
Usturoiul este un puternic antibiotic natural care are proprietăți antivirale și antibacteriene. Dar acestea nu sunt singurele lui beneficii. Iată cele 8 motive principale, dovedi științific, pentru care ar trebui...
Părintele medicinei, medicul grec Hipocrate, obișnuia să prescrie usturoi pentru a trata o varietate de afecțiuni medicale. În antichitate îl foloseau ca tratament egiptenii, babilonienii, grecii, romanii și chinezii! Știința modernă a confirmat multe dintre efectele benefice ale usturoiului asupra sănătății pe care omenirea le știe de mii de ani.
Oamenii de știință știu acum că majoritatea beneficiilor sale pentru sănătate sunt aduse de compușii de sulf formați atunci când un cățel de usturoi este tocat, zdrobit sau mestecat. Poate că cel mai faimos dintre aceștia este cunoscut sub numele de alicină. Cu toate acestea, alicina este un compus instabil care este prezent doar pentru scurt timp în usturoiul proaspăt după ce a fost tăiat sau . De aceea este bine să fie consumat imediat după ce a fost preparat (link direct studiu).
Alți compuși care pot juca un rol în beneficiile pentru sănătate ale usturoiului includ disulfură de dialil și s-alil cisteină (link direct sursa informației).
Compușii de sulf din usturoi intră în organism din tractul digestiv și se deplasează prin tot corpul, unde își exercită efectele biologice puternice. Iată 8 principale motive pentru care ar trebui să accepți respirația urât mirositoare și să mănânci usturoi:
1) Usturoiul este foarte nutritiv, dar are foarte puține calorii. Un cățel (3 grame) de usturoi crud conține (link direct sursa informației):
- Mangan: 2% din valoarea zilnică recomandată (DV)
- Vitamina B6: 2% din DV
- Vitamina C: 1% din DV
- Seleniu: 1% din DV
- Fibră: 0,06 grame
În plus, conține și cantități decente de calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier și vitamina B1. Un cățel de usturoi are doar 4,5 calorii, 0,2 grame de proteine și 1 gram de carbohidrați. Usturoiul conține, de asemenea, urme de alți nutrienți. De fapt, conține puțin din aproape tot ce e necear organismului.
2) Usturoiul este un antibiotic natural care are proprietăți antivirale și antibacteriene. Spre exemplu, e foarte bun pentru răceli. Un studiu amplu, care a durat 12 săptămâni, a constatat că un supliment zilnic de usturoi a redus numărul de răceli cu 63%, comparativ cu un placebo (link direct studiu).
3) Usturoiul are numeroase proprietăți anticanceroase și pare deosebit de benefic pentru protecția contra cancerului de colon și a celui de plămâni.
4) Usturoiul îmbunătățește funcția celulelor care acoperă arterele care stimulează fluxul sanguin și scad tensiunea arterială.
Studiile efectuate la om au descoperit că suplimentele de usturoi au un impact semnificativ asupra reducerii tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială crescută (link studiu 1, link studiu 2, link studiu 3).
Într-un studiu (link direct studiu), 600-1.500 mg de extract de usturoi îmbătrânit a fost la fel de eficient ca medicamentul Atenolol la reducerea tensiunii arteriale pe o perioadă de 24 de săptămâni.
5) Usturoiul conține mulți compuși antiinflamatori puternici, făcându-l un superaliment pentru protecția generală a bolilor. Inflamarea este factorul principal al majorității bolilor, inclusiv a obezității.
6) Reduce colesterolul. Pentru cei cu colesterol ridicat, suplimentele de usturoi par să reducă colesterolul total și / sau LDL cu aproximativ 10-15% (link studiu 1, link studiu 2).
Privind în mod specific colesterolul LDL („rău”) și HDL („bun”), usturoiul pare să scadă LDL, dar nu are niciun efect fiabil asupra HDL (link studiu 1, link studiu 2).
7) Usturoiul este util pentru prevenirea osteoartritei și menținerea sănătății articulațiilor.
8) Usturoiul conține antioxidanți care pot ajuta la prevenirea bolii Alzheimer și a demenței.
Deteriorarea oxidativă a radicalilor liberi contribuie la procesul de îmbătrânire. Usturoiul conține antioxidanți care neutralizează radicalii liberi și susțin mecanismele de protecție ale organismului împotriva daunelor oxidative aduse de aceștia (link direct studiu).
S-a dovedit că dozele mari de suplimente de usturoi cresc enzimele antioxidante la om, precum și că reduc semnificativ stresul oxidativ la cei cu tensiune arterială crescută (link direct studiu).
Efectele combinate asupra reducerii colesterolului și a tensiunii arteriale, precum și a proprietăților antioxidante, pot reduce riscul apariției unor boli comune ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer și demența (link direct studiu).
8) Consumul de usturoi poate ajuta la detoxifierea metalelor grele din corp. La doze mari, compușii de sulf din usturoi s-au dovedit a proteja împotriva deteriorării organelor din cauza toxicității metalelor grele. Un studiu realizat pe angajații unei fabrici de baterii auto (care aveau expunere excesivă la plumb) a constatat că usturoiul a redus nivelul de plumb din sânge cu 19%. De asemenea, a redus multe semne clinice de toxicitate, inclusiv dureri de cap și tensiune arterială (link direct studiu). Trei doze de usturoi în fiecare zi au depășit chiar și medicamentul D-penicilamină în reducerea simptomelor.
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Cum să activezi colțul banilor în casa ta. Trucul genial pe care nu ți l-a spus nimeni
Cum să activezi colțul banilor în casa ta, conform Feng Shui. Secretul prosperității pe care trebuie să îl știi.
Știai că și muștarul se strică? Greșeala pe care o faci în frigider
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
Cum să scazi facturile la căldură. Trucul pe care trebuie să-l știi
Trucurile simple care îți încălzesc locuința fără să-ți golească buzunarele. Îți încălzesc casa rapid, mult și fără costuri mari.
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
Sarmuzac, mujdeiul dobrogean. Care sunt ingredientele care îl fac atât de special
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Trucul genial care curăța ustensilele de lemn din bucătărie. Ai nevoie doar de două ingrediente simple
Cum să cureți eficient ustensilele din lemn din bucătărie. Greșeala pe care ai făcut-o până acum care înmulțește bacteriile. Află acum!