Terapia prin muzică, vezi ce efecte are

Angela Sabău |
Data publicării:
Muzică
Muzică

Terapia prin muzică este utilizată din ce în ce mai mult, iar rezultatele îi uimesc chiar și pe medici. O serie de beneficii au fost observate.

Terapia prin muzică este tot mai des utilizată în medicină. Chirurgii ascultă deseori muzica preferată în sala de operații, pentru a se elibera de stres, iar extinderea ascultăii muzicii la pacienți a fost asociată cu îmbunătățirea rezultatelor chirurgicale. În ultimele câteva decenii, terapia muzicală a jucat un rol tot mai important în toate fațetele vindecării.

Ce este terapia prin muzică?

Terapia muzical este tot mai mult utilizată. Persoanele care devin meloterapeuți certificați sunt, de obicei, muzicieni realizați, care au cunoștințe profunde despre modul în care muzica poate evoca răspunsurile emoționale pentru a relaxa sau a stimula oamenii, sau pentru a-i ajuta să se vindece. Ei îmbină aceste cunoștințe cu familiaritatea lor cu o mare varietate de stiluri muzicale pentru a găsi tipul specific care vă poate trece printr-o sesiune fizică de dezintoxicare fizică, sau vă poate ghida în meditație. Și pot găsi genul de muzică preferat, indiferrent de gen, de la electro-pop la operă.

Holly Chartrand, meloterapeut de la Spitalul General din Massachusetts, afiliat la Harvard, mai întâi s-a pregătit ca vocalistă. Ea a decis să devină un meloterapeut atunci când și-a dat seama că ar putea să folosească muzică pentru a-i ajuta pe ceilalți, așa cum și pe ea a ajutat-o muzica, de-a lungul vieții ei. "Partea preferată a slujbei mele este să văd cât de mare poate fi impactul muzicii asupra unei persoane care nu se simte bine", spune ea, potrivit health.harvard.edu.

Meloterapeuții au câteva limite. Ei pot cânta pentru pacienți sau împreună cu ei, sau chiar să-i învețe pe apcienți să cânte. Într-o anumită zi, Chartrand ar putea să aducă un tambur de rezervă, un ukulele sau un iPad și difuzoare în camera pacientului. "Tehnologia ne oferă atât de mult acces la toate tipurile de muzică pe care le pot găsi și pot cânta aproape orice fel de muzică doriți", spune ea.

Beneficiile terapiei muzicale

Un număr tot mai mare de cercetări atestă faptul că terapia muzicală este mai mult decât o experiență plăcută. Acesta poate îmbunătăți rezultatele medicale și calitatea vieții într-o varietate de moduri. Iată o mostră:

Ameliorarea anxietății și disconfortului în timpul procedurilor. În studiile clinice controlate ale persoanelor cu colonoscopie, angiografie cardiacă sau intervenții chirurgicale la genunchi, cei care au ascultat muzica înainte de a proceda au avut mai puțină anxietate și au nevoie mai puțin de sedative. Persoanele care au ascultat muzică în sala de operație au raportat mai puțin disconfort în timpul procedurii. Și cei care au auzit muzică în camera de recuperare au folosit mai puțin medicamente pentru durere.

Restaurarea vorbirii. Muzica de terapie poate ajuta pe cei care se recuperează după un accident vascular cerebral sau leziuni cerebrale traumatice, care au afectat regiunea stângă a creierului, responsabil cu vorbirea. Deoarece capacitatea de a cânta provine din partea dreaptă a creierului, atunci când vor cânta, oamenii vor  folosi zona din jurul leziunii din partea stângă a creierului, cântând mai întâi gând și apoi, treptat, tare.

Fostul Reprezentant al SUA, Gabby Giffords, a folosit această tehnică pentru a avea posibilitatea să depună mărturie în fața unei comisii a Congresului, la doi ani după ce o rană împușcată în creier i-a distrus capacitatea de a vorbi.

Reducerea efectelor secundare ale terapiei cancerului. Ascultarea muzicii reduce anxietatea asociată cu chimioterapia și radioterapia. De asemenea, poate diminua greața și vărsăturile pentru pacienții cărora li se administrează chimioterapie.

Ajutoare cu terapie fizică și reabilitare. Dacă utilizați o listă de redare, probabil ați observat că muzica vă ajută să rămâneți la rutină. De fapt, o analiză a mai multor studii din 2011 sugerează că terapia prin muzică sporește funcționarea fizică, psihologică, cognitivă și emoțională a oamenilor, în timpul programelor de reabilitare fizică.

Ajută la ameliorarea durerii. Erapia muzicală a fost testată la o varietate de pacienți, de la cei cu durere intens pe termen scurt, la cei cu dureri cronice de artrită. Mai presus de toate, terapia muzicală reduce percepția durerii, reduce cantitatea necesară de medicamente pentru durere, ajută la ameliorarea depresiei la pacienții cu durere și le oferă un sentiment de control mai bun asupra durerii lor.

Îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu demență. Deoarece abilitatea de a interacționa cu muzica rămâne intactă până târziu, în procesul bolii, terapia prin muzică poate ajuta la evocarea amintirilor, reduce agitația, ajută în comunicare și îmbunătățește coordonarea fizică.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel