5 alimente pe care să NU LE SPELI niciodată

Dana Lascu / 01 feb 2021 / 16:14
Unele alimente nu trebuie spălate. Foto: Pexels
Unele alimente nu trebuie spălate. Foto: Pexels

Experții spun că sunt alimente pe care nu trebuie să le speli niciodată înainte de  a le găti, în unele cazuri pentru că e chiar mai periculos să o faci! 

Iată o scurtă listă cu alimente pe care nu trebuie să le speli niciodată: 

1) Carnea de pasăre

Puiul crud este lipicios când îl scoți din ambalaj și ai tendința să vrei să-l speli. Dar, conform USDA (Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii), este mai sigur să distrugi bacteriile atunci când le gătești. Un studiu recent a analizat persoanele care spălau carne de pasăre pentru o masă. În 60% din cazuri bacterii care proliferează în carne au fost găsite în chiuvetă după aceea, iar în 26% din cazuri aceste bacterii au fost transferate în salata servită la masă. 

2) Ouă

Chiar înainte ca un pui să depună un ou, o peliculă subțire protectoare de floră acoperă coaja. Acest lucru menține bacteriile în afară de porii mici care sunt în coaja unui ou. Producătorii comerciali de ouă le curăță într-un mod care păstrează acel strat intact. Spălarea ouălor acasă nu îndepărtează germenii; îi lasă să intre înăuntru. Păstrați întotdeauna ouăle în frigider și gătiți-le bine.

3) Carnea roșie

Nu puteți spăla toate bacteriile de pe carnea roșie. Unele proliferează adânc în fibre. Oricare dintre ele se desprinde de pe carne va contamina chiuveta și tot ce conține au folosiți ulterior în ea. Cea mai sigură modalitate de a ucide toate bacteriile din carnea roșie este să o gătiți o oră - două la o temperatură de peste 70 de grade.

4) Pește

Peștele este în aceeași categorie cu carnea de pasăre și carnea roșie: Dacă îl spălați, veți răspândi bacterii în bucătăria dvs. Gătiți-l în schimb bine. Singurele excepții de la această regulă sunt scoicile, stridiile și midiile, dacă sunt proaspete sau dacă le mâncați crude. Este posibil să aibă nevoie de o clătire pentru a scăpa de nisip și murdărie.

5) Paste

Nu există niciun motiv de siguranță alimentară pentru a vă spăla pastele, fie înainte de a le găti, fie după. Unii oameni clătesc pastele după ce sunt fierte pentru a îndepărta o parte din amidon, dar așa sosul nu mai intra în paste.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy