TSA, depistată încă de la trei luni: ce metodă simplă au folosit cercetătorii

Angela Sabău |
Data publicării:
TSA
TSA

Tulburarea de spectru autist (TSA) poate fi depistată mult mai devreme, chiar de la trei luni. Metoda este extrem de simplă, neinvazivă și necostisitoare.

Tulburarea de spectru autist (TSA) este rareori diagnosticată până la apariția simptomelor, adesea în copilărie. Cu toate acestea, unele dovezi susțin că anomalii de dezvoltare apar probabil în creier cu mult înainte de simptome: identificarea timpurie a bebelușilor cu risc de TSA ar putea permite intervenții care le-ar îmbunătăți rezultatele dezvoltării.
Cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles, au găsit dovezi în semnătura activității creierului la sugari care au prezis simptomele TSA mai târziu, la 18 luni. Lucrarea, condusă de Shafali Jeste, doctor în științe medicale la UCLA, apare în Psihiatrie biologică: Neuroștiința cognitivă și Neuroimagistica.
Cercetătorii au utilizat electroencefalografia (EEG), o tehnică non-invazivă pentru a măsura activitatea creierului și au urmărit activitatea neurală în așa-numitul interval alfa. Activitatea Alpha-range este asociată cu conexiuni pe distanțe lungi în creier. Apoi, grupul a folosit o abordare care le-a permis să integreze date din întregul creier.
Primul autor, Abigail Dickinson, doctorand, a spus: „Un aspect crucial al dezvoltării creierului este schimbarea tiparelor activității creierului. Am vrut să știm dacă măsurarea activității neuronală poate detecta dezvoltarea atipică a creierului în TSA în perioada fragedă a copilăriei”.
Dr. Dickinson și echipa au efectuat măsurători EEG la 65 de copii de 3 luni; 29 cu risc familial scăzut de TSA și 36 cu risc ridicat, care aveau o soră mai mare afectată.
Când copiii aveau 18 luni, ei au fost evaluați pentru TSA.
Cercetătorii au folosit modelarea computerizată pentru a prezice rezultatele simptomelor la 18 luni, pe baza activității neuronale a bebelușilor la început. Previziunile modelului s-au corelat cu simptomele reale măsurate la copii mici. 
Modelul nu a fost capabil să prezică abilități verbale sau non-verbale la copiii mici, ceea ce sugerează că modelul de conectivitate al creierului poate fi un marker specific al TSA.
La sugarii care mai târziu au prezentat simptome mai mari de TSA, cercetătorii au văzut conectivitatea scăzută între regiunile frontale. De asemenea, sugarii au arătat conexiuni crescute între zonele temporo-parietale din emisfera dreaptă, care sunt asociate cu procesarea informațiilor sociale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel