Cum vindeci abandonul emoțional. Psihiatru: Îl iubești, dar cum i-ai arătat asta? I-ai cumpărat haine

Sonia Baciu |
Data publicării:
Cum vindeci abandonul emotional. FOTO Pexels
Cum vindeci abandonul emotional. FOTO Pexels

Care sunt întrebările pe care părinții trebuie să le pună copiilor lor, importante pentru dezvoltarea psiho-emoțională a acestora.

Aflați într-o continuă forfotă, de cele mai multe ori întrebările părinților către copiii lor se limitează la simple chestiuni legate de școală și nu de ceea ce simt aceștia când sunt puși în diferite situații. 

Iar întrebările ”Ce părere ai?” sau ”Cum te simți?”, spun specialiștii, sunt foarte importante pentru dezvoltarea psiho-emoțională a copilului, respectiv adolescentului, importante pentru definirea viitorului adult cu încredere în sine, dar mai ales, cu încredere în cei din jurul său.

”Majoritatea discuțiilor dintre părinți și copii sunt 'Ți-ai făcut lecțiile? Ce notă ai luat la școală?' și cu asta s-a terminat. Chiar dacă este mic și o să spună o trăsnaie, dacă l-ai întrebat este foarte important că l-ai întrebat”, a explicat dr. Elena Blănaru, medic primar psihiatru pediatrie, în emisiunea ”Doctor de Bine” de la PRO TV.

După ce părinții reușesc să pună aceste două întrebări, pe cât de simple, pe atât de grele, copilul va avea curajul să se exprime, liber, în fața acestora.

Potrivit medicului specialist, este foarte important pentru copil ca părinții să facă acest pas, pentru a nu se ajunge, așa cum se întâmplă acum, cu adolescenți care la 14-16 ani merg la cabinetul psihiatrului și spun că se simt singuri și au trăiri de abandon, în care parcă nimeni nu-i iubește, chiar dacă părinții susțin că fac tot pentru aceștia.

”Îi spuneau că îl iubesc, dar i-ați arătat acest lucru? Prin ce? Prin faptul că i-ați cumpărat niște haine?”, a spus psihiatrul subliniind că foarte mulți dintre copii au trăiri de abandon, lucru care și-ar putea pune amprenta pe viitorul adult, mai mult decât ne putem închipui.

Psiholog, mesaj pentru părinții de studenți: Răbdarea ajunge să fie urâtă! Oferiți-i mai mult decât prietenia! 5 elemente la care să fii ATENT

Depresia este o tulburare psiho-emoțională, care nu își alege subiecții, căci atât persoane tinere și foarte tinere, precum și adulți pot trece de-a lungul vieții printr-un episod depresiv.

Însă, cu mai multă atenție dn partea părinților, chiar și în cazul studenților, dar mai ales cu ajutor de specialitate, se poate trece peste un astfel de moment. 

Potrivit psihologului Radu Leca, lucrurile sunt clare pentru părinți, aceștia trebuind să urmărească ”cele 5 elemente” care conduc la ideea de episod depresiv:

- Privirea în gol

- Lipsa poftei de mâncare

- Apariția insomniilor

- Scăderea în greutate

- Irascibilitatea.

”Tristețea cu irascibilitatea, incredibil, dar adevărat, fac parte din același tablou complet al depresiei. Subiectul este trist și atunci când vrei să intri în contact cu el, devine irascibil.

El devine irascibil datorită faptului că este neputincios în fața ta, se simte dominat, se simte violat emoțional, fiindcă nu poate face față niciunui tip de răspuns la întrebările pe care tu i le adresezi, se simte dat la o parte din interiorul familiei, iar tot ceea ce visează este un colț de liniște pe care să îl fabrice și unde să aibă un oarecare succes”, a spus Radu Leca, în exclusivitate pentru DC Medical.

De altfel, acesta a subliniat că subiectul depresiv se îndepărtează de familie și își crează universul său, iar acolo are succesul la care ascede.

”Această ascensiune psiho-emoțională îl va ajuta să nu intre complet în depresie. Și îl va ajuta să facă față tipului de realitate, parțial, din punctul meu de vedere, ce se află în jurul său.

Părintele de student intrat în depresie trebuie să îi ofere mai mult decât prietenia”, a mai spus Leca. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Mesajul pe care trebuie să-l citească toți părinții: Trebuie să-i ascultați pe copii și să țineți cont de părerea lor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel