10 lucruri NEAȘTEPTATE care îți pot provoca un INFARCT

Dana Lascu |
Data publicării:
Boli cardiovasculare
Boli cardiovasculare

Sunt lucruri, unele la care nici nu ne-am gândi, care pot provoca un infarct. Spre exemplu, dacă ești un fan înflăcărat și te uiți la un medici decisiv în care echipa ta preferată pierde. Iată o listă cu lucruri neașteptate care te pot pune în pericol: 

Iată ce lucruri neașteptate îți pot provoca un infarct: 

1) Lipsa de somn

Vă veți simți morocănos și obosit dacă nu dormiți suficient în mod regulat, dar lipsa de somn pe termen lung vă crește și riscul unui infarct. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că persoanele care dorm de obicei mai puțin de 6 ore pe noapte sunt de două ori mai susceptibile de a avea un atac de cord decât cei care dorm între 6 și 8. Cercetătorii nu sunt siguri de ce se întâmplă asta, dar știu că somnul insuficient poate crește tensiunea arterială și poate duce la apariția inflamației. Niciuna dintre acestea nu este bună pentru inimă.

2) Trecerea la ora de iarnă

Un studiu din 2012 realizat de cercetători de la Universitatea Birmingham din Alabama, susține că atacurile cardiace cresc după trecere ala ora de iarnă din cauza schimbării ritmului circadian și chiar a unui mic șoc pentru sistemul imunitar. 

„Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional", declara, potrivit unui material de anul trecut de pe DC Medical, conf univ dr Tudor Ciuhodaru.

3) Vremea rece

Temperaturile joase sunt un șoc pentru organism. Simplul fapt că ieși de la căldura din casă, afară, la temperaturi sub 0 grade Celsius, din lunile de iarnă, poate provoca îngustarea arterelor, ceea ce face mai greu ca sângele să ajungă la inimă. În plus, inima trebuie să muncească mai mult pentru a vă menține organismul cald și irigat peste tot cu sânge. Experții recomandă ca atunci când scade brusc temperatura, să limitați activitatea fizică grea în aer liber.

Riscul de infarct crește în aceste zile cu temperaturi extrem de scăzute, atrage atenția conf dr Tudor Ciuhodaru. „Fiecare grad sub zero crește cu 2% riscul de infarct datorită vasoconstricției, creșterii tensiunii arteriale și a tulburărilor circulatorii. Temperaturile extrem de scăzute duc de fiecare dată la creșterea numărului și gravității cazurilor de angină pectorală, hipertensiune arterială și infarct miocardic. Asocierea vântului și a umezelii reprezintă un risc suplimentar. Temperatura resimțită de organism în astfel de condiții este mai mică decât cea indicată de termometre”, a spus medicul.

4) Poluarea aerului și emisiile de gaze de la mașini:

Infarctul este mai frecvent atunci când nivelurile de poluare a aerului sunt ridicate. Persoanele care respiră în mod regulat aer poluat sunt mai susceptibile de a avea artere înfundate și afecțiuni cardiace. Statul în trafic ore în șir poate fi deosebit de periculos, deoarece poate combina fumul de mașină cu furia sau frustrarea.

5) O masă grea și prea sățioasă

Gândiți-vă de două ori înainte de a vă umple a doua sau a treia oară farfuria – asta poate să vă facă mult mai mult rău decât că vă îngroașă talia. Când mâncați cantități mari de alimente la o singură masă, duceți la niveluri ridicate hormonul de stres norepinefrina în corpul dumneavoastră. Asta poate crește tensiunea arterială și frecvența cardiacă și poate declanșa un infarct la unii oameni. De asemenea, mesele foarte grase pot provoca un salt brusc al unui anumit tip de grăsime din sângele dvs., care pot deteriora temporar unele vase de sânge.

6) Emoții puternice, negative sau pozitive

Furia, durerea și stresul sunt cunoscute declanșatoare ale problemelor cardiace, dar și emoții precum bucuria intensă sau enervarea la maximum pot duce, uneori, la un atac de cord. Infarctul poate fi declanșat de felul de emoții ca o petrecere surpriză, o nuntă sau nașterea unui copil sau nepot.

7) Efortul intens făcut brusc

Să fii în formă îți va proteja inima pe termen lung, dar dacă faci prea multe efort brusc ar putea fi periculos. Aproximativ 6% din atacurile de cord sunt declanșate de efort fizic extrem. Și în timp ce probabil că ați auzit că exercițiul este o modalitate bună de a scăpa de stres, este deosebit de important să nu exagerați atunci când sunteți furios sau supărat.

8) O gripă sau o răceală

Când sistemul imunitar se luptă cu un o bacterie sau un virus, acesta poate provoca inflamații care vă pot afecta inima și arterele. Într-un studiu, persoanele cu infecții respiratorii au fost de două ori mai susceptibile de a avea un infarct. Dar nivelul lor de risc a revenit la normal după ce au scăpat de infecție, câteva săptămâni mai târziu. Ratele de infarct sunt, de asemenea, mai mari în timpul epidemiilor de gripă - un alt motiv bun pentru a vă face vaccinul în fiecare sezon!

9) Sexul

Ca multe forme de exerciții fizice, activitatea sexuală a fost legată de creșterea riscului de atac de cord. Dar este un risc crescut foarte puțin, mai ales dacă sunteți în formă și în stare bună de sănătate. Pentru majoritatea oamenilor, sexul poate și trebuie să fie o parte importantă și sănătoasă a vieții. Dar discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți îngrijorări.

10) Uitatul la evenimente sportive

Meciurile (de orice fel ar fi ele) pot declanșa un infarct pentru fanii înflăcărat, mai ales dacă echipa favorită pierde! În 2006, numărul de cazuri de infarct din Germania a crescut în timpul meciurilor de fotbal din Cupa Mondială. Și după Super Bowl-ul american din 1980, atacurile de cord fatale au crescut ca număr în Los Angeles după ce echipa locală LA Rams a pierdut. Dar nu s-a întâmplat la fel după Super Bowl-ul din 1984, când LA Rams a câștigat trofeul!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel