Testul care arată câți ani are inima ta. Durează numai două minute

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
testul care arata cati ani are inima ta. FOTO: Freepik @jcomp
testul care arata cati ani are inima ta. FOTO: Freepik @jcomp

Care este testul simplu ce îți indică vârsta inimii. Care sunt factorii de risc pentru bolile cardiovasculare și cum te poate ajuta testul inimii.

Un test care să calculeze vârsta reală a inimii a fost dezvoltat de către Serviciul National de Sănătate din Marea Britanie, iar scopul acestuia este de a preveni cazurile de atacuri de inimă, respectiv de accidente vasculare, anunță Daily Mail.

Testul se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 95 de ani, se realizează în numai 2 minute și implică introducerea unor date precum vârsta, greutate, înălțimea, istoricul medical legat de afecțiunile cardice, nivelul colesterolului ”rău” și al celui total, precum și tensiunea arterială sau elemente ce țin de stilul de viață.

Mai mult decât atât, în urma testului, odată cu rezultatul vin și o serie de indicații care ar trebui să vă liniștească, sau dimpotrivă să vă trimită spre medicul de familie ori de specialitate.

Testul prin care vă puteți afla vârsta reală a inimii, care este alta decât cea biologică, vine după ce Institutul Național pentru Sănătate și Excelență (Nice) și- a actualizat recent datele cu privire la consumul de statine.

Un studiu de referință realizat anul trecut a arătat că statinele au fost învinuite în mod eronat de dureri musculare care sunt în realitate un simptom al bătrâneții.

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au arătat ”definitiv” că avertismentele privind potențialul efect secundar sunt nefondate și că plângerile oamenilor sunt în mare parte simple neplăceri, care sunt adesea rezultatul îmbătrânirii sau al unei activități fizice prea intense.

Studiul gold standard, publicat în Lancet, a implicat 155.000 de pacienți și a constatat un risc aproape identic de dureri musculare la persoanele care nu iau statine.

Astfel, Nice susține că ”dovezile sunt clare” în privința statinelor, care sunt o ”alegere adecvată” pentru persoanele care doresc să își reducă riscul de îmbolnăvire.

În Marea Britanie, bolile cardiovasculare sunt responsabile de peste 25% din totalul deceselor, adică de aproximativ 160.000 de decese în fiecare an, în timp ce SUA ”contribuie” cu aproximativ 700.000 de decese pe an din această cauză.

Testul poate fi efectuat AICI.

Ce sunt statinele și cum funcționează

Statinele sunt medicamente care pot reduce colesterolul. Acestea acționează prin blocarea unei substanțe de care organismul dumneavoastră are nevoie pentru a produce colesterol.

Scăderea colesterolului nu este singurul beneficiu asociat cu statinele. Aceste medicamente au fost, de asemenea, legate de un risc mai mic de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Aceste medicamente pot ajuta la stabilizarea plăcilor de pe pereții vaselor de sânge și pot reduce riscul apariției anumitor cheaguri de sânge, arată MayoClinic.

Colesterol, valori normale

Nivelul de colesterol va fi depistat în urma analizei de sânge, iar valorile acestuia sunt:

Colesterol total - valori bune: < 200 mg/dl, valori la limită: 200 - 239 mg/dl, peste limita normală: > 240 mg/dl;

Colesterol ”rău” LDL: valori bune: < 100 mg/dl, valori la limită: 120 - 159 mg/dl, peste limita normală: > 160 mg/dl;

Colesterol ”bun” HDL: valori bune: > 60 mg/dl, valori la limită: 40-50 mg/dl, peste limita optimă: < 40-50 mg/dl;

Trigliceride: valori bune: < 149 mg/dl, valori la limită: 150 - 199 mg/dl, peste limita optimă > 200 mg/dl.

De menționat faptul că aceste valori diferă de la adulți la copii, unde nivelul optim este mai mic cu 20-30 mg/dl.

Vezi și: Cele 12 alimente care scad colesterolul. Include-le în dietă pentru a rămâne sănătos

Bolile de inimă, factori de risc

În afară de colesterol, alți factori de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral sunt:

- consumul de tutun

- lipsa de exerciții fizice

- tensiunea arterială ridicată, peste 140/90 mmHG pe o perioadă mai mare de timp

- diabet

- supraponderabilitatea sau obezitatea

- artere îngustate la nivelul gâtului, brațelor sau picioarelor (boală arterială periferică)

- antecedente familiale de boli de inimă, mai ales dacă a fost înainte de vârsta de 55 de ani la rudele de sex masculin sau înainte de 65 de ani la rudele de sex feminin

- vârsta mai înaintată.

Vezi și: Masajul limfatic, beneficii și contraindicații. Metoda simplă prin care poți obține detoxifierea limfatică, la tine acasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel