Tobă și caltaboș, cât de sănătoase sunt. Adevărul din spatele acestor produse tradiționale

Toba și caltaboșul sunt vedetele iernii, lăudate și de medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Deși sunt două alimente gustoase, trebuie să fim atenți la cum le mâncăm.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat, într-o postare pe Instagram, cum ar trebui consumate toba şi caltaboşul, pentru a nu face rău organismului. Nutriţionistul recomandă ca produsele să fie consumate cu o felie de pâine şi puţină ceapă sau muştar.
"Tobă, leber şi caltaboş - un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe şi părţi mai puţin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, guşă, ficat, slănină etc. Ingredientele sunt tocate mărunt (leber şi caltaboş) sau în bucăţi mai mari (tobă), apoi sunt puse în membrană naturală şi fierte. Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate.
Din punct de vedere nutritiv, avem de-a face cu produse ce nu conţin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) şi grăsimi (aprox 14%), cu 200cal/100g. Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive - produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică (30-50g), pentru plăcerea gustului şi deschiderea apetitului. Ca să obţinem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine şi puţină ceapă sau muştar - cât să taie gustul gras.
Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboşul, ba chiar punea şi orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile şi tradiţiile rămân aceleaşi", a scris nutriţionistul Mihaela Bilic pe Instagram.
Cum se prepară toba de porc
Ingrediente
Cap de porc
Limba de porc
Carne macră
Inimă şi rinichi de porc
Condimente: sare, piper, cimbru, foi de dafin
Mod de preparare
Se spală capul de porc şi celelalte organe pentru a se îndepărta sângele, apoi se pun la fiert. Se spumuieşte, după care se adaugă condimentele: piper boabe, foi de dafin şi cimbru. Capul de porc se fierbe până când cade carnea de pe os.
Carnea și celelalte organe se scot înainte şi se lasă să se răcească. După ce s-au răcit, se taie bucăţi mici. Tocăm mărunt şi carnea de la căpăţâna porcului. Condimentăm totul cu sare, piper măcinat şi cimbru, apoi adăugăm o cană din zeama în care am fiert totul şi amestecăm bine.
Se umple membrana de toba cu amestecul preparat. Se leagă la un capăt sau se coase. Dacă e nevoie se înțeapă membrana pentru a nu crăpa și se pune din nou la fiert. Agăugaţi şi condimente. Fierbem timp de 20-30 de minute, apoi se pune la presat timp de două ore.
-
"Navigând în siguranță: Dincolo de ecran! Împreună găsim echilibrul!"16.10.2025, 13:40
-
-
Secretele percepțiilor comune. Ce se întâmplă în creier16.10.2025, 11:53
-
-
CNAS, anunț de ultimă oră pentru asigurați16.10.2025, 09:09
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?