24 de motive pentru care simți mereu oboseală. Bolile pe care le ascunde oboseala și pe care le poți avea

24 de motive pentru care simți mereu oboseală - Foto: Freepick
24 de motive pentru care simți mereu oboseală - Foto: Freepick

Care sunt cele 24 de motive pentru care simți oboseală în mod constant.

Din ce în ce mai mulți oameni de plâng să se trezesc obosiți și fără energie dimineața, iar această senzația de neliniște ar putea fi cauzată de mai multe motive și există mai multe cauze ale oboselii decât crezi.

Ei bine, s-ar putea să fie ceva în neregulă cu metabolismul tău. S-ar putea să trebuiască să faceți o schimbare în stilul de viață pentru a vă ajuta organismul să se sincronizeze din nou pentru a avea energia de care aveți nevoie pentru a trece peste zi.

Câteva probleme pot necesita o simplă schimbare a stilului de viață, în timp ce pentru altele poate fi nevoie să căutați soluții mai serioase pentru a vă ajuta cu sănătatea mentală.

Iată cele 25 de cauze pentru care te simți constant obosit

1. Traume din copilărie

Evenimentele care au loc în copilărie îți pot modela viața de adult, inclusiv evenimentele traumatice. Chiar și astăzi, acestea îți pot afecta sănătatea și te pot predispune la dezvoltarea sindromului de oboseală cronică.

Mâncarea mucegăită și fermentată, sănătate curată. Mihaela Bilic: Mâncați mâncare vie! Mâncați murături, varză murată, brânza cu mucegai, lactate fermentate

Parkinson: simptomele neobișnuite și alarmante. Semnul din salivă și transpirație. Picioarele neliniștite, un alt semn la care să ai grijă

Boala pe care o poți face dacă mergi în Franța. Streinu-Cercel: În special din zona Nisa o putem lua. Nu e neapărat să faci boala, dar o aduci și schimbi mediul înconjurător

Sindromul oboselii cronice este o tulburare complicată caracterizată prin oboseală extremă care durează mai mult de șase luni. Oboseala tinde să se agraveze cu activitate fizică sau mentală, dar somnul nu se îmbunătățește. Alte simptome pot include dificultăți de memorie și concentrare și amețeli care se agravează atunci când vă așezați sau vă ridicați din poziția culcat.

Evenimentele din copilărie care pot duce la oboseală extremă includ abuzul fizic, sexual sau emoțional. Altele includ abuzul de substanțe în cadrul gospodăriei, să fii martor la violență, să te confrunți cu neglijarea emoțională etc. Orice incident din timpul copilăriei care cauzează un mare stres este menit să exacerbeze sindromul oboselii cronice la vârsta adultă, pentru că stresul plasează organismul în poziția "luptă sau fugi" pentru perioade îndelungate.

Atunci când se întâmplă prea frecvent, organismul nu mai știe cum să se odihnească. Acest lucru duce la hipercortizolism; organismul produce prea mult cortizol și nu știe ce să facă.

2. Boala de ficat

Oboseala este un simptom comun al bolilor de ficat, indiferent de cauză. Poate fi cauzată de hepatita A, de o boală moștenită sau de consumul excesiv de alcool sau de alimente grase. Oboseala poate fi consistentă și debilitantă sau ușoară și intermitentă, iar gravitatea afecțiunii nu se corelează cu severitatea oboselii.

Din nefericire, oboseala cauzată de boli hepatice nu are "leac", cea mai bună modalitate de a crește nivelul de energie este de a avea grijă de afecțiunea de bază. Așadar, gestionarea bolii hepatice este primul pas pentru a scăpa de oboseală.

Boala hepatică poate provoca, de asemenea, depresie, tulburări de somn, anemie și disfuncții tiroidiene. De asemenea, trebuie să tratați aceste afecțiuni.

3. Consumați prea multă cofeină

Cafeaua și anumite sucuri conțin stimulentul numit cofeină. Majoritatea oamenilor au cel puțin o cantitate rezonabilă de cofeină (una sau două cești pe zi) cu efecte secundare minime. Cu toate acestea, dacă sunteți deosebit de sensibil la cofeină sau dacă exagerați, puteți începe să aveți efecte secundare mentale și fizice foarte neplăcute.

Primul este că calitatea somnului va scădea, așa că ar trebui să reduceți cantitatea de cofeină pe care o consumați zilnic.

Când bei cafea, te vei simți foarte energizat, dar după aceea, te vei simți mult mai obosit, odată ce cofeina dispare. Se pare că singura modalitate de a scăpa de această oboseală este să bei mai multă cafea, ceea ce te obligă să continui să bei mai mult decât este nevoie. În plus, deoarece este nevoie de opt ore pentru ca cofeina să părăsească complet organismul, orice cafea pe care o beți după ora 14:00 vă va împiedica să puteți adormi noaptea.

Asta înseamnă că a doua zi vei fi doar obosit și te va face să vrei să pui mâna pe mai multă cafea. Limitați cantitatea de cafea sau cofeină pe care o consumați într-o zi și căutați alte modalități de a vă spori energia dimineața.

4. Excesul de televizor, maraton de filme și seriale

Înainte de era serviciilor de streaming, toată lumea trebuia să aștepte o săptămână înainte de a vedea ce se întâmpla în emisiunile lor preferate. Ei bine, acest lucru nu mai există. Oamenii pot urmări acum un sezon întreg într-o singură zi dacă urmăresc totul în regim binge-watching.

Cu toate acestea, dovezile științifice arată că poate duce la un somn slab. Universitatea din Michigan a efectuat o analiză de regresie a 423 de adulți și a obiceiurilor lor de vizionare a programelor de televiziune, peste 80% dintre participanți vizionând emisiuni TV în regim binge-watching de cel puțin câteva ori pe săptămână, pe parcursul unei luni.

5. Probleme cu tiroida

Acest lucru poate fi un pic mai grav dacă cauza oboselii tale este glanda tiroidă. Tiroida este regulatorul de bază al corpului tău și al celorlalte funcții ale acestuia. Atunci când începe să funcționeze defectuos, te poți confrunta cu căderea părului, creșterea în greutate, ceață cerebrală, frisoane sau senzația de transpirație și anxietate extraordinară.

Glanda ta tiroidă se află în partea din față a gâtului. Aceasta controlează viteza metabolismului din corpul dumneavoastră prin eliberarea de hormoni. Dacă aceste niveluri de hormoni devin prea mari sau prea mici, corpul tău poate începe să se simtă ca și cum ar fi dereglat.

A avea o tulburare tiroidiană poate duce la schimbări de energie sau de dispoziție, mai ales dacă ai hipotiroidism. Acest lucru înseamnă că nu eliberați suficienți hormoni, așa că veți începe să vă simțiți obosit și leneș. 

6. Anxietate

Anxietatea este un lucru pe care toată lumea îl experimentează, dar la unele persoane este mai răspândită decât la altele. Mai mult decât atât, anxietatea rezultă din situațiile stresante percepute care duc la respirație superficială și la accelerarea ritmului cardiac. Glandele hipofiză și suprarenale și hipotalamusul sunt toate angajate atunci când apare anxietatea, eliberând un torent de hormoni în organism care declanșează răspunsul de luptă sau de fugă.

De aceea, anxietatea vă poate provoca, de asemenea, senzație de greață, amețeală și tremurături. Bineînțeles, odată ce anxietatea a trecut, toți hormonii se diminuează, lăsându-vă o senzație de epuizare.

Repetați acest lucru de mai multe ori și este de înțeles de ce cineva ar experimenta atât de multă oboseală, mai ales dacă are o tulburare de anxietate. Vă puteți recupera din prăbușirea care vine după anxietate cu un somn suplimentar. Cu toate acestea, cei care suferă de anxietate cronică pot avea o perioadă mai dificilă, fie pentru că au dificultăți în a adormi, fie pentru că grijile îi trezesc în mijlocul nopții, interferând cu calitatea somnului. Mai mult, studiile relevă că lipsa somnului te poate face mai anxios.

7. Statul prea mult în interior

Pandemia a forțat mulți oameni să rămână în casă pentru o perioadă îndelungată. Bineînțeles, a fost pentru siguranța tuturor, pentru a reduce ratele de infecție, dar după doi ani de stat constant înăuntru, acest lucru își poate pune amprenta asupra sănătății mentale.

Mai mult, motivul este că se reduce expunerea unei persoane la lumina soarelui, care ajută organismul să elibereze vitamina D, o vitamină esențială care ajută la reglarea stării de spirit. Îmbunătățirea expunerii la lumina soarelui poate crește aceste cantități, așa că nu mai stați înăuntru și începeți să ieșiți afară (mascați în siguranță, bineînțeles).

Deoarece vitamina D ajută la ritmul circadian, o lipsă a acesteia poate face ca o persoană să se simtă mai obosită decât este. Ritmul circadian este ciclul de trezire-somn: ne simțim mai treji atunci când soarele este afară și obosiți când soarele apune. Așadar, lumina difuză de la ferestre poate afecta modul în care funcționează acest ritm. Nivelurile scăzute de energie sunt probabil un rezultat al faptului că ați stat prea mult timp în casă, așa că petreceți ceva timp la soare sau puteți începe să adăugați suplimente de vitamina D în dieta dumneavoastră.

8. Consum de alcool

Alcoolul este cunoscut ca fiind un sedativ sau depresiv: încetinește activitatea cerebrală și poate avea un efect calmant asupra organismului. Cu toate acestea, poate provoca, de asemenea, scăderea tensiunii arteriale, dificultăți de vorbire, dureri de cap, amețeli și o slabă concentrare. Consumul de alcool în exces poate duce chiar la pierderea cunoștinței și, deși are un efect calmant care te ajută să adormi, mai târziu îți poate afecta calitatea somnului.

După ce a consumat alcool, nivelul de epinefrină din organism crește câteva ore mai târziu, determinând creșterea ritmului cardiac, ceea ce duce la treziri nocturne. De asemenea, alcoolul poate face ca mușchii gâtului să se relaxeze prea mult, ceea ce duce la apnee în somn și la alte probleme de respirație care pot interfera cu somnul.

9. Medicamente

Unele medicamente îi avertizează pe pacienți că pot provoca oboseală și amețeli. Cei patru mari vinovați pentru provocarea oboselii includ antidepresivele, antihistaminicele, medicamentele pentru tensiunea arterială și medicamentele anti-anxietate. Antidepresivele pot provoca oboseală deoarece acționează asupra reglării serotoninei, care este o substanță chimică a dispoziției din creier responsabilă pentru somn. Prin stimularea serotoninei, răspunsul natural al organismului este de a dori să doarmă mai mult, de unde și oboseala.

Antihistaminicele provoacă somnolență pentru că blochează histaminele care vă provoacă mâncărimi și strănut, dar care sunt, de asemenea, responsabile pentru funcțiile normale ale creierului. Blocarea acestor histamine oprește aceste funcții, ceea ce vă face să vă simțiți somnolent.

Medicamentele pentru tensiunea arterială vă pot face să vă simțiți obosit deoarece inhibă producția de adrenalină, care vă face inima să bată rapid; deprimarea acesteia va duce la un ritm cardiac mai lent, ceea ce vă face să vă simțiți mai obosit. 

10. Fibromialgie

Pentru multe persoane cu dureri cronice poate fi o adevărată luptă să se ridice din pat dimineața. Nu mulți oameni știu de unde provin durerea și oboseala lor, dar ar putea fi rezultatul fibromialgiei. Cauza fibromialgiei este necunoscută, deși mulți medici cred că traumatismele, infecțiile sau genetica pot juca un rol.

Simptomele fibromialgiei includ probleme de somn, oboseală, umflături articulare, rigiditate matinală, dureri de cap și dureri generalizate.

Pentru a trata fibromialgia, aveți nevoie de un diagnostic corect, ceea ce poate fi dificil. Adevărata problemă este de a oferi o ameliorare a durerii fără a provoca o sedare excesivă. Problema este că fibromialgia se prezintă ca multe alte boli, inclusiv lupusul, anemia și scleroza multiplă, pentru a numi doar câteva. Este o tulburare care afectează modul în care creierul și măduva spinării procesează semnalele dureroase și nedureroase până la punctul în care nu pot face diferența.

Fibromialgia se prezintă de obicei după un eveniment specific, cum ar fi o traumă fizică, o intervenție chirurgicală sau o infecție. Dacă vă temeți că ați putea avea fibromialgie, este esențial să vorbiți cu medicul dumneavoastră cât mai curând posibil pentru a primi un diagnostic.

11. Apnee în somn

Dacă te duci la culcare și încă te trezești obosit, ai putea avea apnee în somn. Această întrerupere a somnului se poate întâmpla pentru că creierul tău nu primește suficient oxigen. Somnul tău ar putea fi întrerupt de până la 100 de ori pe noapte, astfel că te simți extrem de obosit dimineața, chiar dacă crezi că ai dormit ore întregi.

Creierul tău simte că nu respiri și va trimite semnale pentru a te trezi din somn, astfel încât să poți începe din nou să respiri corect.

12. Stil de viață sedentar

Este esențial să fii activ pe parcursul vieții tale zilnice, dar poate fi o provocare să te ridici și să te miști. Din păcate, oamenii au devenit mai sedentari, ceea ce a avut un impact asupra nivelului de energie al oamenilor. În medie, oamenii ar trebui să facă cel puțin 30 de minute de exerciții fizice de ritm mediu în fiecare zi pentru a-și ajuta corpul să rămână sănătos. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți oameni devin din ce în ce mai sedentari în viață, ceea ce a crescut riscurile de diabet, boli cardiovasculare și obezitate.

Cine este considerat "sedentar"? Aceasta ar fi o deficiență de activitate fizică pentru perioade lungi și neîntrerupte.

În medie, ar trebui să vă ridicați și să faceți mișcare la fiecare 60 de minute de stat jos. Chiar dacă nu puteți face 30 de minute complete și solide de exerciții fizice, vă puteți îmbunătăți nivelul de energie doar ridicându-vă și mișcându-vă mai des în timpul zilei.

Obiectivul ar trebui să fie de a viza cel puțin trei până la șase minute de mișcare la fiecare 60 de minute de stat jos sau culcat.

13. Mănânci prea mulți carbohidrați

Nu mulți oameni știu cât de mulți carbohidrați sunt implicați în dieta lor de zi cu zi. Pâinea, pastele, cerealele integrale și alimentele procesate reprezintă o porție introductivă a aproape fiecărei mese. Cu toate acestea, unii oameni exagerează, ceea ce duce la un aport de carbohidrați mult prea mare. Deși carbohidrații sunt necesari pentru ca organismul să funcționeze prin furnizarea de energie, consumul de prea mulți carbohidrați nu va face decât să vă facă să vă simțiți mai mult leneși decât plini de energie.

Acest lucru se cauzează faptului că prea mulți carbohidrați îți ridică nivelul de zahăr din sânge, ceea ce face ca organismul tău să aibă scurte explozii de energie și apoi, în cele din urmă, să se prăbușească.

Ar putea fi timpul să te uiți la ceea ce mănânci zilnic pentru a determina dacă carbohidrații sunt vinovații pentru motivul pentru care te simți constant obosit.

14. Căldură

Căldura vă poate face să vă simțiți mai obosit decât sunteți. De ce? Pentru că organismul tău este în suprasolicitare pentru a-ți menține corpul rece. Primul proces este vasodilatația, în care sângele se dilată și curge la suprafața pielii pentru a evacua căldura din corp.

Al doilea proces este transpirația, care menține pielea rece pe măsură ce transpirația se evaporă. Prin transpirație, inima și ritmul metabolic cresc, de asemenea, ceea ce consumă o tonă de energie și vă lasă să vă simțiți obosiți. De aceea, este esențial să rămâi hidratat în timpul lunilor de vară pentru a ajuta la acest proces de răcire și să nu stai la soare pentru perioade îndelungate.

Dacă apa nu este genul tău, mănâncă niște pepene roșu sau bea apă de cocos. Electroliții pe care aceștia îi conțin pot ajuta, de asemenea, la creșterea nivelului de energie.

15. Anemia cu deficit de fier

Anemia este o afecțiune care rezultă din faptul că nu ai suficient fier în sânge. Corpul tău are nevoie de fier pentru a crea hemoglobină, o proteină din celulele roșii din sânge care îi permite să transporte oxigenul către vasele de sânge. Mai puțin fier înseamnă mai puține posibilități pentru acest scop de transport al oxigenului, astfel că o persoană cu anemie se va simți obosită.

Oboseala neobișnuită este de obicei primul simptom al anemiei și este, de asemenea, un simptom comun la cei care nu au suficient fier în sânge fără a fi de fapt anemici.

Fără această hemoglobină, inima trebuie să lucreze peste program pentru a furniza suficient oxigen restului sângelui, ceea ce crește și mai mult oboseala. O reducere a hemoglobinei înseamnă, de asemenea, că nu ajunge suficient oxigen la creier, având un impact asupra memoriei, dispoziției și concentrării.

16. Intoleranță alimentară

Nu mulți oameni știu că pot avea o intoleranță alimentară până când nu este prea târziu. Asta nu este același lucru cu a avea o alergie alimentară, cum ar fi alergiile la arahide și la crustacee. Intoleranța alimentară nu produce o reacție imunitară la un anumit grup de alimente. Cea mai frecventă este aceea de a fi intolerant la lactoză. În timp ce o alergie alimentară va produce un șoc anafilactic, intoleranța alimentară poate produce durere, disconfort și suferință intestinală. Cu toate acestea, un alt simptom comun este oboseala.

Oboseala poate fi rezultatul unei inflamații sau al unui răspuns imunitar al organismului. Deoarece organismul trebuie să muncească mai mult pentru a scăpa de alimentele din stomac, folosești multă energie în acest proces. Acest lucru te poate face să te simți mult mai obosit decât sentimentul de energie pe care ar trebui să îl ai după ce mănânci o masă. 

17. Nu bei suficientă apă

Hidratarea este esențială pentru ca organismul uman să funcționeze normal. Fiecare organ și fiecare celulă din el se bazează pe prezența apei, așa că atunci când nu refaci apa care este folosită, atunci totul începe să o ia razna. Nu mulți oameni își amintesc să bea suficientă apă în fiecare zi; o modalitate de a combate acest lucru este să umpleți o sticlă de apă și să o păstrați cu dumneavoastră pe tot parcursul zilei.

Printre numeroasele simptome pe care le-ai putea experimenta din cauza deshidratării, oboseala este unul dintre cele mari. Nivelul de energie poate scădea rapid și, de asemenea, poți experimenta ceață cerebrală, deoarece creierul tău are nevoie de hidratare. Fii conștient de cât de mult bei în fiecare zi. Nu vrei să exagerezi, deoarece prea multă hidratare poate duce la supraîncărcarea cu lichide și la umflarea creierului.

18. Prea mult somn

Toată lumea ar trebui să doarmă aproximativ șapte până la nouă ore de somn în fiecare noapte. Culcatul regulat în fiecare noapte vă poate ajuta, de asemenea, să vă îmbunătățiți calitatea somnului. Cu toate acestea, știați că vă puteți simți obosit dacă dormiți prea mult? Acest lucru se întâmplă pentru că este o abatere de la tiparele obișnuite ale corpului tău. Astfel, corpul și creierul tău nu sunt sigure ce să facă atunci când dormi mai mult decât ar trebui.

19. Stres

Cei care se confruntă cu stresul în mod regulat pot observa că se simt epuizați după o situație deosebit de stresantă. Nu-și doresc nimic mai mult decât să meargă la culcare și să închidă ochii. Acesta nu este un mecanism de apărare pentru a scăpa de stres; este un răspuns biologic la ceea ce face organismul. În timpul stresului, organismul eliberează cortizol, un hormon al stresului, care circulă prin restul corpului. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce apoi la scăderea energiei și pot interfera cu somnul.

Stresul este cauza numărul unu a insomniei, o tulburare de somn foarte răspândită. Acest lucru se datorează faptului că cortizolul pune organismul într-o stare de înălțime din care este nevoie de o perioadă de timp pentru a-și reveni, afectând celelalte substanțe chimice cerebrale necesare pentru ca organismul să funcționeze normal.

În plus, deoarece stresul este mai probabil să ducă la insomnie, lipsa somnului exacerbează și mai mult oboseala pe care o poate resimți o persoană.

20. Sarcina

Un motiv important pentru care ai putea începe să te simți obosită este faptul că s-ar putea să te afli în primele etape ale sarcinii. Simptomele pot apărea chiar înainte de a face un test de sarcină, și asta pentru că organismul tău trece deja prin schimbările hormonale și fizice care vin odată cu sarcina. În afară de lipsa menstruației, unul dintre simptomele proeminente este faptul că ești extrem de obosită. De ce? Pentru că organismul intră în supratensiune pentru a menține sarcina și pentru a începe să dezvolte glandele producătoare de lapte din sâni pentru viitor.

Unele femei s-au confruntat chiar cu o epuizare severă încă de la o săptămână după concepție, ceea ce face ca acesta să fie unul dintre primele semne vizibile ale sarcinii. Nu uitați că oboseala ar putea fi, de asemenea, un simptom al unui dezechilibru hormonal care nu are nimic de-a face cu faptul că sunteți însărcinată. Dacă suspectați oricare dintre aceste afecțiuni, ar trebui să cereți sfatul unui profesionist medical cât mai curând posibil. În acest fel, veți ști pentru ce să vă pregătiți în viitor.

21. Diabet

Știai că epuizarea poate fi un simptom al diabetului? Există două tipuri de diabet: unul în care glicemia este prea mare și unul în care glicemia este prea mică. În fiecare extremă, vei avea parte de letargie.

De ce? Pentru că există un dezechilibru între nivelul de glucoză din sânge și cantitatea de insulină care circulă în tot corpul. Cunoașterea nivelului glicemiei v-ar putea ajuta să o mențineți mai bine prin dietă și exerciții fizice.

O persoană se simte obosită atunci când este prezent prea mult zahăr în sânge. De ce? Pentru că nu există suficientă insulină pentru a-l procesa și a-l aduce la celule sub formă de energie, sau insulina nu funcționează suficient de eficient. Acesta este motivul pentru care vă veți simți obosit. Când vine vorba de un nivel scăzut de zahăr în sânge, organismul a rămas fără combustibil, așa că, asemenea unei mașini fără benzină, corpul se va simți obosit. Trebuie să monitorizați îndeaproape nivelul de zahăr din sânge pentru a determina ce remedii pot ajuta la prevenirea oboselii.

22. Depresia

Oricine a avut un episod depresiv major îți poate spune că se simte obosit în mod regulat. Acest lucru se datorează faptului că depresia interferează atât cu funcționarea fizică, cât și cu cea mentală a organismului în ansamblul său. Depresia poate provoca o oboseală severă și poate face chiar și cele mai elementare sarcini să pară aproape imposibile.

Cel mai bun mijloc de a determina dacă aveți depresie severă este să vă programați un examen fizic cu medicul dumneavoastră de familie pentru a vedea dacă oboseala severă are legătură cu depresia dumneavoastră.

Potrivit unui studiu publicat în Psychiatry Research, 90% dintre pacienții depresivi care au participat la studiu au raportat oboseală severă, ceea ce face din aceasta un simptom prevalent. Partea cea mai rea este că 81% dintre acești pacienți luau deja antidepresive, ceea ce poate crește și mai mult simptomul oboselii.

23. Supraponderalitate sau subponderalitate

Nu există un corp perfect; fiecare este diferit în felul său, iar încercarea de a îndeplini un anumit standard în ceea ce privește greutatea sau aspectul fizic nu vă va face mai sănătoși. Cu toate acestea, a fi supraponderal sau subponderal poate avea un impact asupra nivelului de oboseală. Asta nu înseamnă că trebuie să respectați meticulos un număr magic de greutate pentru a vă vindeca; în schimb, ar trebui să vă străduiți să aveți o greutate sănătoasă care să nu provoace oboseală.

Supraponderabilitatea poate crește afecțiuni precum oboseala, deoarece crește și riscurile de diabet și apnee în somn. A purta mai multă greutate decât poate suporta corpul tău duce la mai multe dureri articulare și musculare, ceea ce agravează oboseala.

A fi subponderal poate duce, de asemenea, la oboseală, deoarece nu există suficient combustibil pentru ca organismul să funcționeze. Acest lucru se poate datora unor tulburări alimentare, cancerului, unei tiroide hiperactive sau altor boli cronice care pot cauza o pierdere dramatică în greutate.

24. Alimentația deficitară

Mâncatul corect poate juca un rol important în nivelul tău de energie, ceea ce înseamnă să ai o dietă sănătoasă din punct de vedere nutrițional. La fel ca și în cazul în care puneți un tip greșit de combustibil în mașină, dacă mâncați un tip greșit de alimente, aceasta nu va mai funcționa corect, ceea ce vă poate face să vă simțiți mai obosit decât ar trebui.

Alimentele prăjite, cerealele procesate și alimentele cu mult zahăr adăugat vor supraîncărca organismul cu mai multe calorii decât are nevoie, forțându-l să lucreze peste program pentru a descompune aceste alimente și lăsându-vă să vă simțiți obosit în acest proces.

A avea prea multă cofeină și prea mult alcool în alimentația dumneavoastră este, de asemenea, rău pentru nivelul de energie, deoarece acestea vă întrerup ciclul natural de trezire. Investește-ți timpul în alimente mai sănătoase, care nu sunt prăjite și care au mai multe fibre alimentare pentru a-ți readuce ratele metabolice în echilibru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel