10 legume și fructe numai bune pentru controlul hipertensiunii

Adisa Codruț |
Data publicării:
Morcovi
Morcovi

Hipertensiunea arterială este cel mai frecvent factor de risc prevenibil pentru bolile de inimă.

Peste 1 miliard de oameni din întreaga lume au hipertensiune arterială, care este definită ca valori ale tensiunii arteriale sistolice (numărul de sus) de 130 mm Hg sau mai mult, tensiunea arterială diastolică (număr de jos) de peste 80 mm Hg, sau ambele.

Însă, modificările stilului de viață, inclusiv schimbări ale dietei, pot ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale la valori optime și la reducerea riscului de boli de inimă.

Iată 10 cele mai bune alimente pentru hipertensiune arterială:

1. Citrice - inclusiv grapefruit, portocale și lămâi, pot avea efecte puternice de scădere a tensiunii arteriale. Sunt încărcate cu vitamine, minerale și compuși vegetali care vă pot ajuta să vă mențineți inima sănătoasă prin reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă. Un studiu de 5 luni care a implicat 101 femei japoneze a demonstrat că consumul zilnic de suc de lămâie combinat cu mersul pe jos a fost corelat semnificativ cu reducerea hipertensiunii.

2. Somon și alți pești grași - peștele gras este o sursă excelentă de grăsimi Omega-3, care au beneficii semnificative pentru sănătatea inimii. Aceste grăsimi pot ajuta la reducerea nivelului tensiunii arteriale prin reducerea inflamației. Cercetările au asociat un aport mai mare de pește gras bogat în omega-3 cu scăderea nivelului tensiunii arteriale.

3. Semințe de dovleac - sunt o sursă concentrată de nutrienți importanți pentru controlul tensiunii arteriale, inclusiv magneziu și potasiu. S-a dovedit că uleiul din semințe de dovleac este un remediu natural puternic pentru hipertensiunea arterială.

4. Fasole și linte - sunt bogate în nutrienți care ajută la reglarea tensiunii arteriale, cum ar fi fibrele, magneziul și potasiul. Numeroase studii au arătat că consumul de fasole și linte poate ajuta la scăderea nivelului hipertensiunii arteriale.

5. Fructele de pădure - au fost asociate cu o varietate de beneficii impresionante pentru sănătate, inclusiv potențialul lor de a reduce factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială. Fructele de pădure sunt o sursă bogată de antioxidanți, inclusiv antociani, care sunt pigmenți care conferă fructelor de pădure culoarea lor vibrantă. Afinele, zmeura, aronia, fructele de pădure și căpșunile sunt doar câteva dintre fructele de pădure care au fost asociate cu efectele de scădere a tensiunii arteriale.

6. Morcovi - sunt bogati în compuși fenolici care ajută la relaxarea vaselor de sânge și la reducerea inflamației, ceea ce poate ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Deși morcovii pot fi savurați gătiți sau cruzi, consumul lor crud poate fi mai benefic pentru reducerea tensiunii arteriale.

7. Roșii și produse din roșii - sunt bogate în mulți nutrienți, inclusiv potasiu și pigmentul carotenoid licopen. Licopenul a fost asociat în mod semnificativ cu efecte benefice asupra sănătății inimii, iar consumul de alimente bogate în acest nutrient, cum ar fi produsele din roșii, poate ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă.

8. Iaurt grecesc - este un produs lactat bogat în nutrienți, care este plin de minerale care ajută la reglarea tensiunii arteriale, inclusiv potasiu și calciu. O analiză a 28 de studii a constatat că consumul a 3 porții de lactate pe zi a fost asociat cu un risc cu 13% mai mic de hipertensiune arterială.

9. Ierburi și condimente - Anumite ierburi și condimente conțin compuși puternici care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale, ajutând vasele de sânge să se relaxeze. Semințele de țelină, coriandru, șofran, iarbă de lămâie, chimen negru, ginseng, scorțișoară, cardamom, busuioc dulce și ghimbir sunt doar câteva dintre ierburile și condimentele despre care s-a demonstrat că au potențial de scădere a tensiunii arteriale.

10. Spanac - ca și sfecla, spanacul este bogat în nitrați. E bogat în antioxidanți, potasiu, calciu și magneziu, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru persoanele cu hipertensiune arterială. Într-un studiu efectuat pe 27 de persoane, cei care au consumat 16,9 uncii (500 ml) de supă de spanac cu conținut ridicat de nitrați pe zi, timp de 7 zile, au experimentat reduceri ale hipertensiunii. Supa de spanac a redus rigiditatea arterelor, ceea ce poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății inimii, arată healthline.com.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel