoanele care suferă de arsuri la stomac.
Consumul de suc de portocale poate afecta dantura
Această băutură dulce poate afecta și zâmbetul. Acest studiu arată că, din cauza acidității acestui suc de citrice, smalțul dinților are de suferit.
Dr. YanFang Ren de la Eastman Institute, autorul cercetării, mărturisește acest lucru. „Este potențial o problemă foarte gravă pentru persoanele care beau zilnic băuturi răcoritoare și sucuri de fructe.”, avertizează expertul.
-
-
Porţii mai mici în unele restaurante pentru clienţii care iau Ozempic23.12.2025, 20:59
-
-
-
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Cum trebuie să stingi uleiul care a luat foc în tigaie. Ce să nu faci niciodată
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
