Virusul Zika, amenințare. Ce trebuie să faci ca să nu te înțepe ȚÂNȚARII. Simin Florescu: E SINGURA modalitate de prevenire

Monika BACIU |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Virusul Zika Foto: Pexels @Egor Kamelev
Virusul Zika Foto: Pexels @Egor Kamelev

Ce trebuie să facem pentru a preveni infecția cu virusul Zika. Medicul Simin Florescu ne-a vorbit despre metodele de prevenție și simptome.

Persoanele care călătoresc în America Centrală, America de Sud, în Africa sau în unele zone din Asia trebuie să știe că există riscul să fie infectați cu virusul Zika.

Acesta se transmite prin mușcătura de țânțar, însă, medicii specialiști atrag atenția că există o singură metodă de prevenție.

Virusul Zika este transmis la oameni prin mușcătura unui țânțar Aedes infectat. Acești țânțari mușcă cel mai mult în timpul zilei, în mod special dimineața foarte devreme și seara. Tot acești țânțari transmit febra denga, febra galbenă și virusul chikungunya.

Una din cinci persoane infectate manifestă semne de boală

Dr. Simin-Aysel Florescu, medic primar boli infecțioase, precizează că în zonele menționate anterior există virusul în mod endemic. Turiștii care călătoresc în acele zone pot fi infectați, iar în cele mai multe dintre cazuri aceștia nici măcar nu știu că au contractat boala.

”Trebuie reținut că această boală există doar în anumite zone cunoscute ca fiind endemice pentru Zika, acesta fiind continental american, în special America Centrală și de Sud, Africa, zone din Asia și câteva insule de unde a și plecat inițial. Acolo infecția evoluează endemic, adică există un număr de cazuri permanent. De acolo, oamenii se pot îmbolnăvi venind din zonele non-endemice adică turiști sau călători, care sunt înțepați de țânțarii infectați, care pot transmite această boală virală prin înțepătură. O mare parte a oamenilor infectați nu manifestă niciun semn de boală, adică evoluează asimtopmatic la aproape majoritatea oamenilor înțepați. Nu au niciun semn de boală, iar unul din cinci pot avea semne de boală”, ne-a declarat în exlusivitate dr. Simin-Aysel Florescu, medic primar boli infectioase, directorul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Dr. Victor Babes".

Există și câteva simptome care indică faptul că o persoană a fost infectată cu virusul Zika.

”Acestea se manifestă ca febră izolată sau ca febră cu dureri articulare la care se poate adăuga o erupție cutanată tranzitorie. Acesta este un tablou clinic obișnuit”, a mai precizat medicul.

Metode de a preveni înțepătura de țânțari

Medicii susțin că există o singură modalitate de a preveni înțepăturile de țânțari. Cei care se deplasează în astfel de zone trebuie să folosească spray-uri sau loțiuni protectoare, iar medicul Simin-Aysel Florescu ne explică cum trebuie aplicate acestea pentru a fi eficiente.

”Pentru Zika singura modalitate de profilaxie este evitarea înțepăturilor posibil infectante, de aceea noi îi sfătuim pe turiștii care călătoresc în zone cu potențial de transmitere să folosească substanțe de tip repellent, adicăm loțiuni sau spray-uri care se aplică pe tegumente și care scad riscul de a fi înțepați de diverse tipuri de insecte. Trebuie instruiți în privința modului de aplicare, adică pe toate părțile expuse ale pielii și cu reaplicarea subtanțelor respective la un interval de 5-8 ore sau după ce transpiră abudent, sau după ce intră în apă. Este singura modalitate de prevenire a transmiterii pentru că nu există vaccin sau alte substanțe care să prevină infectarea”, a mai precizat dr. Simin-Aysel Florescu, medic primar boli infectioase, directorul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Dr. Victor Babes".

Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din țările în care există virusul Zika și aveți semne ale bolii, medicii vă sfătuiesc să vă îndreptați la spitalele de boli infecțioase. Aici se va efectua un test specific.

Virusul Zika a fost identificat prima dată în 1947 în Uganda la maimuțe, de o rețea de cercetători care monitorizau febra galbenă. În 1952 a fost identificată în Uganda și în Tanzania, de această dată la oameni. Virusul circulă în Africa, cele două Americi, Asia și Pacific.

Pe aceeași temă: https://www.dcmedical.ro/virusul-zika-amenintare-la-adresa-omenirii-cercetatorii_638733.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel