Deficiența de vitamina E. Ce alimente trebuie să consumi

Vitamina E este un nutrient important pentru vedere, reproducere, sănge, creier și piele.
Organismul are nevoie de vitamina E pentru a funcționa corect. Iată ce se întămplă în organism, atunci când ai o deficiență, porivit Mayo Clinic.
Deficiența de Vitamina E este rară și de obicei, este rezultatul unei afecțiuni de bază sau se moștenește genetic. Deficiența este frecventă și la nou-născuții și bebelușii născuți prematur care au o greutate mică la naștere.
Simptome
Slăbiciune musculară: Vitamina E este esențială pentru sistemul nervos central. Este printre principalii antioxidanți ai organismului, iar o deficiență duce la stres oxidativ, care poate duce la slăbiciune musculară.
Dificultăți de coordonare și mers: o deficiență poate determina anumiți neuroni, numiți neuronii Purkinje, să se descompună, dăunând capacității lor de a transmite semnale.
Amorțeală și furnicături: deteriorarea fibrelor nervoase poate împiedica nervii să transmită corect semnale, ceea ce duce la aceste senzații, care se mai numesc și neuropatie periferică.
Deteriorarea vederii: O deficiență de vitamina E poate slăbi receptorii ușori din retină și alte celule din ochi. Acest lucru poate duce la pierderea vederii în timp.
Probleme ale sistemului imunitar: Unele cercetări sugerează că o lipsă de vitamina E poate inhiba celulele imune. Adulții mai în vârstă sunt mai expuși acestui risc.
Alimente bogate în Vitamina E
Din fericire, vitamina E este foarte ușor de găsit în alimente. Prin urmare, este puțin probabil să deveniți deficienți, cu excepția cazului în care absorbția de nutrienți este afectată, potrivit HealthLine.
Printre alimentele bogate în vitamina E se numără: Uleiul de floarea soarelui, mihdalele, alunele, nucile, pește, ardei roșu, kiwi, carne de pasăre și fructe de mare.
-
-
Pierderea dinților ar putea fi un semnal mortal, arată un studiu21.10.2025, 13:27
-
-
-
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.