Trehaloza, alternativa la zahăr. Cum poate ajuta în tratare bolilor metabolice

Monika Baciu |
Data publicării:
trehaloza - FOTO: Freepik@jcomp
trehaloza - FOTO: Freepik@jcomp

Trehaloza este un produs natural care ar putea avea multe beneficii potențiale pentru sănătate.

Trehaloza este un zahăr produs în mod natural și comercial care este utilizat ca îndulcitor și stabilizator în unele produse alimentare. Unele cercetări sugerează că trehaloza are potențialul de a fi utilizată pentru a gestiona unele boli metabolice, dar sunt necesare mai multe studii.

Cercetările din 2018 au asociat trehaloza cu o creștere a infecțiilor cu C. diff, dar cercetări mai noi au contestat această afirmație.

Trehaloza, ce este

Trehaloza este un zahăr natural care se găsește în unele ciuperci, alge marine, miere și drojdie. Acest îndulcitor a fost produs în Japonia în scopuri comerciale începând cu anii 1990. Recent, trehaloza a captat atenția oamenilor de știință pentru potențiala sa utilizare ca stabilizator alimentar și terapeutic.

O nouă recenzie publicată în Nutrients sugerează că trehaloza ar putea fi utilizată pentru a gestiona anumite boli metabolice și poate susține microbiomul intestinal ca prebiotic. Trehaloza poate fi, de asemenea, utilizată ca un conservant alimentar eficient.

“Poate proteja alimentele împotriva decolorării și a diferitelor reacții chimice. Este un aditiv funcțional, pe lângă un îndulcitor”, a declarat pentru Verywell Patrick Gibney, PhD, coautor al revizuirii și profesor asistent de științe alimentare la Universitatea Cornell, potrivit Very Well Health.

Gibney a adăugat că trehaloza are “unele beneficii potențiale pentru sănătate”, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste observații.

Unii oameni de știință și producători de alimente încorporează deja trehaloza în mai multe produse. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a acordat trehalozei statutul de “general recunoscut ca fiind sigur” în anul 2000, iar îndulcitorul a fost inclus în mii de produse alimentare, inclusiv în produse de panificație, legume procesate și fructe de mare.

Vezi și: Antiinflamatoarele nesteroidiene, ce sunt. Vârstnicii, expuși riscurilor. Duc la hemoragii digestive, atac de cord sau AVC

Trehaloza, alternativa la zahăr

Este pe jumătate la fel de dulce ca zahărul de masă, dar este folosit în știința alimentară ca fiind mai mult decât o alternativă la zahăr, potrivit lui Anqi Chen, doctor în științe, profesor asistent în cadrul Centrului științific pentru alimentele viitorului de la Universitatea Jiangnan din China, care este coautor al recenziei împreună cu Gibney.

“Pe lângă faptul că oferă dulceață, această alternativă de zahăr previne, de asemenea, formarea de cristale de gheață în înghețată și sorbeturi, previne oxidarea, îmbunătățește textura crocantă în produsele de patiserie și prelungește durata de depozitare prin legarea umidității”, a declarat Chen pentru Verywell într-un e-mail.

Deficiența de trehaloză este rară

Trehaloza este descompusă în corpul nostru de către enzima trehalaza.3 Dar pentru persoanele cărora se pare că le lipsește această enzimă, trehaloza poate duce la greață și alte complicații digestive. Acest lucru este rar și se întâlnește în principal la un procent mic de persoane care trăiesc în Groenlanda.

Vezi și: Ce se întâmplă când combini micii cu bere. Boala pe care o faci. Anca Ioniță: Cea mai nocivă combinație

Trehaloza, efecte în anumite boli

Experții medicali încearcă încă să înțeleagă cum ar putea fi folosită trehaloza pentru a gestiona anumite afecțiuni.

O lucrare din 2021 a evocat posibilitatea utilizării trehalozei ca tratament pentru bolile neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson și Huntington. Cercetările actuale sugerează că trehaloza acționează prin provocarea autofagiei, un proces natural prin care celulele descompun și refolosesc anumite proteine care, în caz contrar, contribuie la apariția bolilor. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a testa această teorie.

Unii cercetători sunt, de asemenea, interesați de utilizarea potențială a trehalozei în gestionarea diabetului. Un studiu randomizat controlat în 2020 a examinat toleranța la glucoză la persoanele sănătoase care au luat o mică doză zilnică de trehaloză, în comparație cu cele cărora li s-a administrat zahăr de masă. Rezultatele au sugerat că trehaloza a îmbunătățit toleranța la glucoză la unele persoane care nu au diabet și ar putea ajuta persoanele cu prediabet să își mențină sănătatea.

Jamie K. Alan, PharmD, PhD, profesor asociat de farmacologie și toxicologie la Michigan State University College of Human Medicine, a declarat pentru Verywell într-un e-mail că există câteva produse terapeutice pe bază de trehaloză disponibile pe piață în acest moment, iar efectele secundare par să fie minime la doze mai mici de 50 g.

“Este ceva de urmărit și mă aștept să aud mai multe despre acest compus în viitor”, a spus Alan.

Vezi și: Violența psihologică și viața cu un psihopat. Radu Leca: Lasă cele mai adânci urme

Trehaloza înrăutățește C. diff?

FDA consideră că trehaloza este în general sigură. Cu toate acestea, un studiu publicat în 2018 a avertizat că creșterea consumului de trehaloză după aprobarea FDA ar fi putut contribui la creșterea “epidemiei și a tulpinilor hipervirulente” de Clostridioides difficile (C. diff).

Infecțiile cu C. diff sunt asociate cu diaree și inflamații ale colonului și pot pune în pericol viața adulților în vârstă sau a celor cu un sistem imunitar slăbit.

Este o infecție gravă, iar studiul din 2018 a dus la îngrijorarea că trehaloza ar putea să nu fie sigură pentru consum. Dar, de atunci, alte studii au contestat afirmațiile și au spus că trehaloza nu a fost responsabilă pentru creșterea numărului de infecții cu C. diff.

Gibney a discutat despre cercetările contradictorii privind C. diff în recenta sa recenzie, afirmând că, deși este probabil ca trehaloza să nu fi cauzat infecții cu C. diff, sunt necesare mai multe studii pentru a analiza efectul diferitelor zaharuri asupra microbiomului intestinal.

“Ar putea exista multe tipuri de zaharuri care au efecte prebiotice pozitive dacă ajută la promovarea creșterii microbilor benefici din microbiom”, a declarat Gibney, adăugând că oamenii de știință ar trebui să examineze diferite zaharuri “pentru efectele lor asupra microbiomului uman și modul în care aceste efecte modifică fiziologia umană în mod pozitiv sau negativ”.

Trehaloza este deja folosită pe piață și mulți experți cred că aceasta va începe să apară în curând în mai multe produse. Se consideră că este sigur pentru majoritatea oamenilor să o consume și, deocamdată, nu există suficiente dovezi pentru a spune că oferă beneficii semnificative pentru sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel