Uleiul de măsline, de ce să îl consumi în fiecare zi: ce-i face inimii
Uleiul de măsline a fost întotdeauna recunoscut pentru calitățile sale, însă un nou studiu arată care sunt beneficiile consumului de ulei de măsline asupra sănătății inimii.
Consumul mai mare de ulei de măsline a fost asociat cu un risc mai mic de atac de cord în rândul americanilor, mai ales atunci când a înlocuit maioneza, margarina sau untul, potrivit cercetărilor preliminare prezentate astăzi la Epidemiologia și prevenirea American Heart Association | Lifestyle and Cardiometabolic Health Scientific Sessions 2020.
După ce au contabilizat factorii de dietă și stilul de viață, cercetătorii au descoperit că cei care au consumat mai mult de jumătate de lingură pe zi de ulei de măsline aveau un risc mai mic cu 15% de a avea orice fel de boală cardiovasculară și un risc mai mic de 21% de boli coronariene. Cu toate acestea, consumul mai mare de ulei de măsline nu a arătat un impact asupra riscului de accident vascular cerebral.
Cercetătorii au mai descoperit că înlocuirea unei lingurițe de unt, margarină, maioneză sau grăsimi lactate cu aceeași cantitate de ulei de măsline a scăzut cu 5% riscul oricărei boli cardiovasculare și a scăzut cu 7% riscul de boli coronariene. Cu toate acestea, când studiul a început în 1990, multe margarine conțineau cantități substanțiale de acizi grași trans, astfel încât rezultatele s-ar putea să nu se aplice margarinelor vegetale disponibile în prezent.
„Studiile anterioare au asociat consumul ridicat de ulei de măsline cu o sănătate cardiovasculară mai bună, în special în țările mediteraneene, în care aportul de ulei de măsline este mult mai mare decât în Statele Unite”, a declarat Marta Guasch-Ferre, doctor, autorul principal al studiului și om de știință de cercetare din departamentul de nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health in Boston.
„Scopul nostru a fost să investigăm dacă consumul mai mare de ulei de măsline a fost benefic pentru sănătatea inimii în populația Statelor Unite”, a spus Guasch-Ferre.
Acest studiu a avut loc între 1990 și 2014 și a inclus 63.867 de femei din „Studiul de Sănătate al Asistenților” și 35.512 de bărbați de la „Studiul de Urmărire a Profesioniștilor din Sănătate”. Toți participanții au fost lipsiți de cancer, boli de inimă și alte boli cronice la începutul studiului. La fiecare patru ani, timp de aproximativ trei decenii, participanții la studiu au răspuns la chestionare despre dieta și stilul lor de viață.
Beneficii comparate
Cercetătorii au folosit, de asemenea, modele statistice pentru a compara beneficiile asupra sănătății cardiovasculare ale uleiului de măsline cu alte uleiuri vegetale combinate, precum porumb, canola, șofran și soia. „Un lucru interesant arată studiul nostru este că, deși uleiul de măsline a fost mai bun decât majoritatea grăsimilor animale și a margarinei, acesta nu a fost superior uleiurilor vegetale din această populație de studiu. Acest lucru înseamnă că înlocuirea oricărui tip de grăsime animală cu uleiuri vegetale, inclusiv uleiul de măsline, dar și altele, ar putea fi o strategie bună pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare”, a spus Guasch-Ferre.
Rezultatele studiului au fost observaționale, ceea ce înseamnă că nu dovedesc cauză și efect. Cu toate acestea, mici studii de intervenție au descoperit că înlocuirea grăsimilor animale cu ulei de măsline are beneficii în ce privește lipidele din sânge. „Sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga mecanismele din spatele acestei asociații, precum și efectele altor uleiuri vegetale asupra sănătății inimii", a spus Guasch-Ferre.
Sursa, aici.
-
-
-
-
Ce înseamnă, de fapt, "A se consuma de preferință înainte de"04.11.2025, 19:23
-
Apneea de somn devastează creierul04.11.2025, 18:21
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
