Vitamina D, în prima ”linie de apărare”. Medic: Deficitul este dramatic pentru copii și adolescenți

Sonia Baciu |
Data publicării:
vitamina d in prima linie de aparare. FOTO Pexels @ Garon Piceli
vitamina d in prima linie de aparare. FOTO Pexels @ Garon Piceli

Vitamina D are cel mai mare aport de la simpla expunere la soare, chiar și numai 10 minute.

Cea mai mare parte din aportul necesar de vitamina D se obține prin simpla expunere la soare, asta în timp ce doar 10% provine din produsele de origine animală care conțin grăsime.

Peste 60% dintre copii și adulți au deficit de vitamina D, ceea ce înseamnă că aceștia au nevoie de supliment zilnic, inclusiv în timpul verii.

”Este mai eficient de luat cu un pahar de lapte decât cu apă. Putem crea depozit de vitamina D pentru că poate fi stocată în țesutul adipos, ceea ce este un lucru bun pentru că este necesar să luăm vitamina D în fiecare zi cum am lua, de exemplu, vitamina C. Din fericire, vitamina D se poate depozita în țesutul adipos și poate fi eliberată de acolo”, a explicat dr. Anca Hoisescu, medic primat endocrinolog la ”Doctor de Bine” de la Pro TV.

La valori normale de vitamina D din sânge veți absorbi 30% din calciul prezent în alimente, însă în cazul deficitului se absoarbe sub 10% din calciu.

Iar ca să nu rămână fără calciu, organismul îl extrage din oase, ceea ce înseamnă o situație dramatică în copilărie și adolescență, dar mai ales la menopauză, în cazul femeilor.

Paratiroidele, glandele endocrine situate lângă tiroidă, produc parathormomul, care asigură reglarea repartiției calciului și fosforului în organism. 

”Pacienții care sunt operați de paratiroidă, dacă cumva au suferit o complicație în urma acestei intervenții și suferă de hipoparatiroidism trebuie să ia un anumit preparat de vitamina D, metabolitul activ”, a mai spus endocrinologul.

 Toate celulele sistemului imunitar au receptori pentru vitamina D, care are rol în ”apărarea înnăscută” a organismului, aceata fiind considerată ”prima linie de apărare” la întâlnirea cu un virus sau cu o bacterie. Limfocitele T fac parte din cea de-a doua linie de apărare, distrug celulele infectate.

Cât trebuie stat la soare pentru doza de vitamina D. Dermatolog: Sunt absolut suficiente

Se apropie sezonul estival, iar zilele însorite sunt tot mai dese, un motiv în plus pentru a acorda o atenție deosebită expunerii la soare, dar mai ales protecției împotriva arsurilor.

”Ar trebui să ne dăm cu creme și să ne protejăm pielea de soare și datorită faptului că ne crește excesiv riscul de a face un melanom – cancer de piele, dar și pentru că pielea noastră va îmbătrâni mult mai repede decât este programată genetic.

Avem cu toții o bancă de UV în care se stochează toate expunerile noastre solare și din păcate ele nu sunt reversibile, nu se șterg cu vremea, ci sunt memorate de pielea noastră”,a explicat dr. Iulia Panțuru, medic dermatolog, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Statul mult la soare pentru fixarea calciului prin acumularea de vitamina D este o ”scuză” care poate ține la publicul larg, susține specialistul, însă nu și la medici.

”Doza noastră de vitamina D în 10-15 minute de expunere solară, cu jumătate din suprafața corpului. Adică dacă avem un tricou și pantaloni scurți, vara, și stăm cel puțin 10 minute, sunt absolut suficiente. Deci nu este o scuză ca să stăm excesiv la soare”, a subliniat dermatologul. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Deficitul de vitamina D, alarmant. Boantă: O să ajungem ca nordicii, o să luăm ZILNIC supliment

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel