Testul mirosului, insuficient pentru a recunoaște mâncarea stricată. Cum se schimbă mirosul alimentelor când sunt combinate ingredientele

Monika Baciu |
Data publicării:
testul mirosului - FOTO: Freepik@bearfotos
testul mirosului - FOTO: Freepik@bearfotos

Testul mirosului nu te poate salva de problemele digestive. Iată ce explicație au experții.

Testul mirosului nu vă va salva de problemele digestive. Un expert explică de ce nu este suficient doar să miroși mâncarea pentru a-ți da seama dacă aceasta încă poate fi consumată. 

Ce spun experții

De multe ori mirosim mâncarea din frigider pentru a ne da seama dacă mai este sau nu bună de mâncat. Dar un expert susține că acest lucru nu este suficient. Mirosul emanat de mâncare nu ne poate salva de toxiinfecțiile alimentare. 

”Tocmai am scos din frigider niște pui feliat, în timp ce mă pregăteam să pregătesc niște sandvișuri. Am observat că puiul este în termenul de valabilitate, dar tot sunt suspicios.

Un alt membru al familiei a desfăcut cu nemiluita ambalajul, iar feliile au stat expuse în frigider timp de câteva zile.Întrebându-mă dacă puiul mai poate fi folosit, îl adulmec bine, sperând să găsesc vreo dovadă că este încă bun sau că s-a stricat.

Ar trebui să știu mai bine, pentru că sunt microbiolog și știu că microbii de care m-aș putea teme că mă vor îmbolnăvi nu au miros. Și totuși, iată-mă acolo, încercând și nereușind să-mi dau încredere în mine cu vechiul test al mirosului.

Este cu siguranță adevărat că unii microbi creează mirosuri atunci când se dezvoltă. Printre favorite se numără mirosul încântător al drojdiei din pâinea proaspăt crescută sau coaptă, care este în contrast total cu - și vă rog să scuzați umorul de toaletă - aversiunea pe care o avem cu toții față de amestecurile gazoase create de microbii noștri care vin sub formă de flatulență sau respirație urât mirositoare” spune Matthew Gilmour, cercetător științific; director, Rețeaua de cercetare privind siguranța alimentară, Institutul Quadram, potrivit Science Alert.

Vezi și: Suplimentul care regenerează creierul. Reduce simptomele demenței, menține sănătatea ochilor și îmbunătățește circulația sângelui

Când apare mirosul care indică faptul că mâncarea este stricată

”Aceste gaze apar atunci când populațiile microbiene sunt în creștere și devin abundente - când metabolismul fiecărui rezident microbian transformă carbonul și alte elemente în surse de energie sau în blocuri de construcție pentru propria structură celulară.

Cu toate acestea, microbii care sunt cel mai frecvent asociați cu bolile de origine alimentară, cum ar fi Listeria și Salmonella, vor fi aproape imposibil de detectat cu testul de miros.

Chiar dacă ar fi prezente - iar riscul este, din fericire, relativ scăzut - aceste bacterii ar fi, probabil, într-o cantitate atât de mică în alimente încât orice acțiune metabolică (și apoi producerea de mirosuri) ar fi complet imperceptibilă pentru nasul nostru.

De asemenea, orice apă de Listeria ar fi imposibil de distins de mirosurile minore care ar fi produse de speciile microbiene mai abundente care sunt comune și care se așteaptă să se afle pe alimentele noastre și care nu ne cauzează probleme de sănătate.

Vezi și: Cum poți să faci toxiinfecție alimentară de la apă. Adrian Marinescu: Are un gust ciudat. Microorganismele își fac de cap

Da, există o șansă foarte mică ca Listeria să fie prezentă în somonul afumat pe care l-am cumpărat săptămâna trecută de la afumătoria de coastă. Dar absolut nicio șansă ca simțurile mele olfactive să detecteze vreo urmă de Listeria peste mirosurile delicioase de mărar, sare și fum care compun produsul.

Există și mai puține șanse să simt vreun miros de Salmonella pe roșia pe care am scos-o din sertarul cu fructe și legume din frigider - chiar dacă aș avea super puteri de mirosire a Salmonellei, ceea ce nu am.

Dacă acest agent patogen a fost vreodată prezent pe roșie, probabil că a fost introdus de apa contaminată de la fermă în timp ce roșia creștea, deci nu se află la suprafața roșiei, ci în interiorul acesteia și este de două ori imposibil de mirosit”, mai notează cercetătorul.

Vezi și: De ce să pui lenjeria de pat în frigider. Trucul egiptenilor care te scapă de o problemă deranjantă

Mâncarea stricată poate mirosi, totuși

Dar este posibil să se detecteze când alimentele sunt stricate - o altă acțiune a microbilor, deoarece aceștia devorează alimentele care au fost lăsate prea mult timp sau au fost depozitate în condiții greșite.

Acesta este unul dintre motivele pentru care o utilizare mai adecvată a testului de mirosire este aceea de a detecta laptele stricat și de a ajuta la limitarea risipei alimentare, mai degrabă decât de a arunca lapte care, altfel, ar putea fi sigur. Iar pentru unele alimente - gândiți-vă la contribuția microbiană la cele mai bune brânzeturi - este un atribut culinar să fie urât mirositor.

”Deși soția mea nu este de acord cu atributele aromatice ale unor alimente fermentate, cum ar fi kimchi, și le-a interzis în casă, acestea nu sunt cu siguranță stricate și nu ar trebui să fie destinate la coșul de gunoi.

În schimb, pentru alte alimente, cum ar fi fructele sau legumele proaspete sau laptele, sunt în continuare atent la orice miros care sugerează deteriorarea și le iau ca pe un avertisment de a face o treabă mai bună în ceea ce privește depozitarea acelui tip de aliment în viitor - sau de a face mai puțin sau de a cumpăra mai puțin din el dacă nu îl mănânc la timp.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă fumezi pe stomacul gol. Reacțiile ciudate și mortale pe care le provoacă

Reflectez, de asemenea, asupra faptului că unele dintre cauzele îmbolnăvirilor de origine alimentară ne sunt încă necunoscute. Deși se știe că multe cazuri de îmbolnăvire sunt cauzate de contaminanți bacterieni, cum ar fi Campylobacter sau ceilalți microbi pe care i-am menționat, există la fel de multe cazuri în care nu cunoaștem încă sursa.

Dar ne perfecționăm și în acest domeniu, oamenii de știință creând instrumente mult mai precise decât nasul nostru în detectarea agenților patogeni de origine alimentară.

Așadar, dacă sunt îngrijorat că mă voi îmbolnăvi vreodată din cauza alimentelor mele, ar fi mai bine să-mi consum energia pentru a le depozita la temperatura potrivită și a le găti în timpul potrivit, decât să am încredere în nasul meu pentru a adulmeca un agent patogen.

Nu aș avea încredere în nasul meu nici măcar pentru a face diferența dintre un cabernet și un shiraz, darămite între Campylobacter și Salmonella”, mai mai subliniat Matthew Gilmour, cercetător științific; director, Rețeaua de cercetare în domeniul siguranței alimentare, Institutul Quadram.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel