Țigările electronice, SOLUȚIA pentru combaterea cancerului. CoEHAR, scrisoare deschisă: Să OPRIM această tendință periculoasă

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
tigarile electronice - Foto: Pexels @Basil MK
tigarile electronice - Foto: Pexels @Basil MK

Specialiștii europeni oferă soluții pentru Planul Național de Combatere a Cancerului în România. Ce scrisoare a trimis CoEHAR către președintele Grupului Parlamentar pentru Combaterea Cancerului.

Cancerul rămâne unul dintre cele mai grave efecte ale fumatului asupra sănătății. Astfel, proiectul Planului Național de Combatere a Cancerului al României poate fi un instrument important în lupta împotriva acestei boli dacă va reuși să încorporeze reducerea efectelor nocive ale tutunului ca una dintre metodele de prevenire care pot reduce prevalența fumatului.

Soluția este punctată într-o scrisoare adresată recent Președintelui Grupului Parlamentar pentru Combaterea Cancerului, Prof. Dr. Patriciu ACHIMAȘ-CADARIU, de către Center of Excellence for the Acceleration of Harm Reduction (CoEHAR).

România se apucă de fumat în timp ce Europa renunță

 

Numărul fumătorilor din România a crescut de la 28% în 2017, la 30% în 2021. Situația, semnalată în Eurobarometrul special 506, este cu atât mai îngrijorătoare cu cât media UE a înregistrat o scădere de 3% în aceeași perioadă.

Diferențierea între impactul asupra sănătății al țigărilor clasice și cel al țigărilor electronice, precum și comunicarea clară a acesteia către fumători, ca o modalitate de a-i ajuta să reducă riscul de cancer, ar putea fi esențială pentru o inversare a numărului de fumători în România, consideră CoEHAR.

"Dorim să solicităm Grupului Parlamentar Român pentru Combaterea Cancerului să analizeze adăugarea unei componente de reducere a riscurilor în politicile sale de prevenire pentru a opri această tendință periculoasă de creștere a numărului de fumători. România trebuie să aibă o discuție completă și completă despre țigările electronice și, în general, despre toate sistemele alternative de livrare a nicotinei, inclusiv tutunul încălzit".

Un prim pas foarte bun ar fi începerea unui dialog cu industria românească de vaping, dar și cu comunitatea de utilizatori, care este destul de numeroasă, cu privire la experiența lor și la cele mai eficiente modalități de a ajuta fumătorii să renunțe sau să adopte alternative mai puțin riscante, se mai sugerează în scrisoare.

Este imperativ, însă, ca discuția să se bazeze pe dovezi științifice, mai degrabă decât pe prejudecăți și ideologii învechite, care încearcă să promoveze egalizarea între alternativele fără fum și țigările clasice, se mai precizează în scrisoarea adresată de CoEHAR Președintelui Grupului Parlamentar pentru Combaterea Cancerului, Prof. Dr. Patriciu ACHIMAȘ-CADARIU.

"Țigările electronice ar putea permite unor fumători să se lase progresiv de fumat"

 

Recent, Parlamentul Uniunii Europene a adoptat un raport privind prevenirea și tratamentul cancerului, care notează că „țigările electronice ar putea permite unor fumători să se lase progresiv de fumat”. Astăzi se estimează că peste 12 milioane de oameni din Europa (UE27 + UK) folosesc țigări electronice, fără să fie complet conștienți de impactul lor asupra sănătății. Doar 37% dintre respondenți au considerat că vapingul este mai puțin dăunător decât produsele din tutun, arată același Eurobarometru.

Țigările electronice nu sunt lipsite de riscuri, dar tot mai multe studii științifice demonstrează că ele i-au ajutat pe fumători să renunțe la țigări.

Cercetătorii de la King's College din Londra, de la Universitatea din Edinburgh și din cadrul Cancer Research UK au constatat că, deși vapatul poate să nu fie 100% sigur, majoritatea substanțelor care provoacă bolile asociate fumatului sunt absente, iar substanțele care sunt totuși prezente în alternativele fără fum prezintă un pericol limitat.

Pe baza acestor concluzii, Marea Britanie este azi țara cu cea mai scăzută prevalență a fumatului din Europa (12%), imediat după Suedia (7%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel