Suc de portocale: De ce nu ar trebui să-l bei dimineața pe stomacul gol

Consumul de suc de portocale proaspăt în fiecare dimineață este un obicei sănătos. Însă nu băut pe stomacul gol. 

Sucul de portocale proaspăt stors este preferat de foarte mulți dintre noi, la micul dejun. Cu pâine prăjită sau chiar cu cereale, multora le place această băutură dulce, plină de vitamine. 

Sucul de portocale este lăudat și de nutriționiști. Marsha McCulloch subliniază că este încărcat cu vitamine, substanțe nutritive și antioxidanți. Un pahar de suc de portocale (150 ml) ne oferă mai mult de două treimi din valoarea zilnică recomandată de vitamina C. Singura problemă? Conținutul său ridicat de zahăr. 

Evită sucul de portocale pe stomacul gol

Pentru Elodie Gennarino, crono-nutriționist și Alexandra Melin, dietetician-nutriționist, apa rămâne esențială dimineața, pe stomacul gol. 

„Corpul trebuie rehidratat după o noapte fără apă, iar sucul de portocale poate părea agresiv pentru organism, la câteva minute după ce te-ai dat jos din pat.”, explică specialiștii. Potrivit lui Elodie Gennarino, "grăsimile și zahărul provoacă colesterolul”. 

Vești proaste pentru cei care vor să slăbească

Consumat în exces, sucul de portocale nu este neapărat un aliat al dietei și uneori poate fi chiar opusul, mai ales când vine vorba de suc la cutie. Și, dintr-un motiv întemeiat, potrivit celor doi specialiști, „un suc de fructe la cutie ar conține la fel de mult zahăr ca un pahar de suc carbogazos”. Astfel, problema nu rezidă doar în aportul caloric, ci și în valorile nutriționale ale băuturii, care conține o rată ridicată de carbohidrați. Mai mult, 100 ml suc de portocale conțin 9,58 grame de zahăr. 

Deși aportul de calorii al unei băuturi nu are un impact semnificativ asupra senzației de sațietate, așa cum reiese din acest studiu, cei care doresc să slăbească ar trebui să prefere apa sau o băutură cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi ceaiul sau cafeaua neîndulcită. Riscurile pot fi și mai mari dacă bei mai mult de unul sau două pahare zilnic. 

Consumul de suc de portocale în fiecare zi poate crește glicemia 

Potrivit dr. Jacques Fricker (nutriționist) și Mathilde Touvier (cercetător în epidemiologie nutrițională), consumul zilnic al unui suc de fructe poate crește nivelul zahărului din sânge.

„În ceea ce privește comportamentul alimentar, reglarea greutății și a insulinei, diabetul spre exemplu, este mai bine să mănânci fructe decât să le bei.”, ne sfătuiesc ei. 

Fructele stoarse și băute zilnic nu sunt ideale pentru arsurile la stomac

Dacă ai arsuri la stomac, evită să bei suc de portocale dimineața. Nutriționistul Ryan Raman spune că această băutură poate provoca dureri în esofag și în sistemul digestiv. O opinie susținută de Alexandra Melin și Elodie Gennarino, care explică faptul că aciditatea citricelor poate fi agresivă pentru persoanele care suferă de arsuri la stomac.

Consumul de suc de portocale poate afecta dantura

Această băutură dulce poate afecta și zâmbetul. Acest studiu arată că, din cauza acidității acestui suc de citrice, smalțul dinților are de suferit. 

Dr. YanFang Ren de la Eastman Institute, autorul cercetării, mărturisește acest lucru. „Este potențial o problemă foarte gravă pentru persoanele care beau zilnic băuturi răcoritoare și sucuri de fructe.”, avertizează expertul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel