9 alimentele bogate în grăsimi care te ajută să slăbești. Protejează inima și ajută creierul

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
9 alimentele bogate in grasimi Foto: Freepik @master1305 @
9 alimentele bogate in grasimi Foto: Freepik @master1305 @

9 alimente bogate în grăsimi care te ajută să slăbești. Oferă beneficii de sănătate similare cu alternativele fără grăsimi, fiind mai puțin procesate.

Anumite alimente bogate în grăsimi, inclusiv produsele lactate, ouăle și plante precum avocado, conțin nutrienți importanți care pot fi benefice pentru sănătatea dumneavoastră. Multe dintre ele conțin proteine, fibre și vitamine esențiale.

Deși grăsimile alimentare au fost cândva evitate și considerate un factor major care contribuie la bolile de inimă, cercetătorii au descoperit că acestea pot oferi unele beneficii.

Vezi și: Zborul cu avionul în sarcină: ce trebuie să știi. Emel Nuraltay: Sunt chiar recomandate în detrimentul călătoriilor cu mașina

Cu toate acestea, Asociația Americană a Inimii recomandă ca grăsimile saturate să fie limitate la mai puțin de 10% din aportul caloric total. Deși este posibil ca unele grăsimi saturate - cum ar fi cele care se găsesc în produsele lactate - să nu aibă același efect negativ ca și grăsimile saturate care se găsesc în carnea roșie.

Totuși, alimentele cu grăsimi complete pot oferi beneficii față de omologii lor cu conținut redus de grăsimi sau fără grăsimi. De obicei, acestea sunt mai puțin procesate și mai sărace în zahăr și carbohidrați.

Vezi și: De ce devin vinetele amare după coacere. Două trucuri simple ca să scapi de gustul acesta

Avocado

Avocado este unic în lumea fructelor. În timp ce majoritatea fructelor conțin în primul rând carbohidrați, avocado este plin de grăsimi.

De fapt, avocado are aproximativ 80% grăsimi, după calorii, ceea ce îl face chiar mai bogat în grăsimi decât majoritatea alimentelor de origine animală.

Avocado se numără, de asemenea, printre cele mai bune surse de potasiu din alimentație, furnizând 15% din valoarea zilnică (DV) la o porție de 150 de grame. În plus, este plin de compuși antioxidanți.

În plus, un studiu la care au participat 45 de bărbați și femei a constatat că consumul unui avocado zilnic timp de 5 săptămâni a avut efecte favorabile asupra profilului de colesterol al participanților.

Este, de asemenea, o sursă excelentă de fibre, care oferă numeroase beneficii digestive, de sănătate a inimii și de gestionare a greutății.

Brânză

Brânza este surprinzător de nutritivă, în ciuda reputației sale îndoielnice.

Este o sursă excelentă de calciu, vitamina B12, fosfor și seleniu și conține mulți alți nutrienți.

Este, de asemenea, bogată în proteine, 28 de grame de brânză conținând 6 grame de proteine, aproape la fel de mult ca un pahar de lapte.

De asemenea, brânza, ca și alte produse lactate bogate în grăsimi, nu pare să crească riscul de boli de inimă în comparație cu produsele lactate cu conținut redus de grăsimi - așa cum se credea anterior.

Ciocolată neagră

Ciocolata neagră este un aliment nutritiv deghizat într-un deliciu gustos. Este foarte bogată în grăsimi, grăsimile reprezentând aproximativ 65% din calorii.

Este important să alegi ciocolată neagră cu cel puțin 70% cacao, deoarece alte varietăți sunt mai bogate în zahăr adăugat și mai sărace în nutrienți și antioxidanți pe care îi oferă ciocolata neagră.

În plus, ciocolata neagră conține fibre și mai multe substanțe nutritive notabile, inclusiv fier și magneziu, pe care unele persoane pot avea dificultăți în a le obține suficient.

De asemenea, este încărcată cu antioxidanți precum resveratrol, același antioxidant care conferă vinului roșu beneficiile sale pentru sănătate, și epicatechin care poate poseda proprietăți anti-îmbătrânire și de îmbunătățire a performanței.

Ouă întregi

Ouăle întregi erau considerate nesănătoase, deoarece gălbenușurile sunt bogate în colesterol și grăsimi.

Cu toate acestea, colesterolul din ouă nu afectează negativ colesterolul din sânge, cel puțin nu la majoritatea oamenilor, conform studiilor.

În plus, ouăle sunt bogate în nutrienți, conținând o varietate de vitamine și minerale. Un exemplu este colina, un nutrient care este esențial pentru sănătatea creierului și a nervilor. Un ou (50 de grame) furnizează 27% din DV de colină.

Ouăle sunt, de asemenea, un aliment favorabil pierderii în greutate. Ele sunt bogate în proteine, ceea ce te poate ajuta să rămâi mai sătul între mese și să reduci excesul de calorii.

Cu gălbenușuri cu tot, ouăle pot fi un adaos sănătos la orice dietă.

Pești grași

Peștele gras este considerat pe scară largă ca fiind una dintre cele mai nutritive surse de proteine animale disponibile. Aceasta include pești precum somonul, păstrăvul, anșoa, macroul, sardinele și heringul.

Acești pești sunt încărcați cu acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă, proteine de înaltă calitate și o varietate de vitamine și minerale.

Cercetările arată că un consum regulat de pește gras poate îmbunătăți funcția cognitivă, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și reduce riscul de boli de inimă.

Dacă nu poți (sau nu) mânca pește, administrarea unui supliment de ulei de pește poate fi utilă. Uleiul din ficat de pește de cod este cel mai bun. Acesta conține toate omega-3 de care ai nevoie, precum și multă vitamina D.

Nuci

Nucile sunt incredibil de sănătoase. Sunt bogate în grăsimi sănătoase și fibre și sunt o sursă bună de proteine de origine vegetală.

Nucile conțin, de asemenea, vitamina E și sunt bogate în magneziu, un mineral pe care majoritatea oamenilor nu îl consumă suficient.

Studiile arată că persoanele care mănâncă nuci tind să aibă o rată mai mică de obezitate și un risc mai mic de boli de inimă.

Printre nucile sănătoase se numără migdalele, nucile, nucile de macadamia și numeroase altele.

Semințe de chia

Semințele de chia nu sunt, în general, considerate un aliment "gras", dar 28 de grame de semințe de chia conține de fapt 11 grame de grăsime.

În plus, aproape toți carbohidrații din semințele de chia sunt fibre - astfel încât marea majoritate a caloriilor din ele provin de fapt din grăsimi.

Acestea nu sunt nici grăsimi oarecare. Majoritatea grăsimilor din semințele de chia constau din acidul gras omega-3 esențial, sănătos pentru inimă, numit acid alfa-linolenic (ALA).

Semințele de chia pot avea, de asemenea, numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și au efecte antiinflamatorii.

Ele sunt, de asemenea, incredibil de hrănitoare. Pe lângă faptul că sunt pline de fibre și omega-3, semințele de chia sunt, de asemenea, pline de nutrienți.

Ulei de măsline extravirgin

Un alt aliment gras pe care aproape toată lumea este de acord că este sănătos este uleiul de măsline extravirgin. Este bogat în acid oleic, un acid gras cu puternice proprietăți antiinflamatorii.

Această grăsime este o componentă esențială a dietei mediteraneene, care s-a dovedit a avea numeroase beneficii pentru sănătate în ceea ce privește sănătatea inimii, gestionarea zahărului din sânge și controlul greutății.

Este extrem de versatil în gătit, dar strălucește cu adevărat pe legumele prăjite și în dressingurile pentru salate.

Iaurtul cu grăsime integrală

Iaurtul gras poate fi bogat în nutrienți. Are aceleași substanțe nutritive importante ca și alte produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi.

Cu toate acestea, este, de asemenea, încărcat cu probiotice sănătoase care pot avea efecte puternice asupra sănătății dumneavoastră.

Studiile arată că iaurtul poate îmbunătăți sănătatea digestivă și poate chiar ajuta la gestionarea greutății și la reducerea riscului de boli de inimă.

În plus, cercetările sugerează că lactatele integrale nu au efecte negative asupra sănătății în comparație cu lactatele fără grăsimi sau cu conținut redus de grăsimi.

Este important să alegi iaurtul integral sau cu lapte integral și să alegi o versiune cu un minim de zahăr adăugat.

Deși alimentele bogate în grăsimi au fost considerate cândva ca fiind sărace în nutrienți, cercetările arată acum că unele grăsimi nu prezintă îngrijorările negative pentru sănătatea inimii, așa cum se credea cândva.

În plus, în mod natural, alimentele bogate în grăsimi pot oferi beneficii pentru sănătate similare cu cele ale omologilor lor cu conținut scăzut de grăsimi, fiind în același timp mai puțin procesate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel