Untul de arahide: efectul suprinzător pe care îl are asupra creierului

Angela Sabău |
Data publicării:
Untul de arahide   Foto: pixabay.com
Untul de arahide Foto: pixabay.com

Untul de arahide are un efect major asupra sănătății creierului, potrivit unui nou studiu.

Oleaginoasele precum nucile, migdalele sau alunele au fost asociate cu o funcție cognitivă mai bună și chiar cu o viață mai lungă, dar arahidele sunt adesea puse sub semnul întrebării din cauza faptului că nu sunt la fel de bine cercetate.

Cu toate acestea, într-un nou studiu fascinant de la Universitatea din Barcelona, ​​cercetătorii au descoperit că există de fapt o legătură puternică între consumul de arahide sau unt de arahide și sănătatea generală îmbunătățită a creierului.

Cercetătorii din acest studiu au recunoscut că, deși există cercetări existente cu privire la beneficiile asupra sănătății cognitive ale consumului de oleaginoase, cercetări foarte limitate au fost făcute în special asupra arahidelor sau a produselor din alune (unt de arahide).

Așadar, ei și-au propus să vadă cum ar putea, produsele cu arahide, să afecteze pozitiv sănătatea creierului la adulți tineri sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 33 de ani. Studiul a inclus testarea funcției de memorie, precum și scorurile lor de anxietate și depresie.

Cercetătorii au împărțit participanții într-unul trei grupuri pe durata studiului de 6 luni: un grup care a consumat arahide prăjite cu piele, unul care a avut unt de arahide și un grup care a consumat ceea ce au numit unt „de control”.

Acest unt de control, care a fost alcătuit din macronutrienți foarte asemănători cu alunele sau untul de arahide, era diferit prin faptul că nu conținea fibre sau compuși fenolici.

Descoperiri surprinzătoare

După 6 luni, ei au descoperit că, în general, alunele și untul de arahide au avut un efect pozitiv asupra sănătății cognitive a participanților.

Cei care au mâncat arahide prăjite cu piele sau unt de arahide au avut o îmbunătățire a memoriei „imediate”, iar studiul a constatat că grupul cu unt de arahide a avut în mod special o schimbare pozitivă în funcția și testele lor generale de memorie.

Destul de interesant, doar grupul care a consumat arahide (nu untul de arahide) a observat o reducere a anxietății, dar toate cele trei grupuri au văzut o reducere a simptomelor depresiei.

Beneficiile consumului de alune asupra creierului

După finalizarea acestui studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că polifenolii găsiți în alune și untul de arahide (și care nu se găsesc în untul de control) au fost un factor major în îmbunătățirea funcției de memorie și au scăzut nivelul de anxietate experimentat de participanți.

Polifenolii sunt compuși care se găsesc în mod natural în alimente precum arahide, ciocolată neagră, mere, ulei de măsline și vin roșu și se știe că ajută la combaterea diabetului, a bolilor cardiovasculare și a bolilor neurodegenerative.

Și, chiar dacă acest nou studiu s-a concentrat doar pe adulții tineri cu vârsta sub 33 de ani, aceste descoperiri ale cercetării asupra beneficiilor cognitive ale polifenolilor din alune și unt de arahide sunt promițătoare pentru toate grupele de vârstă și cu siguranță justifică mai multe cercetări viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel