Suplimentele alimentare, desființate. Doru Negru: Absolut inutile. Se zice că tot ce e din plante e natural. Zici că mătrăguna n-ar fi tot plantă
Suplimentele alimentare au fost desființate. Ce spune medicul Doru Negru despre suplimentele alimentare care promit că fac minuni.
Suplimentele alimentare nu fac nici bine, dar nici rău. Mulți adulți și copii iau una sau mai multe vitamine sau alte suplimente alimentare. Pe lângă vitamine, suplimentele alimentare pot conține minerale, ierburi sau alte plante, aminoacizi, enzime și multe alte ingrediente. Suplimentele alimentare se prezintă într-o varietate de forme, inclusiv tablete, capsule, gume și pulberi, precum și băuturi și batoane energizante.
Printre suplimentele populare se numără vitaminele D și B12; minerale precum calciul și fierul; plante precum echinacea și usturoiul; și produse precum glucozamina, probioticele și uleiurile de pește.
Produsele vândute ca suplimente alimentare sunt însoțite de o etichetă cu informații despre supliment care enumeră ingredientele active, cantitatea per porție (doza), precum și alte ingrediente, cum ar fi substanțele de umplutură, lianții și aromele.
Lucruri absolut inutile
Dr. Doru Negru, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a desființat suplimentele alimentare. Medicul este de părere că nu există studii care să dovedească eficacitatea acestora.
”După umila mea părere, suplimentele alimentare sunt niște lucruri absolute inutile. S-a constatat că anumite afecțiuni întotdeauna răspândite în societate au o lipsă. Sau la cei care au anumite afecțiuni se găsește o lipsă de vitamine, minerale, anumite substanțe, neștiindu-se foarte clar dacă ele sunt cauza sau efectul acestei boli.
S-au luat frumos, s-au înghesuit toate la un loc împreună cu tot felul de extracte din plante pentru că se zice că tot ce e bun și din plante e natural, de zici că mătrăguna n-ar fi plantă. S-au împachetat frumos, în ambalaje strălucitoare și s-a făcut o reclamă deosebită. Fraier nu a fost niciodată cel care a cerut, ci cel care a dat banul.
Nu există niciun fel de studiu, de cercetare științifică care să ne arate că dacă le iei e bine, dacă nu le iei e rău. Nu e nicio cercetare care ne spune că ar face rău. Nu spun că e bine, nu spun că e rău, dar sunt cam inutile”, a spus dr. Doru Negru, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, la Digi 24.
Suplimentele alimentare, la ce să fii atent
”Se face o reclamă deșănțată la lucruri inutile ca să creeze o falsă nevoie ca naivul să scoată banii și să cumpere. Eu cam așa o socotesc.
Nu aceste suplimente sunt paguba cea mare a reclamei îngrozitoare făcute pentru tot felul de leacuri. Mult mai ticăloasă este reclama făcută la tot felul de leacuri care vindecă toate bolile cronice, care curăță venele mai rău decât soda caustică țevile de la bucătărie. Se iau niște imagini ale unor doctori care dau bine pe sticlă, se asociază cu un text agramat și cu totul în afara competenței și a priceperii doctorului aceluia și se face o reclamă absolut nesimțită la tot felul de leacuri, fără niciun fel de studiu, de idee că ar face bine la ceva.
Dacă stai și te uiți ce au aceste suplimente alimentare în interiorul lor, o să vezi că dozele de vitamine, microelemente sunt de 10-20-100 de ori mai mici decât dozele terapeutice pentru diferite afecțiuni”, a mai precizat dr. Doru Negru.
Suplimentele alimentare, beneficii posibile și riscuri
Multe suplimente conțin ingrediente active care pot avea efecte puternice în organism. Fiți întotdeauna atenți la posibilitatea unei reacții negative, mai ales atunci când luați un produs nou.
Cel mai probabil veți avea efecte secundare din cauza suplimentelor alimentare dacă le luați în doze mari sau în locul medicamentelor prescrise, sau dacă luați multe suplimente diferite. Unele suplimente pot crește riscul de sângerare sau, dacă sunt luate înainte de o intervenție chirurgicală, vă pot modifica răspunsul la anestezie. Suplimentele pot interacționa, de asemenea, cu unele medicamente în moduri care ar putea cauza probleme. Iată câteva exemple:
Vitamina K poate reduce capacitatea warfarinei, un anticoagulant, de a împiedica coagularea sângelui.
Sunătoarea poate accelera descompunerea multor medicamente și reduce eficacitatea acestora (inclusiv a unor antidepresive, pilule contraceptive, medicamente pentru inimă, medicamente anti-HIV și medicamente pentru transplant).
Suplimentele antioxidante, cum ar fi vitaminele C și E, ar putea reduce eficacitatea unor tipuri de chimioterapie împotriva cancerului.
Producătorii pot adăuga vitamine, minerale și alte ingrediente de suplimente în alimentele pe care le consumați, în special în cerealele pentru micul dejun și în băuturi.
Ca urmare, este posibil să primiți mai multe din aceste ingrediente decât credeți, iar mai multe s-ar putea să nu fie mai bine. A lua mai mult decât aveți nevoie costă mai mult și ar putea, de asemenea, să vă crească riscul de efecte secundare.
De exemplu, prea multă vitamina A poate provoca dureri de cap și afecțiuni hepatice, reduce rezistența oaselor și poate cauza malformații congenitale. Excesul de fier provoacă greață și vărsături și poate afecta ficatul și alte organe.
Fiți precaută cu privire la administrarea de suplimente alimentare, dincolo de un supliment prenatal standard, dacă sunteți însărcinată sau alăptați. De asemenea, fiți atenți la administrarea de suplimente unui copil, cu excepția cazului în care vă este recomandat de către furnizorul de servicii medicale. Multe suplimente nu au fost bine testate în ceea ce privește siguranța la copii și la cele care sunt însărcinate sau care alăptează, notează National Institute of Health.
-
-
-
-
Ce înseamnă, de fapt, "A se consuma de preferință înainte de"04.11.2025, 19:23
-
Apneea de somn devastează creierul04.11.2025, 18:21
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
