Vinul sau berea? Care băutură este mai sănătoasă
Începând cu anii 1980, cercetătorii au observat că francezii - în ciuda faptului că mâncau o dietă bogată în alimente cu un conținut ridicat de grăsimi saturate și colesterol -...
Potrivit revistei Times, consumul moderat de vin este o componentă a dietelor tradiționale mediteraneene, pe care cercetările le asociază cu rate mai mici de boală și mortalitate. Un studiu din 1992 în The Lancet a găsit dovezi care spun despre consumul de vin și alte tipuri de alcool că ar putea preveni sau reduce blocajele arteriale. Alte cercetări din acea perioadă au descoperit că persoanele care beau vin, spre deosebire de bere, se bucurau de riscuri mai mici de mortalitate. Lucrările ulterioare au adus la zero un grup de compuși găsiți în struguri, numiți polifenoli - și, în special, resveratrol - ca cea mai probabilă sursă de beneficii pentru sănătatea ostensibilă a vinului. Vinul roșu, mai mult decât albul, este ambalat cu resveratrol. Și se crede că vinul roșu este mai sănătos decât alte băuturi alcoolice.
Berea a căpătat un renume rău. Un studiu din 2006 privind cumpărăturile din magazinele alimentare din Danemarca a descoperit că persoanele care au cumpărat vin tind să cumpere, de asemenea, mai multe fructe, legume și alte alimente sănătoase decât persoanele care au cumpărat bere. Acest studiu a condus la speculații conform cărora un consumator mediu de vin poate mânca mai sănătos decât consumatorul mediu de bere. Dacă este adevărat, asta ar putea explica multe dintre avantajele pentru sănătate asociate vinului.
Cercetări mai recente care au analizat regimul alimentar și alte variabile de stil de viață au concluzionat că un consum de cantități moderate de bere - de obicei definite drept una pe zi pentru femei și două pentru bărbați - oferă aceleași beneficii pentru sănătatea inimii ca și o cantitate similară de vin.
Între timp, studiile au descoperit că brânza și alte surse de grăsimi saturate și colesterol cresc de fapt riscul unei boli de inimă și moarte prematură. Aceasta subcotează fenomenul „paradoxului francez" care a propulsat vinul spre stardomul sănătății în primul rând.
Demosthenes Panagiotakos este profesor la Departamentul de Nutriție și Dietetică de la Universitatea Harokopio din Grecia și a studiat efectele pe termen lung ale vinului și berii asupra sănătății inimii. Cercetările sale sugerează că vinul și berea sunt mai mult sau mai puțin egale atunci când vine vorba de reducerea riscurilor de boli de inimă ale unei persoane. „Vinul roșu a fost cea mai studiată băutură alcoolică", spune el. „Cu toate acestea, studii epidemiologice recente și studii clinice dezvăluie relații similare pentru bere."
Ideea că orice băutură alcoolică trebuie considerată „sănătoasă" este controversată; unele studii recente - în special, o lucrare din 2018 în The Lancet - au ajuns la concluzia că nicio cantitate de alcool nu este sigură. Dar nu toți experții au fost de acord cu concluziile acelui studiu, iar o mare parte din cercetările de până acum, inclusiv a lui McCullough, au descoperit că un consum redus sau moderat de alcool este asociat cu rezultate mai bune în materie de sănătate.
Deși este încă posibil ca un tip de alcool să se dovedească a fi mai sănătos decât altul, este prea devreme pentru a încununa un campion. Pentru cei care preferă berea decât vinul, nu există niciun motiv să-ți schimbi gusturile.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
