8 boli care apar des după vârsta de 50 de ani și cum te protejezi de ele

Dana Lascu |
Data publicării:
O imbrațișare își poate face tensiunea arterială să scadă. Foto: Pixabay
O imbrațișare își poate face tensiunea arterială să scadă. Foto: Pixabay

Unele afecțiuni cronice tind să apară la mijlocul vârstei adulte. De regulă, după 50 de ani, femeile și bărbații deopotrivă fac: 

Teoretic, femeile sunt protejate de hormonii până când intră la menopauză, dar după această perioadă, adică în jurul vârstei de 55 de ani, „recuperează” decalajul în materie de boli. După această vârstă, în egală măsură, sunt predispuse, la fel ca și bărbații, de a face: 

1) Hipertensiune arterială

La bărbați riscul creste imediat după ce fac 50 de ani, la femei riscul crește după 55 de ani. Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru boli de inimă și accident vascular cerebral, dar și pentru alte afecțiuni.  Unul dintre motivele pentru care hipertensiunea arterială este atât de răspândită în această grupă de vârstă este acela că sistemul vascular se modifică pe măsură ce îmbătrânim. Arterele încep să se întărească și să se îngustează – pentru că se formează și se depun plăcile de aterom din cauza colesterolului ridicat, devin mai puțin elastice - pentru că producția de colagen a organismului scade. Asta face ca presiunea din interiorul lor să crească. Greutatea suplimentară și stresul care însoțesc adesea vârsta mijlocie pot contribui, de asemenea, la apariția hipertensiunii. Partea proastă e că, deși există tratamente eficiente, pentru că hipertensiunea nu dă simptome este deseori diagnosticată târziu, când deja a produs complicații. 

Citește și:10 legume și fructe numai bune pentru controlul hipertensiunii

Citește și: Obiceiurile zilnice care pot duce la atac de cord: atenție cât de des ieși la masă în oraș

2) Colesterolul ridicat

Un alt factor care contribuie la bolile de inimă este nivelul de colesterol ridicat, care se poate acumula în interiorul vaselor de sânge în timp și poate forma plăcile de aterom care încetinesc sau blochează fluxul sanguin. Această placă se poate desprinde și poate provoca formarea unui cheag de sânge – care poate declanșa atac de cord, tromboembolism sau un accident vascular cerebral.

La fel ca în cazul hipertensiunii arteriale, riscul de a dezvolta colesterol ridicat crește odată cu vârsta. Dieta, păstrarea unei greutăți normale și exercițiile fizice făcute în mod regulat, pot ajuta la scăderea colesterolului, dar sunt și medicamente care pot ajuta.

Citește și: Avertismentul unui cardiolog: „Minunea care scade colesterolul” e un medicament vândut ca supliment! „Are exact aceleași efecte adverse”

3) Diabetul

Diabetul este o altă afecțiune comună care apare des de la 50 de ani și care poate face ravagii asupra sănătății tale. Diabetul poate fi gestionat adesea prin modificări ale stilului de viață, inclusiv o dietă sănătoasă și activitate fizică făcută în mod regulat. Totul e să controlezi nivelul de zahăr (glucoza) din sânge. Ca și în cazul hipertensiunii arteriale și al colesterolului, simptomele diabetului sunt adesea silențioase, motiv pentru care este important să faceți controale după această vârstă. Dacă este lăsat nediagnosticat și netratat, diabetul poate duce la o mulțime complicații, inclusiv boli de rinichi, pierderea vederii și boli de inimă.

Citește și: 6 alimente care te ajută să previi diabetul: de ce e importantă sănătatea intestinului

4) Artrita

O afecțiune care apare la 50 de ani, dar care este în mod regulat trecută cu vederea sau respinsă este artrita - în special osteoartrita  care apare atunci când cartilajul articular dintre oase este deteriorat sau se subțiază. 

Dacă observați dureri articulare sau rigiditate în urma activității zilnice, discutați cu medicul dumneavoastră. Pentru că aceleași simptome le dă și artrita reumatoidă, care este o boală autoimună și inflamatorie degenerativă. 

Citește și: Ce diete se recomandă dacă suferi de artrită reumatoidă

Citește și: Mâncărurile banale de care să fugi dacă ai artrită

5) Osteoporoza

Femeile, în mod special, trebuie să acorde atenție sănătății lor osoase odată ce ajung la 50 de ani - atunci osteoporoza sau demineralizarea oaselor devine cel mai frecventă. De fapt, aproape 20% dintre femeile de 50 de ani și peste au osteoporoză.

Acest lucru se datorează faptului că unul dintre factorii de risc pentru osteoporoză este postmenopauza. Exercițiile cu greutății, mersul pe jos și antrenamentul de forță pentru partea superioară a corpului, de exemplu, vă pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta osteoporoză. La fel poate fi acordată atenție aportului de calciu și nivelurilor de vitamina D, ambele fiind importante pentru sănătatea oaselor.

Citește și: Osteoporoza: ce simptome are și cum se depistează. Osteodensitometria, cum se face investigația

6) Cancer

Deoarece înaintarea în vârstă este cel mai mare factor de risc pentru cancer, e bine ca după 50 de ani să vă faceți cu conștiinciozitate controalele de rutină. Femeile din această grupă de vârstă ar trebui să facă o mamografie cel puțin o dată la doi ani pentru a depista cancerul de sân, iar bărbații – teste pentru depistarea cancerului de prostată. La  fel, controalele pentru cancerul de colon trebuie să fie mai regulate - atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Citește și: Testul de sânge care ar putea ajuta la detectarea cancerului, chiar și în lipsa simptomelor specifice

Citește și: 5 simptome care pot indica o formă de cancer la femei. Nu le ignorați

7) Anxietate – depresie

Fie e vorba de muncă sau de familie, la mijlocul vieții ai toate șansele să fii stresat. Și tot acest stres poate avea un efect asupra sănătății tale mintale care, la rândul ei, îți afectează sănătatea fizică. Iar pandemia de coronavirus nu a făcut decât să amplifice această criză. În timpul pandemiei, aproximativ 4 din 10 adulți americani au raportat simptome de anxietate sau tulburare depresivă, a constatat un sondaj american. Înainte de pandemie, doar aveau astfel de probleme doar 1 din 10. 

Citește și: Ești stresat? Aceste 9 alimente ar putea să te ajute

8) Sistemul imunitar

După 50 de ani sistemul imunitar nu mai e așa bun ca înainte. De aceea, trebuie să ai grijă suplimentar de el spre exemplu, prin vaccinare, pentru că odată cu disfuncționalitățile lui crește riscul de infecții. Spre exemplu, pe lângă riscul de a face gripă, crește riscul de a face pneumonie, așa că ar fi bine ă iei în calcul atât vaccinurile gripale cât și pe cele pneumococice. La acestea se adaugă vaccinul antitetanos și altele pe care medicii de familie vi le pot recomanda. Nu în ultimul rând, contează și vaccinul COVID, pentru că reduce substanțial riscul de spitalizare și deces. 

Citește și: 7 alimente care îți vor întări sistemul imunitar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel