Zborul cu avionul în sarcină: ce trebuie să știi. Emel Nuraltay: Sunt chiar recomandate în detrimentul călătoriilor cu mașina

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Zborul cu avionul in sarcina - Foto: Freepik
Zborul cu avionul in sarcina - Foto: Freepik

Zborul cu avionul în sarcină. Medicul Emel Nuraltay ne-a explicat de ce zborul cu avionul e mai sigur pentru gravidă și pentru sarcină decât mersul cu mașina.

Potrivit studiilor, zborul cu avionul al femeilor gravide este, în general, sigur, însă sarcina trebuie să fie una sănătoasă. De aceea, este important ca gravidele să consulte întotdeauna un medic înainte de a zbura cu avionul, indiferent dacă sarcina este sănătoasă sau este considerată a fi cu risc.

Invitată la interviurile DC Medical și DC News, medicul Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie și șeful secției de Obstetrică al Spitalului Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre zborul cu avionul în sarcină și ne-a dezvălui că zborul cu avionul este mult mai sigur decât mersul cu mașina pe distanțe mai lungi.

"Călătoriile cu avionul sunt permise și chiar recomandate în detrimentul călătoriilor cu autoturismul pe distanțe lungi", ne-a spus medicul Emel Nuraltay.

Sanador

"Recomandăm zborul cu avionul la paciente care au o sarcină fără riscuri și cu evoluție fiziologică, dar cu mențiunea că e bine să recomandăm un preparat de tip antiagregant plachetar sau, dacă pacienta este una dintre cele care prezintă un grad de hipercoagulabilitate și care are recomandare de tratament injectabil cu heparină cu greutate moleculară mică pe tot parcursul sarcinii, ea își va continua tratamentul.

Și da, la zborul cu avionul, din cauza diferențelor mari de presiune care se întâmplă în termen foarte scurt, gravidele au recomandare de a face profilaxia trombozelor și bolilor tromboflebitice care pot apărea la nivelul membrelor inferioare, în timpul zborului sau imediat după", a declarat Dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie și șeful secției de Obstetrică al Spitalului Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Hipercoagulabilitatea este o stare caracterizată prin tendința crescută a sângelui de a forma cheaguri de sânge (trombi) în mod excesiv sau în locuri neobișnuite. Acest fenomen poate crește riscul de tromboză, care este formarea unui cheag de sânge într-o arteră sau o venă, și poate duce la complicații grave, cum ar fi embolia pulmonară (când un cheag de sânge ajunge în plămâni) sau accident vascular cerebral (când un cheag de sânge ajunge în creier).

De ce pot apărea cheaguri de sânge în timpul zborului cu avionul?

Pe durata unui zbor lung, persoanele tind să rămână în poziție așezată pentru perioade extinse de timp. Această poziție duce la o circulație sanguină mai lentă în picioare și în partea inferioară a corpului.

Mai mult, în timpul zborurilor, nivelul presiunii cabinei este mai scăzut, iar acest lucru poate duce la o ușoară deshidratare și la creșterea densității sângelui, făcându-l mai predispus la formarea cheagurilor.

Pentru a minimiza riscul de tromboză în timpul zborului, specialiștii recomană să:

- vă ridicați și să vă mișcați picioarele și gleznele în timpul zborului

- vă hidratați corespunzător, evitând alcoolul și cafeina

- evitați hainele strâmte și să purtați haine confortabile

Zborul cu avionul în funcție de trimestrul sarcinii - ce spun specialiștii

Există câteva mențiuni ale studiilor în ceea ce privește zborul cu avionul în sarcină.

1. Sarcina în primul trimestru

În primele 12 săptămâni ale sarcinii, există puține dovezi care să sugereze că zborurile comerciale ar putea avea un impact negativ asupra sarcinii. Cu toate acestea, multe femei se confruntă cu greață și vomă în timpul sarcinii, iar zborurile pot accentua acest lucru. Este important să luați în considerare confortul personal și starea dumneavoastră de bine.

2. Sarcina în al doilea trimestru

Multe femei cred că al doilea trimestru este cel mai potrivit moment pentru a zbura. În această perioadă, simptomele de greață și vomă sunt, de obicei, mai ușoare, și riscul de avort spontan este mai mic. Cu toate acestea, ar trebui să consultați întotdeauna medicul înainte de a zbura și să vă asigurați că ați primit toate sfaturile necesare.

3. Sarcina în al treilea trimestru

În ultimul trimestru, multe companii aeriene au reguli stricte referitoare la zborurile pentru femeile gravide în special pentru cele aflate în și după săptămâna 36 sau 37 de sarcină. Acest lucru se întâmplă pentru că riscul de a naște în timpul zborului sau imediat după acesta este destul de mare.

În această perioadă, consultați întotdeauna medicul și verificați politica companiei aeriene cu privire la zborurile pentru femeile gravide.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel