Urmărește dezbaterea live

10 mituri greșite despre nutriție. Ai privit greșit aceste alimente toată viața

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
10 mituri gresite despre nutritie Foto: Freepik
10 mituri gresite despre nutritie Foto: Freepik

Află cum dezinformarea și neîncrederea pot influența ce mâncăm și cum percepem anumite alimente.

De mulți ani suntem expuși la o sursă nesfârșită de informații inexacte despre nutriție și sănătate atunci când navigăm pe rețelele de socializare, când citim reviste sau când vizită/ site-uri pe internet. Confuzia cu privire la nutriție este sporită atunci când profesioniști calificați din domeniul sănătății, cum ar fi medicii și dieteticienii, difuzează informații false publicului larg. Astfel se ajunge la creerea unor concepții greșite despre alimente și efectele lor asupra sănătății.

1. Contează doar să arzi la fel de multe calorii pe cât mănânci

Metoda "calorii înăuntru, calorii afară" de pierdere în greutate neglijează importanța durabilității și a calității dietei. 

Factori precum dezechilibrele hormonale, condițiile de sănătate, adaptările metabolice, medicamentele și genetica pot împiedica pierderea în greutate. 

Abordarea acestei strategii prioritizează adesea valoarea calorică în detrimentul valorii nutritive, ceea ce duce la o preferință pentru alimentele cu puține calorii și sărace în nutrienți în detrimentul opțiunilor cu mai multe calorii și mai dense în nutrienți.

Vezi și: Ce este de fapt narcolepsia. Care sunt persoanele predispuse la narcolepsie și ce impact are asupra sănătății

2. Alimentele bogate în grăsimi sunt nesănătoase

Mulți oameni încă se tem de alimentele bogate în grăsimi și urmează diete cu conținut scăzut de grăsimi pentru a-și îmbunătăți sănătatea generală. 

Cu toate acestea, dietele sărace în grăsimi sunt legate de un risc crescut de probleme de sănătate, cum ar fi sindromul metabolic și bolile de inimă. Dietele bogate în grăsimi s-au dovedit a fi eficiente pentru a încuraja pierderea în greutate. 

Extremele în ambele direcții pot dăuna sănătății, mai ales atunci când calitatea dietei este slabă. Este esențial să luați în considerare beneficiile și riscurile asociate cu diferite diete.

3. Micul dejun este cea mai importană masă a zilei

Cercetările sugerează că micul dejun nu este esențial pentru o zi sănătoasă, deoarece renunțarea la el poate duce la un aport caloric redus. 

Postul intermitent, în care micul dejun este sărit sau consumat mai târziu în cursul zilei, a fost asociat cu un control îmbunătățit al glicemiei și cu reducerea markerilor inflamatori. 

Acest lucru poate fi obținut prin consumarea unui mic dejun obișnuit și prin luarea ultimei mese mai devreme seara. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplică copiilor în creștere, adolescenților, femeilor însărcinate sau celor cu anumite afecțiuni de sănătate. 

Consumul micului dejun și consumarea mai multor calorii mai devreme în timpul zilei, împreună cu o frecvență redusă a meselor, pot reduce inflamația și greutatea corporală.

Vezi și: De ce să nu mai prepari carnea de porc la temperaturi mari. Boala pe care o provoacă

4. Mesele mici și dese sunt cheia slăbitului

Mesele regulate, mici, pot stimula metabolismul și pierderea în greutate, dar frecvența nu contează atâta timp cât nevoile energetice sunt satisfăcute. 

Cu toate acestea, persoanele cu afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, boala coronariană și sindromul intestinului iritabil, precum și femeile însărcinate, pot beneficia de mese mai frecvente.

5. Îndulcitorii non-nutritivi sunt sănătoși

Creșterea numărului de alimente sărace în calorii, cu conținut scăzut de carbohidrați și fără zahăr a dus la o creștere a îndulcitorilor nenutritivi (NNS). 

În timp ce dietele bogate în zahăr cresc riscul de îmbolnăvire, consumul de NNS poate duce, de asemenea, la rezultate negative pentru sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2 și modele de stil de viață nesănătoase. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste legături potențiale.

Foto: Freepik

6. Alimentele bogate în colesterol sunt nesănătoase

Concepțiile greșite despre impactul colesterolului alimentar asupra sănătății inimii au condus la concepții greșite despre alimentele bogate în colesterol. Cu toate acestea, alimentele bogate în nutrienți, bogate în colesterol, cum ar fi ouăle și iaurtul gras, pot fi incluse într-o dietă sănătoasă, sporind senzația de sațietate și furnizând nutrienți esențiali care lipsesc altor alimente.

7. Cartofii nu sunt sănătoși

Cartofii albi, adesea considerați nesănătoși, sunt o legumă bogată în amidon nutritivă care poate fi inclusă într-o dietă sănătoasă. Sunt o sursă bogată de potasiu, vitamina C și fibre și sunt mai sățioși decât alte surse de carbohidrați, cum ar fi orezul și pastele. 

Cu toate acestea, consumul excesiv poate duce la creșterea în greutate. Savurați cartofii copți sau prăjiți, nu prăjiți.

8. Suplimentele sunt nocive

Suplimentele pot îmbunătăți în mod semnificativ starea de sănătate, în special pentru cei cu afecțiuni precum diabetul de tip 2 și pentru cei care iau medicamente obișnuite.

Magneziul și vitaminele B pot îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge și pot reduce factorii de risc pentru bolile de inimă și complicațiile legate de diabet.

Alte grupuri care pot beneficia de suplimente includ pe cei care urmează diete restrictive, cei cu mutații genetice, cei peste 50 de ani și femeile însărcinate sau care alăptează. Utilizarea corectă și forma corectă a suplimentelor poate avea un impact semnificativ asupra sănătății generale.

9. Te îngrași de la carbohidrați

Carbohidrații, un macronutrient adesea asociat cu creșterea în greutate și bolile de inimă, au fost în mare parte evitați din cauza preocupărilor legate de potențialele riscuri pentru sănătate. Cu toate acestea, un aport moderat de carbohidrați nutritivi, cum ar fi legumele rădăcinoase cu amidon, cerealele vechi și leguminoasele, poate fi potențial benefic pentru sănătate. 

O dietă echilibrată cu carbohidrați cu un conținut ridicat de fibre, grăsimi sănătoase și proteine, precum dieta mediteraneană, a fost asociată cu reducerea obezității, a diabetului, a anumitor tipuri de cancer și a bolilor de inimă, potrivit Healthline.

Alimentele bogate în carbohidrați, cum ar fi prăjiturile, fursecurile, băuturile îndulcite și pâinea albă, ar trebui restricționate, deoarece acestea pot crește creșterea în greutate și riscul de îmbolnăvire. Calitatea alimentelor este principalul predictor al riscului de îmbolnăvire.

10. Toate smoothi-urile sunt sănătoase

Sucurile și smoothie-urile dense în nutrienți, preparate din legume fără amidon, pot crește aportul de vitamine, minerale și antioxidanți. Cu toate acestea, cele mai multe sucuri cumpărate din magazine sunt bogate în zahăr și calorii, ceea ce poate duce la creșterea în greutate, la apariția cariilor dentare și la dereglarea glicemiei atunci când sunt consumate în exces. Prin urmare, este esențial să alegeți opțiuni mai sănătoase.

Dezinformarea în lumea nutriției duce la confuzie în rândul publicului, la neîncredere în medici și la alegeri alimentare greșite. Natura în continuă schimbare a științei nutriției face ca viziunea oamenilor asupra unei diete sănătoase să fie deformată. 

Cu toate acestea, educarea cu privire la miturile din domeniul nutriției le poate da persoanelor posibilitatea de a dezvolta un model alimentar nutritiv și durabil care să se potrivească nevoilor lor individuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel