Activitate fizică în copilărie, plămâni mai puternici în adolescență. La fete este mai vizibil

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Activitatea fizică în copilărie aduce beneficii în adolescență   FOTO: pexels.com
Activitatea fizică în copilărie aduce beneficii în adolescență FOTO: pexels.com

Activitatea fizică în copilărie are efecte benefice în adolescență. La fete este mai vizibil decât la băieți, iar cercetătorii explică asta prin faptul că dezvoltarea începe mai devreme la ele.

Activitatea fizică are multe beneficii pentru sănătate, dar asocierea sa cu funcția pulmonară în copilărie și adolescență nu este încă bine înțeleasă. Un nou studiu realizat de Institutul pentru Sănătate Mondială din Barcelona (ISGlobal), un centru susținut de „la Caixa”, a demonstrat pentru prima dată o asociere între activitatea fizică obișnuită în timpul copilăriei și valorile mai mari ale funcției pulmonare la fetele adolescente.

Studiul, publicat în Jurnalul Internațional de Epidemiologie, a examinat relația dintre activitatea fizică, de la copilărie la adolescență și funcția pulmonară la adolescență, la 2.300 de băieți și fete participante la studiu.

Activitatea fizică a copiilor a fost înregistrată folosind un senzor Actigraph pe perioade de șapte zile la vârsta de 11, 13 și 15 ani, iar funcția pulmonară a fost analizată prin spirometrie la 8 și 15 ani. Părinții copiilor au completat și chestionare cu privire la factorii sociodemografici, psihologici și legați de stilul de viață.

Activitatea intensă și moderată, efectele cele mai vizibile

Cercetătorii au definit trei categorii de activitate fizică: joasă, moderată și ridicată. „Fetele din categoria de activitate fizică moderată și înaltă aveau o capacitate de exhalare mai mare - adică un volum expirator forțat mai mare - decât fetele din categoria cu activitate fizică scăzută”, a explicat autorul principal Célina Roda.

În schimb, nu a fost observată o asemenea asociere la băieți. O explicație posibilă, potrivit autorului, este aceea că „puseurile de creștere apar mai devreme la fete decât la băieți, astfel încât orice efect al activității fizice asupra funcției pulmonare poate fi mai ușor observat la o vârstă fragedă la fete”.

Rezultatele au arătat că mai puțin de 7% dintre copii au atins nivelul de activitate fizică recomandat de Organizația Mondială a Sănătății - minimum 60 de minute în fiecare zi. La vârsta de 11 ani, băieții s-au angajat în medie la 24 de minute de activitate fizică pe zi, comparativ cu 16 minute la fete. În general, băieții erau mai activi decât fetele la toate vârstele.

"Prevalența ridicată a inactivității fizice observate la copii este îngrijorătoare. Extrapolată în ansamblul populației, acesta este un factor care ar putea avea un impact considerabil asupra funcției pulmonare", a comentat Judith Garcia Aymerich, șefa bolilor necomunicabile și a mediului Program la ISGlobal și coordonator al studiului. „Strategiile pentru promovarea activității fizice în copilărie ar putea fi extrem de benefice pentru sănătatea respiratorie a populației”, a adăugat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel