10 obiceiuri matinale ca să îți începi ziua cu dreptul. Cum creezi rutina perfectă pentru tine

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
10 obiceiuri matinale ca sa iti începi ziua cu dreptul Foto: Freepik @artefacti
10 obiceiuri matinale ca sa iti începi ziua cu dreptul Foto: Freepik @artefacti

10 obiceiuri matinale ca să îți începi ziua cu dreptul. Află cum poți să ai o atitudine pozitivă și plină de energie la prima oră a dimineții.

Fiecare dimineață care se ivește oferă o nouă oportunitate de a prelua controlul asupra zilei și de a o face a ta - dacă ești o persoană matinală, desigur.

Chiar dacă nu ești o persoană matinală există multe obiceiuri practice și utile care îți pot face dimineața mai frumoasă.

1. Setează alarma pentru succes

Pentru a scăpa de acea stare de somnolență matinală persistentă sau de inerția somnului, poate fi la fel de simplu ca și cum ați schimba alarma cu sonerie de modă veche cu un ton mai melodic.

Cercetările de la 2020 sugerează că trezirea la o alarmă melodică - gândește-te la un cântec pop, la o melodie instrumentală ritmată sau la sunete naturale, cum ar fi cântecul păsărilor - poate ajuta să te trezești ușor, în loc să te aducă într-o stare de alertă brusc..

Cercetări mai vechi susține acest lucru, observând că muzica preferată poate ajuta la reducerea stării de amețeală după ce ați ațipit. Cu alte cuvinte, alegerea unui ton de alarmă care chiar îți place poate avea cele mai multe beneficii.

Așadar, de ce să nu acorzi câteva momente pentru a evalua opțiunile de tonuri de apel de alarmă ale telefonului și să găsești melodia ta preferată?

Vezi și: Alzheimer și demența, prevenite de vaccinul antigripal: Salvează celulele cerebrale, fac o mare diferență. Nimeni nu ar trebui să sufere de boli care pot fi prevenite

2. Lumină naturală

Lumina naturală este un jucător important în rutina ta de dimineață, fie că îți dai seama sau nu.

Lumina soarelui ajută la completarea ceasului tău intern. Confruntarea cu lumina strălucitoare a zilei la prima oră a dimineții poate ajuta corpul tău să realizeze că este timpul să se trezească, lăsându-te mai alert chiar înainte de a te fi apropiat de cafetieră.

Bineînțeles, lumina zilei nu te ajută doar să te trezești - lumina naturală de dimineață tepoate face să te simți mai somnoros mai devreme seara, ceea ce face mai ușor să ajungi la timp la culcare. Și ce mod mai bun de a începe dimineața decât satisfacția de a te simți bine odihnit?

Dacă ai timp să stai pe afară înainte de a-ți începe ziua, nu ezita. Diminețile sunt deja aglomerate? Deschideți perdelele și fereastra imediat ce te dai jos din pat și ia un moment pentru a respira adânc și a te bucura de aerul proaspăt.

În zilele înnorate, aprinde în schimb luminile. Ai putea chiar lua în considerare investiția într-o cutie de terapie cu lumină.

3. Spălă-te pe față

Stropirea cu apă rece sau călduță pe față poate reîmprospăta ochii obosiți și poate fi un semnal de trezire revigorant.

S-ar putea să nu fie strict necesar să îți speli complet fața dimineața, mai ales dacă faci o rutină de îngrijire a pielii în mai mulți pași seara sau dacă ai pielea foarte uscată sau sensibilă.

Indiferent de metoda aleasă, încercă o spălare delicată cu vârful degetelor pentru a-ți trezi ușor simțurile și nu ezita să sări peste demachiant dacă ăîți faci griji că îți vei usca pielea.

Citește și: Testul de 1 minut care îți arată dacă ai osteoporoză. Codreanu: Un DA la una din acele întrebări îți atrage atenția

4. Mănâncă un mic dejun nutritiv

Să-ți începi ziua cu un mic dejun echilibrat, plin de proteine, nu doar îți umple stomacul gol. De asemenea, te energizează și îți oferă combustibil pentru ziua care urmează.

Micul dejun nu este o necesitate absolută, dar poate da dimineții tale un impuls satisfăcător - mai ales dacă optezi pentru ingrediente precum cereale integrale, fructe și legume întregi și proteine precum ouă sau iaurt simplu.

Și nu uita să te hidratezi. Un mic dejun echilibrat poate include, de asemenea, cafea sau ceai verde sau negru, alături de un pahar de apă plată. Încercă i să îți acordați un moment de atenție sau două pentru a savura încet băutura aleasă pentru dimineața, în loc să obei în timp ce vă grăbiți să vă pregătiți pentru servici.

5. Mișcă-ți corpul

Stretchingul de dimineață poate ajuta la ameliorarea tensiunii musculare și te poate face să te simțiți mai flexibil și mai alert, în loc să fii tensionat.

Exercițiile de dimineață s-ar putea să nu fie la fel de instinctive ca acea întindere matinală, dar oferă și ele beneficii. Activitatea fizică poate crește fluxul sanguin în tot creierul și corpul, energizându-te și îmbunătățind sănătatea cardiovasculară.

Exercițiile fizice de dimineață pot, de asemenea, să stimuleze funcțiile importante ale creierului, cum ar fi luarea deciziilor, memoria de lucru și atenția. În plus, dacă preferi exercițiile în aer liber, un antrenament de dimineață te poate ajuta să eviți căldura de după-amiază.

Dacă ești în măsură să faci exerciții fizice, aceste sfaturi te pot ajuta să fii activ dimineața:

- Acorda-ți 15 minute pentru o plimbare prin cartier sau o alergare.

- Mergi pe jos sau cu bicicleta la serviciu, sau coboară din tren sau autobuz cu o stație mai devreme.

- Prelungește plimbarea obișnuită a câinelui.

- Mută-ți rutina de yoga dimineața.

- Încercă grădinăritul pentru a obține o mulțime de beneficii pentru starea de spirit și de bine.

- Pune-ți copiii în mișcare cu o sesiune de stretching dimineața devreme sau cu un joc activ.

6. Rezolvă câteva treburi mai devreme

Sigur, treburile casnice s-ar putea să nu fie atât de interesante. Dar rezolvarea câtorva sarcini simple dimineața te poate ajuta să îți începi ziua cu un sentiment de productivitate - un sentiment care te poate urmări pe parcursul zilei și te poate stimula să te ocupi de alte responsabilități importante. În plus, îți veți mulțumi mai târziu în cursul zilei.

Sfaturi de încercat:

- Fă-ți patul.

- Spală vasele pentru micul dejun.

- Descarcă mașina de spălat vase.

- Ocupă-te încărcătură de rufe - o puteți începe oricând mai târziu, dacă plecați.

7. Meditează sau scrie într-un jurnal

În timp ce meditația poate oferi beneficii în orice moment al zilei, începerea unei practici de meditație de dimineață te poate ajuta să îți eliberezi mintea, să-ți aduni gândurile și să stabilești o intenție conștientă pentru ziua care urmează.

Mulți oameni consideră că meditația este deosebit de utilă pentru a diminua stresul și a atenua sentimentele de anxietate. Meditația poate stimula auto-compătimirea și bunătatea de sine, așa că poate face o mare diferență dacă adesea consideri că grijile și frustrările de dimineață dau un ton negativ pentru ziua ta, conform Healthline.

Meditația nu funcționează pentru toată lumea, așa că, dacă nu ți se pare utilă, nu este nevoie să o forțezi.

În schimb, ați putea încerca un jurnal zilnic: Scrierea timp de 10 sau 15 minute în fiecare dimineață vă poate oferi în mod similar spațiu pentru a vă sorta gândurile, a vă afirma sau a stabili o intenție zilnică.

8. Fă o listă pentru ziua respectivă

Ai o mulțime de lucruri de făcut în fiecare zi și, cumva, câteva dintre ele par să îți scape mereu din minte.

Notarea sarcinilor esențiale - returnarea cărților întârziate de la bibliotecă, revizuirea schiței proiectului și cumpărarea ingredientelor pentru cină - la prima oră a dimineții te poate ajuta să ții evidența a tot ceea ce trebuie să rezolvi acasă sau la serviciu.

De asemenea, servește și unui alt scop: Te ajută să prioritizezi responsabilitățile și îți oferă o idee mai clară despre ce elemente sunt mai potrivite pentru lista de lucruri de făcut de mâine, menținând volumul de muncă mai ușor de gestionat și reducând sentimentul de copleșire.

Listele de lucruri de făcut vin, de asemenea, cu un bonus încorporat. Scrierea unei sarcini îți oferă un memento pe hârtie (sau electronic), astfel încât nu trebuie să vă reamintiți mereu să vă ocupați de ea.

9. Fă ceva ce îți aduce plăcere

Nu trebuie să îți limitezi rutina de dimineață la pregătire și productivitate. Rezervarea unui timp pentru lucruri care îți plac cu adevărat, cu adevărat, te poate ajuta să faci din dimineți ceva de anticipat.

Cu siguranță, practici precum meditația, yoga și jurnalul pot deveni în cele din urmă plăcute, chiar dacă nu le iubești de la început. Cu toate acestea, merită să îți dedici o porțiune din dimineață unui hobby, ceva pur distractive.

Iată câteva exemple:

- Să joci un joc video

- Să te pui la curent cu videoclipurile tale preferate de YouTube

- Să citiești sau să asculți o carte

- Pune playlist-ul preferat

- Să lucrezi la un proiect de artizanat sau de artă

10. Conectează-te cu cei dragi

Când vine vorba de păstrarea legăturii cu prietenii și familia, ai cele mai bune intenții. Până la sfârșitul zilei, însă, ești în general atât de epuizat încât nu poți suporta gândul unei conversații, chiar și cu cei mai apropiați și dragi. Tot ceea ce îți dorești în acele momente este să te relaxezi.

Acest lucru nu este nimic pentru care să te simți vinovat. La urma urmei, toată lumea are nevoie de timp pentru a fi singur, iar dacă nu ai parte de suficient timp, poți fi frustrat și epuizat.

Acestea fiind spuse, legăturile cu prietenii și familia sunt, de asemenea, importante. Dacă te străduiești să îți faci timp pentru cei dragi la sfârșitul zilei, de ce nu încerci un apel telefonic de dimineață, un chat video sau o vizită?

A face un efort pentru a ajunge în diferite moduri sau în diferite momente ale zilei, ar putea avea un impact pozitiv asupra relațiilor tale - și, desigur, a începe ziua cu un apel telefonic, o ceașcă de cafea sau o plimbare de dimineață cu o persoană dragă poate stimula sentimentele de conexiune și îți poate îmbunătăți starea de spirit.

Nu poți opri dimineața, așa că de ce să nu creezi o rutină matinală personalizată pentru a o întâmpina în felul tău, în schimb? Reține doar că cele mai bune rutine de dimineață încep, în general, cu niște rutine de noapte excelente. Un somn odihnitor ajută mereu pentru a-ți începe ziua cu o atitudine pozitivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel