Un ou pe zi, niciun risc de creștere a colesterolului

Angela Sabău |
Data publicării:
Lecitina se găsește în gălbenușul de ou
Lecitina se găsește în gălbenușul de ou

Consumul unui ou pe zi nu pare să influențeze nivelul colesterolului sau riscul de AVC cauzat de colesterolul mărit, asta spun cercetătorii finlandezi. Ei nu spun, însă, ce se întâmplă în cazul consumului a mai multor ouă pe zi.

Un nou studiu realizat de Universitatea din Finlanda de Est arată că un aport moderat de colesterol alimentar sau un consum de până la un ou pe zi nu crește riscul de accident vascular cerebral, potrivit sciencedaily.com.

Mai mult, nu s-a găsit nicio asociere în purtătorii fenotipului APOE4, care afectează metabolismul colesterolului și este foarte frecvent în rândul populației finlandeze. Rezultatele au fost publicate în American Journal of Clinical Nutrition.

Riscul de AVC, asociat cu colesterolul mare

Rezultatele studiilor anterioare referitoare la asocierea colesterolului alimentar sau a consumului de ouă cu riscul de accident vascular cerebral au fost contradictorii. Unele studii au descoperit o asociere între aportul ridicat de colesterol alimentar și un risc crescut de accident vascular cerebral, în timp ce altele au asociat consumul de ouă, care au un nivel ridicat de colesterol, cu un risc redus de accident vascular cerebral. Pentru majoritatea oamenilor, colesterolul alimentar joacă un rol foarte mic în afectarea nivelului seric al colesterolului.

Cu toate acestea, în purtătorii fenotipului 4 al apolipoproteinei E - care afectează în mod semnificativ metabolismul colesterolului - efectul colesterolului alimentar asupra nivelului de colesterol seric este mai mare.

În Finlanda, prevalența APOE4 - care este o variantă ereditară - este extrem de ridicată, aproximativ o treime din populație prezentându-se ca purtător. Cu toate acestea, datele de cercetare privind asocierea dintre un aportul ridicat de colesterol alimentar și riscul de accident vascular cerebral la acest grup de populație nu au fost disponibile până în prezent.

Obiceiurile alimentare ale a 1.950 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 42 și 60 de ani, fără diagnosticul inițial al unei afecțiuni cardiovasculare, au fost evaluate la începutul studiului Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Study, KIHD, în 1984-1989 la Universitatea din Finlanda de Est. Datele despre APOE fenotipice au fost disponibile pentru 1.015 dintre bărbații care au participat la studiu. Dintre aceștia, 32% erau purtători cunoscuți ai APOE4.

În timpul celor 21 de ani cât a durat cercetarea, 217 bărbați au fost diagnosticați cu accident vascular cerebral. Studiul a constatat că nici colesterolul alimentar, nici consumul de ouă nu au fost asociate cu riscul de accident vascular cerebral - nici măcar în purtătorii de APOE4.

Consumul de ouă, irelevant pentru colesterol

Constatările sugerează că aportul moderat de colesterol sau consumul de ouă zilnic nu sunt asociate cu riscul de accident vascular cerebral, nici chiar la persoanele care sunt predispuse genetic la un efect mai mare al colesterolului dietetic asupra nivelului de colesterol seric. În grupul de control, participanții la studiu au avut o doză zilnică medie de colesterol alimentar de 520 mg și au consumat o medie de un ou pe zi, ceea ce înseamnă că rezultatele nu pot fi generalizate dincolo de aceste niveluri.

Un ou conține aproximativ 200 mg de colesterol. În acest studiu, aproximativ o pătrime din colesterolul alimentar total consumat a provenit din ouă. În plus, generalizarea acestui studiu este, de asemenea, slăbită de faptul că populația din studiu nu a prezentat o boală cardiovasculară preexistentă la momentul inițial, iar numărul persoanelor studiate a fost relativ mic.

Prin urmare, rezultatele studiului ar trebui verificate într-un număr mai mare, precum și la persoanele cu o boală cardiovasculară preexistentă, care sunt în prezent sfătuite să-și limiteze aportul de colesterol și ouă.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel