Suplimentele alimentare te pot ucide. Oamenii de ştiinţă ridică din umeri
BBC relatează povestea unui american de 50 de ani – Jim McCants – care a luat capsule cu ceai verde în ideea de a duce o viaţă cât mai sănătoasă, dar a ajuns în final pe lista de...
Tatăl meu a murit de infarct la 59 de ani
"Tatăl meu a făcut infarct şi a murit la vârsta de 59 de ani, astfel încât eram determinat să fac tot ce puteam pentru a nu ajunge în situaţia lui". Dar, curând după absolvirea fiului său, Jim a luat drumul spitalului fiind suspectat că are probleme cu ficatul. Încercând să identifice cauza pentru care Jim ajunsese bolnav de ficat a fost întrebat dacă obişnuia să bea. „Dar, în ultimii 30 de ani, dacă am băut şase beri într-un an, iar vin deloc. Alcoolul nu făcea parte din viaţa mea". A fost întrebat despre medicamentele pe care le lua şi, la vremea aceea nu lua niciun fel, precum şi despre fumat. Hepatologul l-a mai întrebat despre eventuale suplimente alimentare pe care le lua şi bărbatul a mărturisit că obinuia să ia capsule de ceai verde ca parte a vieţii sănătoase şi despre care ştia că aduc beneficii cardiace. Aceste suplimente au crescut mult în popularitate în ultimii ani, fiind promovate puternic în mediul online pentru antioxidanţii pe care îi conţin, pentru faptul că previn cancerul şi ajută la slăbit.
Potrivit acestuia, lua de 2-3 luni aceste suplimente când a început să se simtă rău. „Am fost şocat pentru că auzisem că au doar beneficii", îşi aminteşte Jim. „Nu am ştiut nimic de vreo problemă".
Ai nevoie de un ficat nou
După ce rezultatele testelor de sânge care urmau să stabilească cât de grav este afectat ficatul, Jim a primit vestea teribilă că are nevoie de un ficat nou. „Şi asta repede. Aveţi la dispoziţie zile, nu săptămâni". Jim a rămas înmărmurit.
Cum se explică faptul că suplimentele cu ceai verde pot cauza atât de mult rău? Oamenii de ştiinţă nu ştiu cu certitudine. Pentru că ceaiul verde este consumat de mii de ani, suplimentele conţinând ceai verde fiind comercializate şi în SUA şi în Europa ca suplimente alimentare şi nu ca medicamente. Aceasta înseamnă că teste specifice de siguranţă nu sunt cerute, astfel că dovezile ştiinţifice vizavi de cum înfluenţează sănătatea suplimentele cu ceai verde sunt incomplete.
„Dacă beţi cantităţi modeste de ceai verde sunteţi în zona de siguranţă", este de părere prof Herbert Bonkovsky, directorul clinicii de hapatologie de la Wake Forest University School of Medicine din Carolina de Nord , care urmăreşte de circa 20 de ani legăturile între ceaiul verde şi boli.
„Riscurile apar mai ales la aceste persoane care iau multe extracte din acestea concentrate", este de părere acesta. Îngrijorările sunt axate pe o substanţă numită EGCG – o catechină care se găseşte în cantitate mare în ceaiul verde şi care are, în principiu proprietăţi antioxidante.
O seamă de factori individuali precum genetica şi felul în care sunt administrate aceste suplimente îl fac pe individ vulnerabil la EGCG. „De regulă, oamenii iau aceste suplimente cu ceai verde atunci când vor să slăbească, deci ei adesea nu mănâncă", a explicat dr Bonkovsky. „Ştim din studiile pe animale că cele slabe absorb un procentaj mult mai mare de catechine, comparativ cu cele grase. S-ar putea să existe şi alţi factori de modificare importanţi care intervin precum medicamente, alte substanţe chimice sau consum de alcool". Despre antioxidanţi se ştie că sunt substanţe care luptă împotriva radicalilor liberi care îmbătrânesc celulele. Unii oameni de ştiinţă consideră însă acum că, un anumit nivel al radicalilor liberi este benefic pentru organism şi că argumentaţia din anii 50 potrivit căreia antioxidanţii sunt automat buni este depăşită.
80 de cazuri consemnate în lume
Din milioane de persoane care iau suplimente cu ceai verde, până acum, se cunosc 80 de cazuri de afectare a ficatului, în întreaga lume. O investigaţie asupra siguranţei supliemntelor cu ceai verde recent efectuată de European Food Safety Authority conchide că catechinele conţinute de ceaiul verde sunt „în general" sigure, dar că o doză de peste 800 de miligrame pe zi „poate afecta sănătatea". EFSA nu a putut identifica o doză sigură pe baza evidenţelor de până acum şi consider că noi studii vizavi de acest subiect trebuie să fie desfăşurate. În ceea ce îl priveşte pe Jim, acesta a avut noroc şi a trecut cu bine de transplantul de ficat, însă la patru ani de la aceste eveniment încă are probleme de sănătate, înclusiv cu rinichii, ceea ce îl va duce în viitor la dializă şi la transplant. El merge de două ori pe an la medicii de ficat şi de rinichi şi trăieşte cu dureri cronice abdominale. Totodată, el a dat în judecată firma americană Vitacost care a vândut suplimentele pe care el le-a luat sperând să o facă pe aceasta să pună o etichetă de avertizare pe produs, pentru ca oamenii să ştie ce cumpără.
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
