Unde și cum raportezi o reacție adversă la medicamente

Sebastian Florea |
Data actualizării: | Data publicării:

În cazul în care observați sau suspectați apariția unei reacții adverse la medicamente, este indicat să vă adresați medicului sau farmacistului.

Ce este o reacție adversă?

O reacție adversă se definește că „un răspuns nociv și nedorit, determinat de un medicament". Această înseamnă că apare un efect nedorit sau neintenționat după ce ați utilizat un medicament. Sunt considerate reacții adverse și efectele nedorite care apar după supradozarea medicamentului, utilizarea greșită, abuzul și erorile de medicație sau efectele nedorite apărute în urmă expunerii profesionale.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse la medicamente, inclusiv vaccinuri, trebuie să vă adresaţi medicului sau farmacistului. Numai medicul dumneavoastră este în măsură să vă ofere recomandări cu privire la tratamentul pe care îl urmăți și dacă este necesar să îl opriți sau modificați.

În cazul în care sunteţi însărcinată sau planificaţi o sarcină şi urmăţi un tratament medicamentos, trebuie să vă sfătuiţi cu medicul dumneavoastră dacă este necesar să opriţi sau să schimbaţi tratamentul.

* Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale nu oferă sfaturi
sau consiliere medicală!

Cine poate raporta o reacție adversă?

Orice pacient, persoană care asigură îngrijirea pacientului, părinte sau reprezentant legal poate raporta o reacţie adversă suspectată la medicamente sau vaccinuri.

Pot fi raportate orice reacţii adverse posibile care sunt sau nu menţionate în Prospectul care însoșește medicamentul.

Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind
siguranţa medicamentelor şi vaccinurilor şi astfel la protejarea sănătăţii dumneavoastră şi a altorpersoane.

Unde găsiţi informaţii despre reacţiile adverse?

În Prospectul care însoţeşte medicamentul sunt prezentate informaţiile pentru utilizator/pacient. La punctul 4, REACŢII ADVERSE POSIBILE din Prospect, găsiţi informaţii despre reacţiile adverse posibile asociate cu administrarea medicamentului.

Trebuie să citiţi cu atenţie şi în întregime Prospectul înainte de a începe să utilizaţi un medicament, deoarece conține informații importante pentru dumneavoastră.

Raportare online

Dacă suferiți de orice fel de reacție adversă, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să anunțați medicul de familie. În cazul în care, din diverse motive, acest lucru nu se poate face, aveți la dispoziție modalitatea de a anunța online la adresa: https://adr.anm.ro/

Alte modalități de raportare a reacțiilor adverse

Raportarea unei reactii adverse asociate cu administrarea unui medicament de uz uman se poate realiza si prin completarea unei fișe de raportare de reacții adverse corespunzatoare pentru pacienți, respectiv profesionisti din domeniul sanatatii.

– Fişa pacientului poate fi descărcată de aici:

https://www.anm.ro/_/LEGISLATIE%20FARMACOVIGILENTA/Fisa-pacientului-pentru-raportarea-reactiilor-adverse-la-medicamente.pdf

Fișa respectivă se tipărește, se completează cu informații cât mai exacte și se transmite către ANMDM prin poștă/ fax/ e-mail utilizând următoarele date de contact:
– Adresa poștală: Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Str. Av. Sănătescu nr. 48, sector 1, 011478 – București;
– Fax: +40 21 316 34 97
– E-mail: [email protected]

* Pentru întrebări, nelămuriri sau informații suplimentare referitoare la modalitatea de raportare a reacțiilor adverse suspectate, puteți utiliza următorul număr de telefon dedicat raportării de reacţii adverse: +40 757 11 72 59 (disponibil în intervalul orar 08.30 – 16.00).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel