5 obiceiuri sănătoase de somn care prelungesc viața. Pot crește speranța de viață cu până la aproape 5 ani

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
5 obiceiuri. FOTO: Freepik @yanalya
5 obiceiuri. FOTO: Freepik @yanalya

Care sunt cele cinci obiceiuri sănătoase care pot să scadă riscul de moarte prematură.

Este cunoscut faptul că un somn bun face parte dintr-un stil de viață sănătos, cu impact asupra întregului organism.

De altfel, specialiștii recomandă  între 7 și 9 ore de somn, cu precizarea că femeile au nevoie de un timp în plus față de bărbați.

Un nou studiu a arătat că persoanele care au avut un somn de bună calitate au un risc mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, a cancerului și a altor cauze, în comparație cu persoanele cu obiceiuri proaste de somn, cu 4,7 ani la bărbați, respectiv cu 2,7 ani în cazul femeilor.

5 obiceiuri sănătoase pentru un somn bun și o viață mai lungă

În studiul menționat au fost folosite datele a peste 172.000 de persoane, care au participat la un sondaj al Institutului de sănătate, între anii 2013 și 2018, arată Healthline.

Astfel, au fost identificate 5 obiceiuri sănătoase care au dus la rezultate surprinzătoare între igiena somnului și speranța de viață.

Cele cinci obiceiuri sunt:

- să dormi 7-8 ore de somn în fiecare noapte

- să adormi ușor în majoritatea nopților

- să rămâi adormit în majoritatea nopților

- să vă treziți odihnit în majoritatea dimineților

- să nu utilizați somnifere.

Sondajul anual realizat de către Centrul de Control și Prevenție al Bolilor au inclus întrebări despre somn și obiceiuri legate de somn, iar după cei patru ani de studiu, cercetătorii care au folosit aceste date au putut identifica pacienții care au decedat, realizând astfel legătura dintre somnul de slabă calitate și riscul de moarte prematură.

De asemenea, au fost luați în considerație și factorii de risc prematur, precum statutul socio-economic, fumatul, consumul de alcool, dar și alte condiții medicale.

”În comparație cu persoanele care au avut de la zero la un factor de somn favorabil, cei care au avut toți cei cinci factori au avut cu 30% mai puține șanse de a muri din orice motiv, cu 21% mai puține șanse de a muri de boli cardiovasculare, cu 19% mai puține șanse de a muri de cancer și cu 40% mai puține șanse de a muri din alte cauze decât boli de inimă sau cancer”, au transmis cercetătorii.

Astfel, pentru bărbații care au punctat toate cele 5 obiceiuri sănătoase speranța lor de viață la 30 de ani a fost cu 4,7 ani mai mare decât a celor cel mult un obicei sănătos legat de somn.

În cazul femeilor, speranța de viață la 30 de ani este mai mare cu 2,7 ani, în cazul acelora care au bifat toate cele 5 obiceiuri, comparativ cu a celor care au avut cel mult un obicei sănătos.

Având în vedere diferența între speranța de viață a femeilor și cea a bărbaților, cercetătorii susțin că mai sunt necesare studii pentru a desluși de ce există această diferență.

”Dacă oamenii cu aceste obiceiuri sănătoase au șanse să trăiască mai mult, dar și dacă putem îmbunătății somnul în general, cu identificarea tulburărilor de somn, am putea preveni o parte din cazurile de moarte prematură”, afirmă dr. Frank Qian de la Harvard Medical School.

Vezi și: Tusea, principal simptom al infecțiilor respiratorii. Sunt situații în care trebuie ajuns de urgență la medic. Sava: Să avem grijă și la caracteristicile tusei

Somnul, impact asupra sănătății inimii

Deși studiul a fost unul observațional, iar cercetătorii nu au putut dovedi direct cauza - efect, au fost realizate asocieri între somnul de slabă calitate și riscul de moarte prematură.

Un alt studiu a arătat că un somn de slabă calitate sau insuficient poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2, obezitate și afecțiuni cardiovasculare.

În plus, apneea obstructivă în somn, condiție în care respirația unei persoane se oprește în timpul somnului, crește riscul de hipertensiune arterială, fibrilație arterială și atac de cord.

Igiena somnului

Așa cum ne ocupăm de partea de igienă corporală, zi de zi, la fel trebuie să acordăm o atenție și obiceiurilor dinaintea somnului, acel capitol numit de către specialiști ”igiena somnului”.

Astfel, pentru a avea parte de un somn bun, de calitate, dar mai ales odihnitor trebuie să urmăm câțiva pași simpli, dar foarte importanți:

- să mergem la culcare la aceeași oră, în fiecare seară, și să ne trezim la aceeași oră, fie că vorbim de zilele de lucru sau de cele de la sfârșitul săptămânii

- să ne asigurăm în dormitor un climat răcoros, întunecat ș liniștit. În cazul în care locuim în orașe, unde zgomotul urban ne poate perturba somnul, putem să apelăm la ”zgomotul alb”, o combinație de sunete cu impact asupra calității somnului

- să ținem departe de dormitor toate dispozitivele, inclusiv telefon, televizor sau calculator. Lumina albastră a acestor dispozitive ne poate perturba momentul de adormire

- să evităm mesele copioase înainte de culcare, dar și consumul de cafea sau de alcool

- să facem exerciții ușoare care ne pot ajuta să adormim mai repede și mai ușor.

Vezi și: Estrogenul, asociat cu migrenele din timpul menstruației. Ce roluri are pentru sănătate și cum se poate regla nivelul hormonal

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel