Vrei să slăbești rapid? Iată cinci lucruri neplăcute la care să te aștepți

Angela Sabău |
Data publicării:

Foarte multe persoane își doresc să slăbească rapid, însă specialiștii ne arată câteva efecte neplăcute la care ar trebui să ne așteptăm dacă pierdem în greutate pra brusc.

Oricât de mult ne-am dori să pierdem în greutate cât mai rapid, este foarte important să ajunge la kilogramele dorite în siguranță. Idealul este lent și constant. Nutriționiștul Isabel Tarrant explică de ce pierderea rapidă în greutate nu este neapărat un lucru bun (în afară de faptul că arăți și te simți mai slăbit) și cum este posibil să obții rezultate de slăbire în siguranță.

Cât de nesănătos este să slăbești prea repede

1. Pierderea rapidă în greutate poate prezenta numeroase riscuri pentru sănătate pentru organism, deoarece duce și la pierdere musculară. Scopul pierderii în greutate este de a reduce grăsimea corporală, nu masa musculară. Cu toate acestea, dietele extreme pot duce la pierderea masei musculare, deoarece înfometează corpul de combustibil, forțându-l să descompună mușchiul pentru a-l utiliza ca sursă de energie.

2. Reducerea masei musculare este asociată cu slăbiciunea, ceea ce face dificilă îndeplinirea sarcinilor fizice în fiecare zi și slăbește sistemul imunitar. Mai mult, mușchii sunt mai activi din punct de vedere metabolic decât grăsimile, ceea ce înseamnă că mușchiul arde semnificativ mai multe calorii decât grăsimile. Aceasta înseamnă că pierderea masei musculare poate încetini metabolismul și reduce cantitatea de calorii arse în fiecare zi.

3. De asemenea, pierderea rapidă în greutate poate duce la deficiențe nutritive, pentru că dietele restrictive elimină întregi grupuri de alimente, ceea ce înseamnă că este foarte ușor să ajungeți la deficiențe ale anumitor nutrienți care sunt necesari în organism.

De exemplu, dietele cu conținut scăzut de calorii nu au adesea vitamine și minerale cheie, precum vitamina B12, biotină, calciu, iod și fier. Acest lucru poate duce la deficiențe de nutrienți și probleme de sănătate. De exemplu, nivelurile scăzute de fier și vitamina B12 sunt asociate cu oboseală și anemie. Mai mult, deficitul de calciu este asociat cu o sănătate osoasă deficitară și cu un risc crescut de osteoporoză și fracturi.

4. Dietele restrictive care promit slăbitul rapid pot avea efecte negative suplimentare la femei, pentru că pot duce la amenoree. Pierderea rapidă și extremă în greutate poate cauza frecvent pierderea ciclului menstural pentru multe femei, cunoscută sub numele de amenoree hipotalamică. Amenoreea hipotalamică apare atunci când corpul este supus unui stres semnificativ (inclusiv supraalimentarea sau exercițiile fizice excesive), ceea ce înseamnă că hipotalamusul (o parte a creierului implicată în reglarea ciclurilor menstruale) nu secretă atât de mult hormon care eliberează gonadotropina cât ar trebui, rezultând în pierderea ciclurilor.

Amenoreea și neregularitățile menstruale sunt asociate cu pierderea osoasă, apetitul sexual scăzut, epuizarea și infertilitatea temporară. Prin urmare, este important să vă asigurați că mâncați suficiente alimente (care nu restricționează caloriile extreme) pentru a susține funcția menstruală sănătoasă și pentru a preveni amenoreea.

Vestea bună este că amenoreea hipotalamică este reversibilă și vă puteți recâștiga sănătatea prin schimbări simple ale stilului de viață, cum ar fi consumul de calorii suficiente, odihna și reducerea exercițiilor fizice și a stresului.

5. Lipsa de energie și letargie sunt alte efecte ale slăbitului rapid. Dacă nu consumați suficiente calorii și substanțe nutritive din cauza dietelor de slăbire extremă, vă puteți lăsa corpul lipsit de energie.

La rândul său, acest lucru poate duce la senzație de slăbiciune, oboseală, oboseală, amețeală, letargie și nemotivare, ceea ce vă poate afecta productivitatea și sarcinile zilnice. Această lipsă de energie vă poate afecta și starea de spirit, rezultând schimbări ale dispoziției, iritabilitate și agitație.

Este mai bine să slăbești repede sau lent?
Cercetările arată că atunci când pierzi în greutate treptat în timp, este mult mai probabil să păstrezi greutatea pe termen lung, comparativ cu pierderea extremă rapidă în greutate.

Slăbitul lent și constant, mai sigur pentru sănătate

Nu numai că pierderea treptată în greutate este mai eficientă în susținerea pierderii în greutate pe termen lung, dar este și mult mai sigură pentru organism, deoarece evită toate riscurile de sănătate de mai sus asociate cu pierderea rapidă în greutate, cum ar fi deficiențele de nutrienți, pierderea masei musculare, amenoreea , a încetinit metabolismul, oboseala și deshidratarea. Prin urmare, pentru a evita aceste probleme de sănătate, este mult mai sănătos și mai sigur să slăbești treptat pe o perioadă mai lungă de timp.

Pierderea eficientă în greutate are loc prin obiceiuri de viață care sunt durabile și mentenabile pe termen lung. Nu are rost să urmezi o dietă extrem de restrictivă pentru a pierde rapid în greutate atunci când dieta nu este sustenabilă - este mai probabil să te reîntorci la greutatea ta, ulterior. Fenomenul este cunoscut ca „efect yo-yo”, iar cercetările au arătat că persoanele care urmează diete restrictive extreme pentru a pierde rapid în greutate ajung să câștige mai mult în greutate decât înainte de a începe dieta, deoarece dietele extreme nu pot fi menținute pe termen lung. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel