Suplimentele alimentare te pot ucide. Oamenii de ştiinţă ridică din umeri

BBC relatează povestea unui american de 50 de ani – Jim McCants – care a luat capsule cu ceai verde în ideea de a duce o viaţă cât mai sănătoasă, dar a ajuns în final pe lista de...
Tatăl meu a murit de infarct la 59 de ani
"Tatăl meu a făcut infarct şi a murit la vârsta de 59 de ani, astfel încât eram determinat să fac tot ce puteam pentru a nu ajunge în situaţia lui". Dar, curând după absolvirea fiului său, Jim a luat drumul spitalului fiind suspectat că are probleme cu ficatul. Încercând să identifice cauza pentru care Jim ajunsese bolnav de ficat a fost întrebat dacă obişnuia să bea. „Dar, în ultimii 30 de ani, dacă am băut şase beri într-un an, iar vin deloc. Alcoolul nu făcea parte din viaţa mea". A fost întrebat despre medicamentele pe care le lua şi, la vremea aceea nu lua niciun fel, precum şi despre fumat. Hepatologul l-a mai întrebat despre eventuale suplimente alimentare pe care le lua şi bărbatul a mărturisit că obinuia să ia capsule de ceai verde ca parte a vieţii sănătoase şi despre care ştia că aduc beneficii cardiace. Aceste suplimente au crescut mult în popularitate în ultimii ani, fiind promovate puternic în mediul online pentru antioxidanţii pe care îi conţin, pentru faptul că previn cancerul şi ajută la slăbit.
Potrivit acestuia, lua de 2-3 luni aceste suplimente când a început să se simtă rău. „Am fost şocat pentru că auzisem că au doar beneficii", îşi aminteşte Jim. „Nu am ştiut nimic de vreo problemă".
Ai nevoie de un ficat nou
După ce rezultatele testelor de sânge care urmau să stabilească cât de grav este afectat ficatul, Jim a primit vestea teribilă că are nevoie de un ficat nou. „Şi asta repede. Aveţi la dispoziţie zile, nu săptămâni". Jim a rămas înmărmurit.
Cum se explică faptul că suplimentele cu ceai verde pot cauza atât de mult rău? Oamenii de ştiinţă nu ştiu cu certitudine. Pentru că ceaiul verde este consumat de mii de ani, suplimentele conţinând ceai verde fiind comercializate şi în SUA şi în Europa ca suplimente alimentare şi nu ca medicamente. Aceasta înseamnă că teste specifice de siguranţă nu sunt cerute, astfel că dovezile ştiinţifice vizavi de cum înfluenţează sănătatea suplimentele cu ceai verde sunt incomplete.
„Dacă beţi cantităţi modeste de ceai verde sunteţi în zona de siguranţă", este de părere prof Herbert Bonkovsky, directorul clinicii de hapatologie de la Wake Forest University School of Medicine din Carolina de Nord , care urmăreşte de circa 20 de ani legăturile între ceaiul verde şi boli.
„Riscurile apar mai ales la aceste persoane care iau multe extracte din acestea concentrate", este de părere acesta. Îngrijorările sunt axate pe o substanţă numită EGCG – o catechină care se găseşte în cantitate mare în ceaiul verde şi care are, în principiu proprietăţi antioxidante.
O seamă de factori individuali precum genetica şi felul în care sunt administrate aceste suplimente îl fac pe individ vulnerabil la EGCG. „De regulă, oamenii iau aceste suplimente cu ceai verde atunci când vor să slăbească, deci ei adesea nu mănâncă", a explicat dr Bonkovsky. „Ştim din studiile pe animale că cele slabe absorb un procentaj mult mai mare de catechine, comparativ cu cele grase. S-ar putea să existe şi alţi factori de modificare importanţi care intervin precum medicamente, alte substanţe chimice sau consum de alcool". Despre antioxidanţi se ştie că sunt substanţe care luptă împotriva radicalilor liberi care îmbătrânesc celulele. Unii oameni de ştiinţă consideră însă acum că, un anumit nivel al radicalilor liberi este benefic pentru organism şi că argumentaţia din anii 50 potrivit căreia antioxidanţii sunt automat buni este depăşită.
80 de cazuri consemnate în lume
Din milioane de persoane care iau suplimente cu ceai verde, până acum, se cunosc 80 de cazuri de afectare a ficatului, în întreaga lume. O investigaţie asupra siguranţei supliemntelor cu ceai verde recent efectuată de European Food Safety Authority conchide că catechinele conţinute de ceaiul verde sunt „în general" sigure, dar că o doză de peste 800 de miligrame pe zi „poate afecta sănătatea". EFSA nu a putut identifica o doză sigură pe baza evidenţelor de până acum şi consider că noi studii vizavi de acest subiect trebuie să fie desfăşurate. În ceea ce îl priveşte pe Jim, acesta a avut noroc şi a trecut cu bine de transplantul de ficat, însă la patru ani de la aceste eveniment încă are probleme de sănătate, înclusiv cu rinichii, ceea ce îl va duce în viitor la dializă şi la transplant. El merge de două ori pe an la medicii de ficat şi de rinichi şi trăieşte cu dureri cronice abdominale. Totodată, el a dat în judecată firma americană Vitacost care a vândut suplimentele pe care el le-a luat sperând să o facă pe aceasta să pună o etichetă de avertizare pe produs, pentru ca oamenii să ştie ce cumpără.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.