Tulburări mintale. Celulele din sânge, folosite pentru găsirea de medicamente pentru boli mintale

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Plumb în sânge la copii
Plumb în sânge la copii

Celulele sanguine provenite de la pacienți cu tulburări mintale au fost folosite pentru a găsi medicamente pentru aceste afecțiuni. 

Tulburările de sănătate mintală sunt principala cauză a dizabilității la nivel mondial, reprezentând 31% din totalul de ani trăiți cu dizabilități.

Deși înțelegerea biologiei din spatele acestor tulburări a crescut, nu s-au dezvoltat noi medicamente neuropsihiatrice cu efecte terapeutice îmbunătățite în ultimele decenii și majoritatea tratamentelor existente au fost găsite prin noroc, potrivit unui articol publicat de University of Cambridge.

Acest lucru se datorează în principal faptului că medicii nu pot lua probe de țesut cerebral de la pacienți, în același mod în care sunt capabili să efectueze o biopsie pe o tumoare de cancer în altă parte a corpului, de exemplu, astfel că este dificil pentru cercetători să înțeleagă exact ce să țintească, atunci când se proiectează noi medicamente neuropsihiatrice.

Acum, o echipa de oameni de știință condusă de Universitatea din Cambridge a arătat că celulele sanguine vii provenite de la pacienții cu tulburări de sănătate mintală pot fi folosite pentru a identifica obiectivele potențiale pentru cercetarea descoperirilor de medicamente. Rezultatele lor sunt raportate în revista Science Advances.

Celulele din sânge, legate de sistemul nervos

Celulele sanguine umane conțin mulți receptori și proteine implicate în semnalizare, care se găsesc și în sistemul nostru nervos central și s-au dovedit a fi legate de tulburări neuropsihiatrice. Studiile anterioare au arătat că există o legătură puternică între celulele din sângele nostru și modul în care funcționează sistemul nostru nervos central. De exemplu, pacienții care suferă de infecții bacteriene prezintă adesea simptome asemănătoare depresiei.

Acest lucru face ca celulele sanguine să fie un mediu ideal în care să se testeze potențialele noi medicamente. Există, de asemenea, dovezi semnificative că utilizarea celulelor primare de la pacienți folosite în dezvoltarea de medicamente conduce la o rată de succes mai mare, pentru descoperirea efectivă a medicamentelor.

„Tulburările psihiatrice sunt din ce în ce mai recunoscute ca tulburări ale întregului organism”, a declarat profesorul Sabine Bahn de la Departamentul de Inginerie Chimica si Biotehnologie din Cambridge, care conduce grupul de cercetare din spatele lucrarii. „Acest studiu propune o schimbare în domeniu, pentru a explora direct funcția celulară ca model pentru boală.”


Cercetătorii au analizat celulele de la 42 de pacienți cu schizofrenie și au testat mii de compuși potențiali pentru medicamente noi. Echipa s-a concentrat pe descoperirea unor noi utilizări psihiatrice pentru medicamente care sunt prescrise, în mod obișnuit, pentru alte boli, cum ar fi hipertensiunea arterială. „Această strategie de „schimbare de scop” a medicamentului poate reduce timpul și costul necesar pentru găsi un nou medicament de zece ori. 

 

Studiul integral, AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel