5 alimente pe care să NU LE SPELI niciodată

Dana Lascu |
Data publicării:
Unele alimente nu trebuie spălate. Foto: Pexels
Unele alimente nu trebuie spălate. Foto: Pexels

Experții spun că sunt alimente pe care nu trebuie să le speli niciodată înainte de  a le găti, în unele cazuri pentru că e chiar mai periculos să o faci! 

Iată o scurtă listă cu alimente pe care nu trebuie să le speli niciodată: 

1) Carnea de pasăre

Puiul crud este lipicios când îl scoți din ambalaj și ai tendința să vrei să-l speli. Dar, conform USDA (Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii), este mai sigur să distrugi bacteriile atunci când le gătești. Un studiu recent a analizat persoanele care spălau carne de pasăre pentru o masă. În 60% din cazuri bacterii care proliferează în carne au fost găsite în chiuvetă după aceea, iar în 26% din cazuri aceste bacterii au fost transferate în salata servită la masă. 

2) Ouă

Chiar înainte ca un pui să depună un ou, o peliculă subțire protectoare de floră acoperă coaja. Acest lucru menține bacteriile în afară de porii mici care sunt în coaja unui ou. Producătorii comerciali de ouă le curăță într-un mod care păstrează acel strat intact. Spălarea ouălor acasă nu îndepărtează germenii; îi lasă să intre înăuntru. Păstrați întotdeauna ouăle în frigider și gătiți-le bine.

3) Carnea roșie

Nu puteți spăla toate bacteriile de pe carnea roșie. Unele proliferează adânc în fibre. Oricare dintre ele se desprinde de pe carne va contamina chiuveta și tot ce conține au folosiți ulterior în ea. Cea mai sigură modalitate de a ucide toate bacteriile din carnea roșie este să o gătiți o oră - două la o temperatură de peste 70 de grade.

4) Pește

Peștele este în aceeași categorie cu carnea de pasăre și carnea roșie: Dacă îl spălați, veți răspândi bacterii în bucătăria dvs. Gătiți-l în schimb bine. Singurele excepții de la această regulă sunt scoicile, stridiile și midiile, dacă sunt proaspete sau dacă le mâncați crude. Este posibil să aibă nevoie de o clătire pentru a scăpa de nisip și murdărie.

5) Paste

Nu există niciun motiv de siguranță alimentară pentru a vă spăla pastele, fie înainte de a le găti, fie după. Unii oameni clătesc pastele după ce sunt fierte pentru a îndepărta o parte din amidon, dar așa sosul nu mai intra în paste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel