Vitamina B12, cobalamina. Care este doza zilnică în funcție de vârstă și ce boli previne. Deficitul poate duce la probleme neuronale

Sonia Baciu |
Data publicării:
vitamina b12 cobalamina. FOTO: Freepik @muravev
vitamina b12 cobalamina. FOTO: Freepik @muravev

Vitamina B12, cobalamina, se găsește doar în produsele animale și este foarte importantă pentru dezvoltarea neuronală a fătului. Care este doza zilnică necesară și cum se manifestă deficitul de vitamina B12.

Vitamina B12, cobalamina, este o vitamină esențială de care omul are nevoie, dar pe care corpul nu o poate produce. Aceasta se găsește în produsele de origine animală, precum carne, ficat sau lactate, și lipsește din produsele vegetale, motiv pentru care vegetarienii au nevoie de suplimente din această vitamină.

Vitamina B12, cobalamina, necesar zilnic

În funcție de vârstă, dar și de condiție, necesarul de vitamina B12 poate să varieze, astfel:

- 0-6 luni, 0,4 mcg/zi

- 7-12 luni, 0,5 mcg/zi

- 1-3 ani, 0,9 mcg/zi

- 4-8 ani, 1,2 mcg/zi

- 9-13 ani, 1,8 mcg/zi

- 14-18 ani, 2,4 mcg/zi

- adulți, 2,4 mcg/zi

- femei însărcinate, 2,6 mcg/zi, indiferent de vârstă

- femei care alăptează, 2,8 mcg/zi, indiferent de vârstă.

Vitamina B12, cobalamina, rol în sănătate

Cobalamina joacă un rol-cheie pentru sănătatea noastră și poate contribui la sănătatea oaselor, la formarea globulelor roșii, la nivelul de energie, dar și la starea de spirit. Astfel, o dietă care să conțină și această vitamină sau un supliment din aceasta, în cazul vegetarienilor sau a celor care țin post, vă poate ajuta să aveți un nivel optim de vitamina B12.

”Cei care sunt vegani au nevoie să își suplimenteze vitamina B12 pentru a nu apărea carențele, care duc la anemie și la probleme cu terminațiile nervoase, neuropatii, care sunt foarte periculoase”, afirmă dr. Anca Hâncu, medic nutriționist.

Vitamina B12, beneficii pentru sănătate

Previne anemia. Vitamina B12 joacă un rol vital în a ajuta organismul să producă globulele roșii. Niveluri scăzute de vitamina B12 determină o reducere a numărului acestora, împiedicând în același timp dezvoltarea corectă a celulelor roșii.

Mai mult decât atât, dacă celulele roșii nu reușesc să se deplaseze din măduva osoasă în fluxul sanguin se poate ajunge la anemia megaloblastică, lucru care va avea impact asupra corpului ce va prezenta simptome precum oboseală și slăbiciune.

Previne defectele congenitale majore. Un nivel adecvat de vitamina b12 în timpul sarcinii este vital pentru sănătatea fătului. Studiile arată că sistemul nervos și creierul fătului au nevoie de suficientă vitamina B12 pentru o dezvoltare sănătoasă.

Astfel, o carență de vitamina B12, în primele faze ale sarcinii pot produce anumite malformații congenitale, cum ar fi defectele de tub neural, mai mult decât atât, există și riscul de naștere prematură sau de avort spontan.

Previne osteoporoza.Un nivel adecvat de vitamina B12 ajută la întărirea sistemului osos, deci și la prevenirea osteoporozei, o afecțiune cu impact asupra densității osoase, preponderentă în rândul persoanelor în vârstă, dar mai ales în cel al femeilor ajunse la menopauză.

Un studiu la care au participat 110 persoane cu boala celiacă a arătat că un nivel scăzut de vitamina B12, cobalamina, a fost asociat cu o scădere a densității minerale din oase, la femurul și șoldurile bărbaților.

Beneficii pentru pacienții cu degenerescență maculară legată de vârstă. Aceasta este o boală oculară care afectează în principal vederea centrală. Riscul de degenerescență maculară legată de vârstă poate fi prevenit prin menținerea vitaminei B12 la un nivel normal.

Specialiștii susțin că administrarea de suplimente cu vitamina B12 poate reduce nivelul homocisteine, un tip de aminoacid care se regăsește în fluxul sanguin. Astfel, potrivit unor studii, administrarea de suplimente cu vitamina B12, acid folic și vitamina B6, au redus acest risc, notează Healthline.

Vezi și: Supliment de vitamine, avertisment. Ar putea cauza cancer și metastaze cerebrale

Eficient în depresie. Vitamina B12 ajută în cazul persoanelor cu simptome de depresie. Deși procesul nu este pe deplin înțeles, această vitamin contribuie la sintetizarea și metabolizarea serotoninei, hormonal care poate regal buna dispoziție. Potrivit unui studio, cei cu niveluri scăzute de vitamina B12 au prezentat un risc de două ori mai mare de depresie severă.

Benefic pentru creier. Vitamina B12, cobalamina, poate ajuta la prevenirea atrofierii creierului, situație manifestată prin pierderea neuronilor din creier și adesea asociată cu pierderea memoriei sau cu demența. Astfel, o alimentație bogată în vitamina B12, dar și acizi grași Omega 3 pot ajuta la încetinirea declinului mental.

Doza de energie. Suplimentele cu vitamina B12 au fost adesea asociate cu o doză de energie, de altfel, toate vitaminele din complexul B-urilor contribuie la producerea de energie, chiar dacă în mod individual nu o furnizează.

Îmbunătățește sănătatea pielii, părului și a unghiilor. Deoarece are un rol important în producția de celulele, pentru o bună sănătate a pielii, părului și a unghiilor este nevoie de un aport adecvat de vitamina B12. De altfel, deficitul din această vitamină este vizibil la nivelul pielii, prin hiperpigmentare sau vitilingo, precum și prin apariția crăpăturilor la colțul gurii (stomatita angulară), la nivelul unghiilor, prin decolorarea acestora, dar și la cel al părului.

Vezi și: Crăpăturile la colțul gurii, asociate cu hiperglicemia și carența de vitamine. Cum poți scăpa de ele

Deficitul de vitamina B12, cobalamina, persoane expuse la risc și simptome

Deficitul de vitamina B12, cobalamina, poate apărea în două situații, fie dieta nu conține suficientă vitamina B12, fie corpul nu o asimilează complet.

Printre cei care riscă să sufere de deficit de vitamina B12 se numără:

- adulții în vârstă

- persoanele cu afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi boala Crohn sau boala celiacă

- cei care au suferit intervenții chirurgicale gastrointestinale, bariatrică sau de rezecție intestinală

- persoanele cu o dietă vegană strictă

- diabeticii care iau metformină pentru controlul glicemiei

- cei care iau inhibatori ai pompei de protoni pentru arsuri la stomac cronice.

Simptomele deficitului de vitamina B12 include:

- slăbiciune, oboseală sau amețeală

- palpitații ale inimii și dificultăți de respirație

- piele palidă

- limbă netedă

- constipație, diaree, pierderea poftei de mâncare sau gaze

- probleme nervoase, cum ar fi amorțeală sau furnicături, slăbiciune musculară  și probleme la mersul pe jos

- pierderea vederii

- probleme psihice, precum depresie, pierderi de memorie sau schimbări de comportament.

Deficitul de vitamina B12, cobalamina, tratament și prevenție

În cazul în care suferiți de anemie megaloblastică ori aveți probleme legate de absorbția acesteia, cel mai rapid și eficient tratament este cel sub formă de injecții, urmat apoi de doze de vitamina B12 administrate pe cale orală.

De asemenea, dacă sunteți vegetarian, indicat este să introduceți în dietă cereale îmbunătățite cu vitamine B12 sau supliment de vitamina B12.

Pentru majoritatea oamenilor, tratamentul rezolvă problema, însă orice afectare a nervilor ca urmare a deficienței ar putea să fie permanentă, arată WebMD.

În ceea ce privește prevenția deficitului de cobalamina, aceasta se poate realiza prin consumul de carne, carne de pasăre, pește și fructe de mare, produse lactate și ouă.

Vezi și: Aminoacizii esențiali, sprijin pentru sistemul nervos. În ce alimente îi regăsim

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel