Ziua Mondială a Tiroidei: cele mai frecvente boli și care sunt principalele simptome

Dana Lascu |
Data publicării:
Tiroida
Tiroida

Astăzi, când întreaga lume marchează Ziua Mondială a Tiroidei, ce dă startul Săptămânii Internaționale de Conștientizare asupra Tiroidei, vă prezentăm lista cu cele mai frecvente boli ale tiroidei și cele mai importante simptome ale lor. 

Cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide sunt: hipertiroidismul (creșterea anormală a activității glandei tiroide), hipotiroidismul (scăderea anormală a activității glandei tiroide), tiroiditele (afecțiuni caracterizate prin inflamația de diferite cauze a tiroidei) și cancerul tiroidian.

„Scopul acestei Zile Mondiale a Tiroidei este tocmai de a arăta importanța diagnosticului precoce și la timp al unei suferințe tiroidiene, de a sublinia importanța tratamentului rapid și performant al afecțiunilor acestei glande endocrine și nu în ultimul rând, de a atrage atenția asupra importanței profilaxiei în patologia tiroidiană. Iar pacienților care suferă de afecțiuni tiroidiene le transmit că endocrinologii din România sunt partenerii lor și îi îndemn să apeleze cu încredere la acești specialiști extrem de bine pregătiți”, a declarat Prof. Dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie.

O meta-analiză publicată în 2014 estimează pentru Europa o prevalență de 6,71% pentru afecțiunile nediagnosticate ale glandei tiroide, adică aproximativ jumătate din totalul bolilor tiroidei. 80% dintre aceste afecțiuni nediagnosticate se află în stadiul subclinic, fiind posibilă depistarea lor doar prin analize de laborator și/sau evaluări imagistice.

În România, în 2016 s-au înregistrat 83.413 cazuri noi de afecțiuni ale glandei tiroide, de două ori mai mult decât în anul 2010. Dintre acestea, 12.577 au fost cazuri noi de hipotiroidie și 9.575 au fost cazuri noi de hipertiroidie. În 86% din cazuri pacienții au fost femei.

Cele mai importante simptome

În multe cazuri, simptomele afecțiunilor tiroidiene pot fi confundate cu efectele unui stil de viață dezorganizat, motiv pentru care pacienții întârzie prezentarea la medic.

Semnele și simptomele problemelor endocrine includ, dar nu sunt limitate la:

- Fluctuații ale greutății, tulburări de tranzit intestinal;
- Oboseală cronică (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoțită de dureri ale mușchilor, migrene și probleme ale digestiei);
- La femei, ciclu menstrual neregulat și scăderea libidoului;
- Depresie/ iritabilitate
- Somnolență/insomnii
- Palpitații

Nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza complicații grave. Atât producția scăzută de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cât și cea ridicată (hipertiroidia) afectează în primul rând metabolismul pacientului. De aceea, afecțiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (ateroscleroza, fibrilație atrială, insuficiență cardiacă) și duc la mărirea riscului de deces cardiovascular. De asemenea, și unele tulburări psihice sunt asociate cu bolile endocrine.

Săptămâna Internațională a Tiroidei, marcată de 13 ani, și care se încheie pe 31 mai, își propune să aducă în prim-plan informații privind afecțiunile glandei tiroide și provocările cu care se confruntă persoanele care suferă de aceste afecțiuni. Demersul, inițiat de Thyroid Federation International, este susținut de societăți medicale din Europa, inclusiv România, America Latină, Asia, Canada și Statele Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel