Boli, sănătate, mituri: ce e adevărat și ce nu

Florina Pop |
Data publicării:
Alimentele prăjite în ulei
Alimentele prăjite în ulei

Boli, sănătate, mituri. E un pahar de vin zilnic sănătos? Facem cancer dacă vorbim la mobil? Specialiștii răspund la aceste nelămuriri.

Boli, sănătate, mituri. Antrenamentele scurte sunt binevenite, iar obezitatea, lipsa mișcării și o dietă săracă pot crește colesterolul mai mult decât un ou. Sunt doar două dintre idei detaliate într-un material postat pe medicinenet.com.

Altele:

1. Cu sau fără gluten? - doar dacă aveți boală celiacă, atunci glutenul (o proteină în boabe) vă deteriorează intestinul subțire; medicii nu mai cred că glutenul provoacă erupții, dureri de stomac sau creștere în greutate la persoanele fără boală.

2. Este sănătos zilnic un pahar de vin? - Răspunsul este „nu pentru toată lumea"; cantități mici de alcool pot preveni bolile de inimă și pot diminua șansele de accident vascular cerebral și de diabet, însă, consumul excesiv cresc șansele de afectare a ficatului, inimii și a altor forme de cancer. Ar fi bine să vă limitați la o băutură pe zi dacă sunteți o femeie sau două dacă sunteți bărbat.

3. Provoacă vaccinurile tulburări de spectru de autism? - Nu; studiul din 1998 care susținea aceasta s-a bazat pe cercetări defectuoase și a fost ulterior retras; între timp, mai multe studii mai recente arată că vaccinurile nu au nici o legătură cu autismul, ci reduc riscul copiilor de a se îmbolnăvi de tuse convulsivă și poliomielită.

4. Este alimentul cu microunde nesigur? - microundele nu fac ca alimentele să fie "radioactive"; tot ceea ce face cuptorul – se explică pe medicinenet.com - este ca moleculele de apă să se miște, ceea ce duce la încălzirea alimentelor.

5. Telefoanele mobile provoacă cancer la creier? - puțin probabil. Majoritatea cercetărilor - inclusiv un studiu cu mai mult de 420.000 de persoane de peste 20 de ani - arată că nu există nicio legătură între tumorile cerebrale și utilizarea telefonului mobil. O cercetare mai recentă a găsit o legătură între un anumit tip de tumoare pe creier numit gliom și utilizarea intensă a mobilului.

6. Gras si sănătos? - experții nu sunt siguri; un studiu zice că oamenii mai plinuți pot supraviețui oamenilor slabi, dar majoritatea cercetărilor arată că cei cu mai multe kilograme sunt mai predispuși la boli de inimă, cancer sau mor înaintea oamenilor slabi. Cea mai bună soluție e să fiți activ zilnic și mâncați o dietă echilibrată. Slăbiți dacă simțiți că e nevoie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel