Tulburarea afectivă sezonieră sau depresia legată de schimbările de anotimp. Cum îi faci față și când trebuie să vorbești cu un psiholog

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Tulburarea afectiva sezoniera Foto: Freepik @ josepcurto
Tulburarea afectiva sezoniera Foto: Freepik @ josepcurto

Tulburarea afectivă sezonieră.  Află cum poți să faci față schimbărilor grave ale dispoziției, apetitului și nivelului de energie.

Tulburarea afectivă sezonieră (TAS) este un tip de depresie care este legată de schimbările de anotimpuri - tulburarea afectivă sezonieră (TAS) începe și se termină cam în aceleași perioade în fiecare an.

Dacă ești precum majoritatea persoanelor care suferă de TAS, simptomele încep toamna și continuă în lunile de iarnă, te secătuiesc de energie și te fac să te simți morocănos. Aceste simptome se rezolvă adesea în lunile de primăvară și de vară. Mai rar, TAS provoacă depresie primăvara sau la începutul verii și se rezolvă în timpul lunilor de toamnă sau de iarnă.

Tratamentul pentru TAS poate include terapia cu lumină (fototerapie), psihoterapia și medicamente.

Nu ignora acest sentiment anual ca fiind doar un caz de o depresie sezonieră pe care trebuie să o rezolvi singur. Ia măsuri pentru a îți menține starea de spirit și motivația constantă pe tot parcursul anului.

Vezi și: Apa de orez, tratament pentru păr. Ritualul încărcat de minerale și vitamine care întărește firul de păr și îi conferă strălucire

Simptomele

În cele mai multe cazuri, simptomele tulburării afective sezoniere apar la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii și dispar în zilele mai însorite de primăvară și vară. Mai rar, persoanele cu un tipar opus au simptome care încep primăvara sau vara.

În ambele cazuri, simptomele pot începe ușor și pot deveni mai severe pe măsură ce sezonul avansează.

Semnele și simptomele de TAS pot include:

- Senzație de apatie, tristețe sau depresie în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi

- Pierderea interesului pentru activitățile care vă plăceau cândva

- Energie scăzută și senzație de leneveală

- Probleme cu somnul prea mult

- Pofta de carbohidrați, mâncatul în exces și creșterea în greutate

- Dificultăți de concentrare

- Senzație de lipsă de speranță, de inutilitate sau de vinovăție

- Gânduri cu ten

Vezi și: Intoleranța la gluten, o tulburare autoimună cu efecte grave asupra nutriției. Tratamentul presupune o dieta strictă

TAS de toamnă și iarnă

Simptomele specifice TAS cu debut iarna, uneori numită depresie de iarnă, pot include:

- Somnolență excesivă

- Modificări ale apetitului, în special o poftă de alimente bogate în carbohidrați

- Creșterea în greutate

- Oboseală sau energie scăzută

TAS de primăvară și de vară

Simptomele specifice tulburării afective sezoniere cu debut vara, numită uneori depresie de vară, pot include:

- Probleme de somn (insomnie)

- Pofta de mâncare slabă

- Pierdere în greutate

- Agitație sau anxietate

- Iritabilitate crescută

Schimbările sezoniere și tulburarea bipolară

Persoanele care suferă de tulburare bipolară prezintă un risc crescut de tulburare afectivă sezonieră.

La unele persoane cu tulburare bipolară, episoadele de manie pot fi legate de un anumit anotimp. De exemplu, primăvara și vara pot aduce simptome de manie sau o formă mai puțin intensă de manie (hipomania), anxietate, agitație și iritabilitate. De asemenea, pot experimenta depresie în timpul lunilor de toamnă și de iarnă.

Când trebuie să consulți un medic

Este normal să ai unele zile în care te simți deprimat. Dar dacă te simți deprimat zile în șir și nu te poți motiva să faci activități care îți plac în mod normal, consultă un medic psiholog.

Acest lucru este deosebit de important dacă ți-ai schimbat tiparele de somn și apetitul, dacă apelezi la alcool pentru confort sau relaxare sau dacă te simți doborât, cu moralul la pământ.

Cauze

Cauza specifică a tulburării afective sezoniere rămâne necunoscută. Printre factorii care pot intra în joc se numără:

- Ceasul tău biologic (ritmul circadian). Nivelul redus de lumină solară din toamnă și iarnă poate provoca TAS cu debut în timpul iernii. Această scădere a luminii solare poate perturba ceasul intern al organismului și poate duce la sentimente de depresie.

- Nivelurile de serotonină. O scădere a serotoninei, o substanță chimică din creier (neurotransmițător) care afectează starea de spirit, ar putea juca un rol în TAS. Lumina solară redusă poate provoca o scădere a serotoninei care poate declanșa depresia.

- Nivelurile de melatonină. Schimbarea anotimpului poate perturba echilibrul nivelului de melatonină din organism, care joacă un rol în tiparele de somn și în starea de spirit.

Factori de risc

Tulburarea afectivă sezonieră este diagnosticată mai des la femei decât la bărbați. Iar TAS apare mai frecvent la adulții tineri decât la adulții mai în vârstă.

Factorii care pot crește riscul de tulburare afectivă sezonieră includ:

- Antecedente familiale. Persoanele cu TAS pot fi mai predispuse să aibă rude de sânge cu TAS sau o altă formă de depresie.

- Având depresie majoră sau tulburare bipolară. Simptomele depresiei se pot înrăutăți în mod sezonier dacă ai una dintre aceste afecțiuni.

- Locuirea departe de ecuator. TAS pare să fie mai frecventă în rândul persoanelor care locuiesc la mare distanță la nord sau la sud de ecuator. Acest lucru se poate datora scăderii luminii solare în timpul iernii și zilelor mai lungi în timpul lunilor de vară.

- Nivel scăzut de vitamina D. O parte din vitamina D este produsă în piele atunci când aceasta este expusă la lumina soarelui. Vitamina D poate contribui la stimularea activității serotoninei. Mai puțină lumină solară și faptul că nu se obține suficientă vitamina D din alimente și alte surse poate duce la un nivel scăzut de vitamina D în organism.

Complicații

Luați în serios semnele și simptomele tulburării afective sezoniere. Ca și în cazul altor tipuri de depresie, TAS se poate înrăutăți și poate duce la probleme dacă nu este tratată, conform Mayo Clinic. Acestea pot include:

- Retragere socială

- Probleme la școală sau la locul de muncă

- Abuzul de substanțe

- Alte tulburări de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea sau tulburările de alimentație

- Gânduri sau comportament sinucigaș

Prevenire

Nu există nicio modalitate cunoscută de a preveni dezvoltarea tulburării afective sezoniere. Cu toate acestea, dacă iei măsuri din timp pentru a gestiona simptomele, este posibil să poți preveni agravarea lor în timp.

Este posibil să poți preveni schimbările grave ale dispoziției, apetitului și nivelului de energie, deoarece poți prezice perioada din an în care pot începe aceste simptome. Tratamentul poate ajuta la prevenirea complicațiilor, mai ales dacă TAS este diagnosticat și tratat înainte ca simptomele să se agraveze.

Unii oameni consideră că este util să înceapă tratamentul înainte ca simptomele să înceapă în mod normal toamna sau iarna, iar apoi să continue tratamentul și după ce simptomele au dispărut în mod normal. Alte persoane au nevoie de un tratament continuu pentru a preveni revenirea simptomelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel